Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους οδικούς άξονες

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη δημοπράτηση του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο απαντώντας σε ερωτήσεις Περιφερειακών Συμβούλων. Όπως είπε στην θετική κατάληξη των διαδικασιών για τη δημοπράτηση του έργου είχε συμμετοχή η Περιφέρεια με τεχνικούς συμβούλους από την περιοχή μας, οι οποίοι βοήθησαν για να πάρει μια ωριμότητα του έργου Η μελέτη στη συνέχεια παραδόθηκε στο Υπουργείο Υποδομών το οποίο συνέχισε και ανακοίνωσε χθες τη δημοπράτησή του. Ως αφορά τις απορίες που εκφράστηκαν για τη χρηματοδότηση, εξήγησε ότι αρχικά για να δημοπρατηθεί έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου και στη συνέχεια- όπως συμβαίνει και με άλλα έργα- θα μεταφερθεί στο ΕΤΠΑ του Υπουργείου Υποδομών.

Για το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά, ανέφερε ότι έχει ενταχθεί με προαίρεση καθώς δεν έχει συνταχθεί κτηματολόγιο, το οποίο θα συντάξει η ανάδοχος εταιρία που θα προκύψει παράλληλα με την κατασκευή του τμήματος Ιωάννινα- Καλπάκι. Υπογράμμισε δε ότι οι απαλλοτριώσεις γίνονται στη βάση τετράιχνης διατομής του δρόμου, ώστε μελλοντικά αν χρειαστεί να μπορεί να διαπλατυνθεί σε τετράιχνος ο νέος αυτοκινητόδρομος και για αυτό το λόγο και οι ανισόπεδοι κόμβοι γίνονται με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, για να προχωρήσει η δημοπράτηση, έδωσε γραπτή διαβεβαίωση στο Υπουργείο Υποδομών, ότι θα αναλάβει τη συντήρηση του έργου, το οποίο θα κατασκευαστεί ως Δημόσιο έργο.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στον οδικό άξονα Ιόνιας οδού – Πρέβεζα (Γέφυρα Καμπής- παράκαμψη Νικόπολης), ανακοινώνοντας ότι το Υπουργείο πείστηκε από το επιχείρημα της Περιφέρειας και θα αναλάβει το ίδιο τις υποχρεώσεις έναντι του αναδόχου για τις μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν.
Τέλος για τη μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου με τη Θεσσαλία, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός, μεταφέροντας ωστόσο διαβεβαίωση που έχει λάβει από τον Υφυπουργό Υποδομών κ, Γ. Καραγιάννη για κάλυψη των απαιτούμενων 7,5 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων
Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας με τα Υπουργεία Πολιτισμού Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ως και με το Δήμο Κόνιτσας για διάφορα έργα και συγκεκριμένα:
-Μέσω σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων με το Υπουργείο Πολιτισμού η Περιφέρεια θα αναλάβει τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων:
•Βελτίωση και Αποκατάσταση Οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ Άρτας, με προϋπολογισμό 1.633.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
• Συντήρηση Μέκκειου Οικοτροφείου προϋπολογισμού 550.000 ευρώ.
• Οργάνωση και Ανάπτυξη ΔΗΠΕΔΕ 2023 προϋπολογισμού 30.000 ευρώ (στην προγραμματική συμμετέχει και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Περιφερειακού Θεάτρου.
-Με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας για «Μελέτη αλλαγής χρήσης κτιρίου ΠΕ Θεσπρωτίας από κέντρο σπουδαστικής εστίας σε κτίριο Αστυνομίας κλπ», προϋπολογισμού 55.000 ευρώ.
-Με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Ηπείρου, εκτιμώμενης αξίας 1.555.539,06 (πλέον ΦΠΑ)
-Με το Δήμο Κόνιτσας για τα έργα:
• Διευθέτηση ομβρίων και αποκατάσταση πρόσβασης προς επαρχιακό δίκτυο Πύργου Κόνιτσας, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ
• Ολοκλήρωση του Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών στη Γέφυρα Βοϊδομάτη, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ,