ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Καμία εμπλοκή του Πυροσβεστικού Σώματος σε κατασταλτικές ενέργειες!

H Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών με ανακοίνωσή της, για άλλη μια φορά εκφράζει, την ανησυχία και τη διαφωνία της για την εντεινόμενη προσπάθεια εμπλοκής του Πυροσβεστικού Σώματος σε κατασταλτικές ενέργειες αστυνομικού χαρακτήρα ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του Ν. 4662/2020.
Συγκεκριμένα περιστατικά που είδαν και το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν τις διαχρονικές προειδοποιήσεις μας ότι γίνεται συστηματική και συνειδητή προσπάθεια απ’ όλες τις κυβερνήσεις να ενταθεί η στρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και ο χαρακτήρας του ως Σώμα Ασφαλείας.
Η παραπάνω εκτίμηση απορρέει από την ιστορική κλιμάκωση των προσπαθειών που έγιναν διαχρονικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν λάβουμε υπόψη ότι το Πυροσβεστικό Σώμα εντάχθηκε στα Σώματα Ασφαλείας επί δικτατορίας, με το άρθρο 9 του Α.Ν. 360/1968, με σκοπό να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός κατασταλτικών δυνάμεων απέναντι στο λαό που αγωνίζονταν για την ανατροπή της. Όπως επίσης και το γεγονός ότι για να επιτευχθεί αυτός ο σχεδιασμός επιβλήθηκε και η οπλοφορία στους πυροσβέστες με το άρθρο 2 του Β.Δ. 656/72, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί στον ελληνικό λαό:

Γιατί από τότε μέχρι και τις μέρες μας, όχι μόνο δεν γίνεται καμία προσπάθεια το Π.Σ. να ανακτήσει το κοινωνικό του ρόλο στην βάση του ιδρυτικού του νόμου ως υπηρεσία άμεσης επέμβασης για την διάσωση και προστασία ζωών, περιουσιών, δημόσιων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε κίνδυνο, συνέπεια φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής και ατυχημάτων, αλλά αντιθέτως από την μεταπολίτευση και μετά γίνεται μία συστηματική προσπάθεια για την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του σε κατασταλτικές ενέργειες;
Δεν είναι μακρινές οι μνήμες από την εικόνα πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών να διατάσσονται για την διάλυση πλήθους με ρίψη νερού σε διαδηλώσεις του λαϊκού – εργατικού κινήματος και της σπουδάζουσας νεολαίας και σε χώρους ομαδικών αθλητικών διοργανώσεων (γήπεδα κ.λπ.). Όπως και για το σπάσιμο λουκέτων σε σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη στα πλαίσια μαθητικών κινητοποιήσεων, ακόμη και σε εργασιακούς χώρους που ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Απαράδεκτες πρακτικές για μία υπηρεσία όπως το Π.Σ. με κοινωνική αποστολή που σταμάτησαν μετά τους πολύχρονους αγώνες των παλαιοτέρων συναδέλφων μας που μάχονταν μέσα από τις γραμμές του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος!