Πάροχοι….«Μπαταχτσήδες»!!!

Εισπράττουν δημοτικά τέλη, αλλά… «δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν»

Εξώδικα από τον Δήμο Αρταίων για οφειλόμενα ποσά

Πάνω από 300.000€ τα χρωστούμενα για το έτος 2021

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι διπλάσιοι από τον μισθό του καταναλωτή, και προφανώς αυτοί οι άνθρωποι, δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες, κάποιοι άλλοι εισπράττουν, αλλά δεν πληρώνουν! Οι ιδιωτικές εταιρείες παρόχων ενέργειας εισπράττουν δημοτικά τέλη, αλλά… «δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν» προκαλώντας «ηλεκτροπληξία» σε δεκάδες δήμους της χώρας από τα συσωρευμένα χρέη, που ανέρχονται σε περίπου 80 εκατ. Ευρώ.

Τα ποσά αυτά αφορούν σε εισπράξεις ανταποδοτικών τελών και στην ουσία παρακρατούνται και δεν αποδίδονται, γεγονός που για τους δήμους συνιστά ξεκάθαρη υπεξαίρεση με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα, αφού οι προμηθευτές ρεύματος δεν πληρώνουν τους δήμους και εκείνοι δυσκολεύονται να πληρώσουν κόστη για ύδρευση και οδικό φωτισμό.
«Εφόσον δεν αποδίδονται τα τέλη εντός διμήνου, ουσιαστικά αυτό συνιστά υπεξαίρεση» δήλωσε πρίν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνεδρίαση του δ.σ. του οργάνου. Επανέλαβε μάλιστα, αυτό στο οποίο έχουν ομοφωνήσει οι δήμαρχοι, ότι δηλαδή πρέπει κάθε δύο μήνες να γίνεται εκκαθάριση των οφειλών προς τους δήμους και να αποδίδονται από τις εταιρείες παρόχους τα χρήματα έγκαιρα. «Παλιά με τη ΔΕΗ αυτό τον φόβο δεν τον είχαμε, γιατί η ΔΕΗ ήταν κρατική οπότε υπήρχε μία ασφάλεια στο ότι θα μας αποδώσει εγκαίρως αυτά που είχε εισπράξει. Την ώρα αυτή, είναι κάποιες εταιρείες που φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί ότι είναι υπεξαίρεση το να εισπράττουν για εμάς και να μην αποδίδουν», δηλώνουν οι δήμαρχοι καθώς το φαινόμενο, σύμφωνα με δημάρχους αλλά και την ΚΕΔΕ, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ πολλοί δήμοι απαντούν πλέον μέσω της νομικής οδού, απαιτώντας την είσπραξη των χρημάτων που οι πολίτες έχουν αποδώσει μέσω των τιμολογίων ρεύματος, αλλά οι πάροχοι τα παρακρατούν.

Εξώδικα σε 7 ιδιωτικούς παρόχους
Τον δρόμο της νομικής οδού επέλεξε και ο Δήμος Αρταίων, αφού τα χρωστούμενα μόνο του 2021 υπερβαίνουν τα 300 χιλιάδες ευρώ. Συγκεκριμένα σε συνολικά 7 ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας απέστειλε εξώδικα το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Αρταίων. Στόχος της κίνησης αυτής, είναι να ασκηθεί πίεση προς τους παρόχους προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά, που ενώ οι εταιρείες έχουν εισπράξει κανονικά μέσα από τη διαδικασία των δημοτικών τελών καθαριότητας, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και ακίνητης περιουσίας, εν τούτους δεν έχουν αποδοθεί στον Δήμο.

Τα οφειλόμενα ποσά είναι συνολικά της τάξης των 300.000€ και αφορούν το έτος 2021.
Τα εξώδικα εστάλησαν με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Αρταίων.
Για το θέμα, ο Χρήστος Τσιρογιάννης τόνισε: “Το θέμα αυτό αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού. Πρόκειται για οφειλόμενα χρήματα προς τους πολίτες της Άρτας. Μέσω αυτών των χρημάτων, ο Δήμος μας παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα χαρίσουμε σε κανέναν”.