Ένταση στον ΦΟΔΣΑ

Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού των 37 εκατομμυρίων από την Αποκεντρωμένη

Προσφυγή στο ΣτΕ από τον πρόεδρο, με απόφαση δια περιφοράς

Δήμαρχος Ζίτσας: και αν αυτό είναι νόμιμο, σίγουρα δεν είναι ηθικό

Σε νέες διενέξεις οδηγούνται οι Δήμαρχοι της Ηπείρου, με αφορμή ένα διαγωνισμό ύψους 37 εκατομμυρίων Ευρώ, για την διαχείριση των σκουπιδιών, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.
Κατά της απόφασης αυτής, προσέφυγαν Αυτοδιοικητικοί από τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, αλλά και πολίτες από την Άρτα.
Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ακυρώθηκε ο διαγωνισμός που αποφάσισε ο ΦΟΔΣΑ, για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, αλλά παράλληλα απορρίφθηκαν και οι ενστάσεις εκείνων που προσέφυγαν κατά του διαγωνισμού.

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή αναβλήθηκε η Συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, όμως μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε δημοσίευμα του Epiruspost, αποκαλύπτονταν πως υπήρξε απόφαση του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την ακύρωση του διαγωνισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Όπως σημειώνονταν στο δημοσίευμα του Epiruspost, «αρκετοί συνάδελφοί του (σ.σ. του προέδρου Νίκου Καλαντζή) είναι σφόδρα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι σε επικοινωνίες που είχε μαζί τους ισχυρίστηκε ότι αναβάλει την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίαση ώστε να δώσει… χώρο και χρόνο στο διάλογο!

Και αιφνιδιαστικά πληροφορήθηκαν την απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ…Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.. Ενδιαφέρον θα έχει η στάση του Δήμου Ιωαννιτών, του Δήμου Ζίτσας και του Δήμου Πρέβεζας, οι οποίοι διαφωνούν κάθετα με μία πολυετή ανάθεση λειτουργίας των ΣΜΑ.. Ενδιαφέρον τέλος θα έχει η στάση της Περιφέρειας Ηπείρου που έχει κατασκευάσει το έργο των ΣΜΑ μέσω προγραμματικής σύμβασης και οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου».

Ανοιχτή επιστολή
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΙΤΣΑΣ με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, (και Δήμαρχο Ζηρού) κ. Καλαντζή.
Στην ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΑΣΔΣΑ Νίκο Καλαντζή, το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος αναφέρεται στις πληροφορίες για προσφυγή στο ΣτΕ αλλά και στην έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα την «Επικύρωση της αριθμ. 243/05-03-2021) Απόφασης του Προέδρου του ΑΣΔΣΑ ΔΕ Π. Ηπείρου σχετικής με τη χορήγηση ειδικής εντολής και πληρεξουσιότητας σε δικηγόρο για την άσκηση ένδικων μέσων και βοηθημάτων κατά της με αρ. πρωτ. 19162/19-02-2021 Απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις του για την μεθόδευση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, επισημαίνοντας πως μια τέτοια απόφαση ανάθεσης της υπόθεσης σε δικηγόρο «ακόμα και αν αυτό είναι νόμιμο, σίγουρα δεν είναι ηθικό».
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας την οποία κοινοποιεί και προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου αναφέρει:

«Κύριε Πρόεδρε, Μετά την ξαφνική και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις αναβολή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι (13:00 μ.μ.) της Παρασκευής (05/03/2021) πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα, πως το πρωί της Δευτέρας (08/03/2021) συγκαλείτε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα την «Επικύρωση της αριθμ. 243/05-03-2021) Απόφασης του Προέδρου του ΑΣΔΣΑ ΔΕ Π. Ηπείρου σχετικής με τη χορήγηση ειδικής εντολής και πληρεξουσιότητας σε δικηγόρο για την άσκηση ένδικων μέσων και βοηθημάτων κατά της με αρ. πρωτ. 19162/19-02-2021 Απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, (αφορά την ακύρωση της απόφασης του ΑΣΔΣΑ για το διαγωνισμό των 37 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και διαχείριση των ΣΜΑ)». Μετά από τους παραπάνω χειρισμούς σας στο εν λόγω θέμα, σας καταθέτουμε δημόσια την άποψή μας καθώς δε μας δίνετε καμία άλλη δυνατότητα.

Εκτιμούμε ότι γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, αρμόδιο για τη νόμιμη ανάθεση σε δικηγόρο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι η Εκτελεστική Επιτροπή. Αλλά ακόμα και αν αυτό είναι νόμιμο, σίγουρα δεν είναι ηθικό. Είναι μια ενέργεια που επιλέξατε να βαραίνει αποκλειστικά εσάς και ελπίζουμε πως αυτό δε θα οδηγήσει σε πολύμηνες καθυστερήσεις την πολυαναμενόμενη άμεση λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ταμεία των Δήμων της Ηπείρου. Βέβαια η απόφασή σας να επιμένετε ακόμη και τώρα στη μελέτη των 37εκατ. ευρώ για να δοθεί η λειτουργία και διαχείριση των ΣΜΑ σε ιδιώτη, ξεκαθαρίζει μια και καλή ποιοι ήταν αυτοί που ήθελαν το διάλογο και ποιοι είχαν πάρει τις αποφάσεις τους, ακυρώνοντας ταυτόχρονα στην πράξη τις όποιες προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων που μοναδικό στόχο έχουν την προάσπιση των συμφερόντων όλων των Ηπειρωτών».

Προτεινόμενα για εσάς