Άδωνις Γεωργιάδης: «Κάναμε λάθος το 2018 για τη φαρμακευτική κάνναβη»

Στην ομολογία ότι η στάση της ΝΔ το 2018 απέναντι στο νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη ήταν λανθασμένη, καθώς η «γαλάζια» παράταξη δεν ήταν ώριμη να αναγνωρίσει τα οφέλη για τους ασθενείς και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία μέσω τέτοιων επενδύσεων, προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, από τη Βουλή κατά την έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου του για την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, προκαλώντας μάλιστα αίσθηση με τους δημόσιους επαίνους του στον πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, για το γεγονός ότι πρωτοστάτησε και «πολέμησε» για να ανοίξει η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης και στην Ελλάδα.
«Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής.

Ναι, λάθος κάναμε το 2018. Ως ΝΔ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε ένα λάθος και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες χωρίς σούξου μούξου. Δεν ήμασταν ώριμοι το 2018 να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προοπτικές που μπορούσε να έχει η χώρα μας στην αγορά φαρμακευτικής κάνναβης», είπε μετά τη κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή στάσης στο θέμα αυτό.
Νωρίτερα αιχμές για στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης, είχε εξαπολύσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας τη ρητορική εκείνης της εποχής για πρελούδιο αποποινικοποίησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και μετατροπή της χώρας σε χασισοφυτεία.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι προσέλκυση επενδύσεων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα και η δημιουργία πραγματικής εγχώριας αγοράς, μέσω της ένταξης των προϊόντων του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, στον πίνακα Δ, ώστε να παρέχονται από τα φαρμακεία και μέσω των φαρμακευτικών εταιριών πέραν του κρατικού μονοπωλίου. Διευκρίνισε, δε, πως η πώλησή τους θα γίνεται αυστηρά με δίγραμμη ιατρική συνταγή για την αποφυγή αξιοποίησης από άτομα που δεν τους είναι απαραίτητα.

Από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο ίδιος ξεχώρισε τη δυνατότητα παραγωγής και πώλησης πλέον ξηρού ανθού, καθώς και τη δυνατότητα εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε άλλη χώρα ακόμα και αν στη χώρα μας δεν έχει εγκριθεί η άδεια κυκλοφορίας, εφόσον εκεί που εξάγονται επιτρέπονται από το νόμο.

Προτεινόμενα για εσάς