Ζητούν νέα παράταση για το Κτηματολόγιο και στην Ήπειρο!

Ενώ η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στις Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας κανονικά στις 15 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο μετά και τα αιτήματα πολλών φορέων της Ηπείρου, εξετάζει και νέα παράταση, προκειμένου να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στους πολίτες για να εκπληρώσουν τη σχετική υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας ή εγγραπτέου δικαιώματος στον ορισθέντα ανάδοχο, στα πλαίσια της διενεργούμενης κτηματογράφησης της περιοχής μας ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία και να αποφευχθεί η τυχόν επιβολή των προβλεπόμενων υπέρογκων προστίμων, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Από τους φορείς από τους οποίους ζητείται μία ακόμη παράταση, τονίζεται ότι υφίσταται πλήθος προβλημάτων αναφορικά με τους τίτλους κυριότητας και τον εντοπισμό των ακινήτων, παράλληλα δε η γραφειοκρατία, και η βραδύτητα εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων πολιτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθιστούν ανέφικτη την εμπρόθεσμη, ορθή, νόμιμη, ασφαλή και χωρίς παρενέργειες υλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.
Προ ημερών, ο Ευάγγελος Χρηστάκης, Πολιτικός Μηχανικός, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην Άρτα, ζήτησε να δοθεί παράταση για την περιοχή μας, αφού όπως ανέφερε σε ανακοίνωση, «Μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων περιουσίας δεν έχουν δηλωθεί από τους πολίτες στα κτηματολογικά γραφεία που δέχονται τις αιτήσεις. Οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας, σε περιοχές κυρίως αγροτικές, και στις οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, καθίσταται δύσκολη η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων, που πρέπει να υποβληθούν με τη δήλωσή τους.

Στα συμβολαιογραφικά γραφεία παρατηρείται συνωστισμός για το λόγο ότι αρκετά ακίνητα στερούνται τίτλων ιδιοκτησίας και οι πολίτες σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις διάφορες χρόνιες εκκρεμότητες. Επίσης η τελευταία 3μηνη παράταση που δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μέσα στο καλοκαίρι, συνέπεσε με τις φορολογικές δηλώσεις, τη 1η δόση φόρου εισοδήματος και από 2.9.2019 τον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και παράλληλα να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους», τόνιζε για τους λόγους παράτασης ο κ. Χρηστάκης.

Να σημειωθεί πως αναφορά στη Βουλή, ζητώντας παράταση της προθεσμίας, κατέθεσε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας, την οποία φιλοξένησε η ΗΧΩ, καθώς επίσης και σπιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσε και ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος, τονίζοντας τις ιδιαίτερες δυσχέρειες που παρουσίαζε η υποβολή των δηλώσεων ιδίως στις αγροτικές και στις δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές του νομού, αλλά και στην πόλη της Άρτας όπου λειτουργεί μόνο ένα γραφείο Κτηματολογίου.

Προτεινόμενα για εσάς