ΞΕΝΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ζητήματα Φύλου στο Θέατρο του Σαίξπηρ και της Αναγέννησης

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

Στον κόσμο της Αναγέννησης το αρσενικό και το θηλυκό ορίζονται μέσ’ από μια σειρά αντιθέσεων, σωματικών και κατ’ επέκταση κοινωνικών: το θερμό και το ψυχρό, το ξηρό και το υγρό, το αν­θρώπινο και το ζωώδες, το σταθερό και το ασταθές, το δυνατό και το αδύναμο, το ενεργητικό και το παθητικό. Ανάλογοι είναι και οι ρόλοι που καθορίζουν τον άνδρα και τη γυναίκα, και που τους τοποθετούν στη θέση του υποκειμένου και του αντικειμένου, αντίστοιχα. Τι συμβαίνει όμως όταν οι αναγεννησιακές ηρωίδες ξεφεύγουν από τα στεγανά της εποχής; Και πώς είναι δυνατόν η «αδύναμη» γυναίκα να επηρεάζει τόσο καθοριστικά την κοινωνική αλλά και τη σωματική ακόμη υπό­σταση του «ισχυρού» άνδρα;
ISBN 978-960-02-3669-9, Σχήμα 14×21, Σελίδες 294, Τιμή: €15,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος:352gr, Έκδοση Αθήνα 2020

H συγγραφέας
Η Ξένια Γεωργοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από τα Ζητήματα φύλου στο θέατρο του Σαίξπηρ και της Αναγέννησης (α΄ έκδοση το 2010) έχει δημοσιεύσει τη μονογραφία The Body as Text in Shakespeare’s Plays. The Fashioning of the Sexes (Mellen, Lewiston 2011), τη συλλο­γή δοκιμίων και κριτικών Ο Σαίξπηρ οριζοντίως και καθέτως (Αιγόκερως, Αθήνα 2019), καθώς και δεκάδες άρθρα σε συλλογικά έργα και επι­στημονικά περιοδικά, κυρίως του εξωτερικού.
Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια, κυρίως στο εξωτερικό, καθώς και σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η έρευνά της επικεντρώνεται κυρίως στον Σαίξπηρ, και ειδικότερα σε θέματα όπως τα φύλα και η ετερότητα, οι διασκευές σαιξπηρικών έργων και οι σαιξπηρικές αναφορές στη σύγχρο­νη λαϊκή κουλτούρα.

Προτεινόμενα για εσάς