(Εκ)παιδευόμαστε στην τριτοβάθμια

Φωνή αγωνίας του Συλλόγου Φοιτητών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Πολυάριθμα κενά καθηγητών, ειδικοτήτων οργάνου και άλλων μαθημάτων!

Η έλλειψη σε υλικοτεχνικές υποδομές, στέκεται εμπόδιο για τις σπουδές μας

«…με νύχια και με δόντια- προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στη πόλη!»

«Ζητάμε την υποστήριξη του Δήμου Αρταίων και της Περιφέρειας Ηπείρου, όσον αφορά τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στις νέες συνθήκες τους και να μην αναγκαστούμε να στερήσουμε την τέχνη μας από αυτήν τη πόλη στην οποία -με νύχια και με δόντια- προσπαθούμε να προσαρμοστούμε!»

Το ζήτημα της έλλειψης των υλικοτεχνικών υποδομών που ταλανίζει εδώ και χρόνια το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά με ανακοίνωση-διαμαρτυρία ο Σύλλογος Φοιτητών, στα οποία έχουν προστεθεί τα κενά καθηγητών, ειδικοτήτων οργάνου, αλλά και άλλων υποχρεωτικών μαθημάτων. Σε αυτά έχει προστεθεί και η υποχρέωση της πενταετούς φοίτησης με τον πρόσφατο νόμο 4957/2022 της Υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, που όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές, δεν περιέχει πρόνοιες, ώστε να υπάρξουν συνθήκες για να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Στην ανακοίνωση περιέχεται και ένα σοβαρό υπονοούμενο, το οποίο πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι τοπικοί μας παράγοντες, για να μην έχουμε άλλες εξελίξεις που θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή μας.
«Ζητάμε την υποστήριξη….. προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στις νέες συνθήκες τους και να μην αναγκαστούμε να στερήσουμε την τέχνη μας από αυτήν τη πόλη στην οποία -με νύχια και με
δόντια- προσπαθούμε να προσαρμοστούμε!» λένε οι φοιτητές και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι άλλοι φορείς και εκπρόσωποι της Τοπικής μας Κοινωνίας, μιας κοινωνίας που συνήθως παρακολουθεί άπραγη και αμέτοχη στις εξελίξεις.

Η ανακοίνωση-διαμαρτυρία
Με τίτλο «(Εκ)παιδευόμαστε στην τριτοβάθμια» η ανακοίνωση από τον Σύλλογο Φοιτητών, που υπογράφουν για το Δ.Σ. η πρόεδρος Σελαμή Ογλού Φατμά και ο γραμματέας Τσάμης Ηλίας, αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, είναι μία καλλιτεχνική σχολή, μουσικά ποικιλόμορφη και πολυάριθμη σε φοιτητές, ειδικά μετά την πανεπιστημιοποίησή του. Ωστόσο, η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε ως φοιτητές, καθορίζεται από τη διαρκή υποχρηματοδότηση του Τμήματός μας, καθώς και τη φετινή αδικαιολόγητη καθυστέρηση των γραφειοκρατικών μηχανισμών. Μπαίνοντας στην έκτη εβδομάδα μαθημάτων του εξαμήνου, βρεθήκαμε μπροστά σε μία πολυάριθμη έλλειψη καθηγητών, ειδικοτήτων οργάνου, αλλά και άλλων υποχρεωτικών μαθημάτων! Η επιβαρυντική αυτή έλλειψη και οι αναπληρώσεις που θα ακολουθήσουν (όταν πια έρθουν όλοι οι απόντες καθηγητές), θα προκαλέσουν ασφυκτικές συνθήκες φοίτησης για όλους μας, καθώς έχουν χαθεί σχεδόν δύο ολόκληροι μήνες υπολειτουργείας του ακαδημαϊκού προγράμματος.
Επιπλέον, η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούμε ακόμη, λίγο πριν το Δεκέμβρη, να λάβουμε τα ακαδημαϊκά μας βιβλία από τον Εύδοξο, αφού δεν έχουν ανοίξει οι δηλώσεις των μαθημάτων.

Την ώρα που το Πανεπιστήμιό μας, μαζί με όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια πανελλαδικά, φανερά υποχρηματοδοτούνται και εγκαταλείπονται ανεπανόρθωτα στην εξαθλίωση, με έλλειψη θέρμανσης, έλλειψη κτιρίων και βασικών επισκευών στις υλικοτεχνικές υποδομές, το κράτος επιλέγει να πληρώνει εκατοντάδες αστυνομικούς για να ασκούν έλεγχο σε φοιτητές, γράφοντας ιστορία με όλο και περισσότερα περιστατικά βίας και ξυλοδαρμών, επιθέσεις με γκλομπ και άλλα τόσα αδιανόητα γεγονότα που σπουδαστές στην Ελλάδα καλούνται να αντιμετωπίσουν!
Είμαστε δίπλα στους συμφοιτητές μας, κατά της αστυνομικής βίας και κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ζητώντας και τη δικιά τους στήριξη για να αγωνιστούμε μαζί -εκτός των άλλων- ενάντια στη νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης των σπουδών μας.
Αναφορικά με τον νέο νόμο 4957/2022 της Υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, σύμφωνα με το άρθρο 99 του οποίου, οι πενταετείς σπουδές μας, δεν επαρκούν για να μπορέσουμε να ασκήσουμε το επάγγελμα της διδασκαλίας! Παρότι στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών, περιλαμβάνονται μαθήματα που παρέχουν την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, το νομοσχέδιο ορίζει ότι για τουλάχιστον άλλο ένα έτος θα πρέπει να παρακολουθούμε επιπλέον μαθήματα, χωρίς αυτή η συνθήκη να είναι δεδομένη για όλους, αλλά μόνο για όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία ως τώρα είναι άγνωστα. Επιπλέον, η ισχύς του νόμου επιβάλλεται ακόμα και στους ήδη εισαχθέντες, από τον Αύγουστο του 2023! Ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματός μας, σε συμφωνία με την πλήρη πλειοψηφία των φοιτητών/φοιτητριών του, υποστηρίζει την ένταξη των επιπλέον μαθημάτων παιδαγωγικής φύσεως στις πενταετείς σπουδές μας, χωρίς να χρειαστεί να διευρυνθεί το χρονικό όριο στα έξι χρόνια σπουδών –το λιγότερο- , και το σημαντικότερο, τη μη εφαρμογή κριτηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων των φοιτητών/τριών στο δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα
απόκτησης παιδαγωγικής επάρκειας.

Τέλος, το γνωστό, αλλά μέχρι σήμερα αδιάφορο, επείγον ζήτημα που σχετίζεται με τις υλικοτεχνικές υποδομές του Τμήματός μας, στέκεται ως εμπόδιο για τις σπουδές μας, καθώς μας είναι απαραίτητος ο χώρος για να κάνουμε τα μαθήματα των οργάνων μας, να έχουμε επαρκώς μεγάλα αμφιθέατρα για να μπορούμε να χωράμε στις θέσεις τους, αλλά και σύνολα οργάνων τα οποία εκπροσωπούν το Τμήμα μας, να μπορούν να δουλεύουν υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Για παράδειγμα, η νεοσύστατη συμφωνική ορχήστρα της σχολής μας, η οποία
προετοιμάζεται για μία σημαντική εμφάνιση στην Ιταλία, δεν έχει σίγουρα μία κατάλληλη αίθουσα πρόβας, με σωστή ηχητική και επαρκή χώρο!
Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας την ανάκληση του άρθρου 99, καθώς και να επιληφθεί άμεσα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Ζητάμε ακόμη, την υποστήριξη του Δήμου Αρταίων και της Περιφέρειας Ηπείρου, όσον αφορά τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στις νέες συνθήκες τους και να μην
αναγκαστούμε να στερήσουμε την τέχνη μας από αυτήν τη πόλη στην οποία -με νύχια και με δόντια- προσπαθούμε να προσαρμοστούμε!