ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ημερήσιο ΕΠΑΛ εναντίον πρότυπου ΕΠΑΛ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ του 1ου ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ, διαμαρτύρονται για την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για ίδρυση πρότυπου ΕΠΑΛ.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και έντονη αντίθεσή μας στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για το θέμα της ίδρυσης πρότυπου ΕΠΑΛ.

Σεβόμαστε την απόφαση του θεσμικού οργάνου παρότι την κρίνουμε «μεσοβέζικη» ή αλλιώς «στρίβειν δια του αρραβώνος». Πέραν αυτού, μας ενοχλούν οι ανακρίβειες και όσα ανυπόστατα ακούστηκαν από υπεύθυνα θεσμικά όργανα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση των πολιτών.
– «Δεν κληθήκαμε». Πράγματι δεν κλήθηκε κανείς με πρόσκληση στη συζήτηση-ενημέρωση του σχολείου μας στις 31-05-2021, διότι στάλθηκε δελτίο τύπου που καλούσε όλους τους φορείς να παραβρεθούν. Επίσης, λόγω του έκτακτου γεγονότος, ενημερώθηκαν με e-mail και τηλεφωνικά. Όλοι γνώριζαν για την εκδήλωση.
– «Κανένας τομέας δεν θα καταργηθεί, κανένα παιδί δεν θα μείνει απ’ έξω. Το εγγυώμαι προσωπικά». Για την λειτουργία ή κατάργηση τομέων στα πρότυπα ΕΠΑΛ καθώς και για τον αριθμό μαθητών που φοιτούν σε αυτά, αποφασίζουν η υπουργός με άλλους φορείς και όχι ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκτός και αν έχει αποκτήσει και άλλες εξουσίες.

-Τα εκατομμύρια που θα διατεθούν για το πρότυπο ΕΠΑΛ αυξομειώνονται. Τη μια μέρα είναι ένα. Την άλλη γίνονται δύο.
-«Υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί. Δεν τους πήγαμε πουθενά, δεν τους διώξαμε!» Επειδή ο κύριος Διευθυντής «υπηρετεί τις εντολές της υπουργού», μας προκαλεί ανησυχία η δημιουργία επί πλέον υπεράριθμων που επαναφέρει σε εμάς μνήμες του 2013 με τις διαθεσιμότητες.
-«Παλιότερα διατηρούσαν δύο ΕΠΑΛ. Το ίδιο θα γίνει τώρα» Τα παλιά ΕΠΑΛ ήταν ισότιμα. Τώρα θα είναι δύο διαφοροποιημένα, «καλό και κακό» ΕΠΑΛ. Οι νέοι μαθητές πού θα βρεθούν, αφού το μαθητικό δυναμικό της Θεσπρωτίας κάθε χρόνο μειώνεται;
Πολλά άλλα ανακριβή και αναληθή ακούστηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προκαλούν απογοήτευση και ανησυχία. Η πρόταση για «δημιουργία πρότυπου ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα και η παράλληλη λειτουργία του υπάρχοντος ΕΠΑΛ» είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει από το υπουργείο την ακόλουθη μισή ανάγνωση: «δημιουργία πρότυπου ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα», όπως μισή ανάγνωση είχαν πολλά ζητήματα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι εκδόθηκε μόλις χθες η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τον αριθμό μαθητών εισαγωγής σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Σύμφωνα με αυτήν, μειώνεται δραματικά ο αριθμός των μαθητών που εισάγονται στα πρότυπα, αφού φαίνεται ότι δεν πληρούν πολλοί μαθητές τις προϋποθέσεις της αριστείας».