Απόφαση για ΟΧΕ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου

Μετά την αποτροπή κατασκευής πλωτού φωτοβολταϊκού στη Λίμνη Πουρναρίου

Διεκδίκησε και εξασφάλισε χρηματοδότηση ο Δήμος Αρταίων

Χρήστος Τσιρογιάννης: Στόχος μας η υλοποίηση έργων από τον νέο ΕΣΠΑ

Συνεργασία των Δήμων Αρταίων, Ν. Σκουφά, Γ. Καραϊσκάκη και Κ.Τζουμέρκων

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, ξεχωρίζει η ομόφωνη απόφαση της Π.Ε.Δ. για την εκπόνηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας ζώνης. Η ΟΧΕ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους Αρταίων, Ν. Σκουφά, Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων. Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια παλιότερης απόφασης του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. για την αποτροπή κατασκευής πλωτού φωτοβολταϊκού στη Λίμνη Πουρναρίου, προσπάθεια που ως γνωστόν, είχε θετική κατάληξη.

H ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σταμάτησε την ιδιωτική επένδυση φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πουρναρίου και ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία στάθηκε ενάντια στην συγκεκριμένη επιχειρηματική επιδίωξη.
Ο Δήμαρχος Αρταίων με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Χρήστο Ντακαλέτση είχε ζητήσει την χρηματοδότηση και σύνταξη σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας ζώνης, ώστε ο Δήμος να μπορεί να διεκδικήσει από την νέα προγραμματική περίοδο 2021- 2027 χρηματοδότηση. Μια χρηματοδότηση για την οποία απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις ΟΧΕ, κοινές με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά «Σε συνέχεια του συντονισμένου αγώνα όλης της τοπικής μας κοινωνίας για το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πουρναρίου, έναν αγώνα που ο Δήμος μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου η πρόταση που κατέθεσα, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε λίγα χρόνια στο ίδιο σημείο.

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Πως μπορεί δηλαδή να υπάρχει ένας χωροταξικός συνδυασμός που να βάζει σε πρώτη μοίρα το περιβάλλον και όχι τα κέρδη; Να υπάρχει μια ήπια τουριστική αξιοποίηση της Λίμνης, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας; Πώς μπορεί να γίνει ένας περιμετρικός παραλίμνιος δρόμος, στα όρια όλων των Δήμων του Νομού μας;
Αυτά μπορούν να γίνουν μέσω της σύνταξης μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) και χρηματοδότηση των έργων αυτής, από την νέα προγραμματική περίοδο. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου, για την διάθεση ποσού 30.000 ευρώ για την σύνταξη της ΟΧΕ, για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου».
Ενώ συνέχισε «Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλη την τοπική μας κοινωνία και στους φορείς, για την προσπάθεια που κάναμε. Συνεχίζουμε πλέον όλοι μαζί για να αξιοποιήσουμε την τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου και την παραλίμνια περιοχή, προς όφελος της περιοχής μας και με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες μας».

Κίνδυνος διακοπής έργων
Ο κίνδυνος διακοπής έργων που έχουν ξεκινήσει από τους Δήμους της Ηπείρου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ορατός μετά από δύο έγγραφα της Περιφέρειας Ηπείρου που μιλά για την αναστολή χρηματοδότησης αυτών των έργων, λόγω έλλειψης πόρων.
Τα έγγραφα αυτά έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους Δήμους της Ηπείρου και με πρωτοβουλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, κ. Χρήστου Ντακαλέτση, το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τρίτης, 10ης Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, για πολλούς Δήμους η αρνητική αυτή εξέλιξη συνιστά σοβαρή ανατροπή στο σχεδιασμό τους και προκαλεί αδυναμία υλοποίησης του τεχνικού τους προγράμματος, γεγονός που έρχεται σε συνδυασμό και με την αύξηση των τιμών για όλα τα δημόσια έργα, καθώς και της ενέργειας.
Μάλιστα, τονίστηκε πως είναι πολύ πιθανό οι ανάδοχοι των έργων των οποίων αναστέλλεται η χρηματοδότηση, να στραφούν σήμερα κατά των Δήμων και όχι κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, και να διεκδικήσουν με μεγάλη πιθανότητα, αποζημιώσεις για τα έργα αυτά.
Το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ντακαλέτσης συνδύασε και με την προ καιρού απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου να εκχωρήσει μονομερώς στους Δήμους, την αρμοδιότητα συντήρησης των οδικών δικτύων που διέρχονται μέσα από τους οικισμούς των Δήμων. Η απόφαση αυτή έχει αποδειχθεί ανεφάρμοστη ως σήμερα και ζητείται από την Π.Ε.Δ. Ηπείρου να αναθεωρηθεί.
Μετά από διαλογική συζήτηση, ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε σε απόφαση με την οποία ζητά την κατά προτεραιότητα πληρωμή των έργων των Δήμων που έχουν δημοπρατηθεί και ακολούθως, να ζητηθεί από την πολιτεία η διακριτή διαχείριση από την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των Δήμων της χώρας.

Προσλήψεις στις Πολεοδομίες
Μετά από πρόσφατο αίτημα των εργαζομένων στις Τεχνικές Υπηρεσίες και τις Πολεοδομίες των Δήμων της Ηπείρου, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν, ήλθε προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) των Δήμων.
Στη συνεδρίαση προσεκλήθη και τοποθετήθηκε ο κ. Κώστας Παππάς, υπάλληλος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος τυγχάνει και μέλος της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Ηπείρου-Κερκύρας-Λευκάδας, παρουσιάζοντας τα σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης των συγκεκριμένων υπηρεσιακών μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών, σύμφωνα με τον κ. Παππά, αριθμούσε πάνω από 90 άτομα πριν από μερικά χρόνια και σήμερα έχει καταλήξει να απασχολεί 23 άτομα, παρ’ ότι καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου του Νομού Ιωαννίνων.

Η πλειοψηφία των Δημάρχων διαφώνησε με την αναγκαιότητα σύστασης Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) σε κάθε Δήμο της χώρας, όπως ορίζει το σχετικό νομοθέτημα, με συγκεκριμένο προσωπικό μάλιστα που ανέρχεται σε τουλάχιστον 5 άτομα ανά υπηρεσία. Προτάθηκε δε από κάποια μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. η αλλαγή του νομοθετήματος και είτε να παραμείνουν οι πολεοδομικές υπηρεσίες στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, είτε να αναλάβουν την αρμοδιότητα οι Περιφέρειες.
Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα της Π.Ε.Δ. σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, μιλά για άμεσες προσλήψεις και ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των υφιστάμενων πολεοδομικών υπηρεσιών. Πρόταση εκ μέρους του προέδρου της Π.Ε.Δ., ήταν να συνδράμει οικονομικά η Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο έργο ψηφιοποίησης των αδειών.
Τέλος, το Δ.Σ. εξέφρασε μια πρώτη άποψη για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣIΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Β’ ΦΑΣΗ, AΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΛΩΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ».