Περιφερειακή Παράταξη "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ"

Επανακατάθεση πρότασης για σιδηροδρομική γραμμή στην Ήπειρο

Την έκδοση ψηφίσματος, από το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με «Χρηματοδότηση και δημοπράτηση των μελετών ωρίμανσης του έργου σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα», φέρνει ξανά η Περιφερειακή Παράταξη “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ”.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν: «Επανακαταθέτουμε σχέδιο ψηφίσματος για τη «Χρηματοδότηση και δημοπράτηση των μελετών ωρίμανσης του έργου σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα»
Η αρνητική απάντηση του Υφυπουργού ΥΠΑΝΕ κ. Ιωάννη Τσακίρη σε κοινοβουλευτική ερώτηση των τεσσάρων Ηπειρωτών βουλευτών-τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για την τύχη που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου.

Ενώ το συγκεκριμένο έργο έρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα και φέρεται να είναι στα ενδιαφέροντα του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, έρχεται το ΥΠΑΝ και μας εκπλήσσει αρνητικά με την υπηρεσιακή απάντηση του κ Υφυπουργού, δια μέσω του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκου. Διαψεύδονται έτσι πανηγυρικά προηγούμενες κυβερνητικές δηλώσεις, ότι «βρισκόμαστε σε τροχιά ενεργοποίησης των μελετών για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» και ότι «..έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των μελετών, από τον ΟΣΕ, για το “ελλειπών” τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας που προωθείται από το υπουργείο Υποδομών &Μεταφορών και αφορά στην επέκταση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.
Για τους Ηπειρώτες το αίτημα και η προοπτική του έργου αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Τώρα είναι η ώρα!
Εμμένουμε και επιμένουμε: Να τηρηθεί η συμφωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την CINEA για χρηματοδότηση του έργου ωρίμανσης των μελετών (50% CEF και 50% ΠΔΕ).

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου καλεί την Κυβέρνηση
Να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του έργου «νέα σιδηροδρομική γραμμή ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ–ΙΩΑΝΝΙΝΑ–ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» από το ΠΔΕ, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας με την CINEA, της οποίας η υλοποίηση καθυστερεί από τον Νοέμβριο του 2021 και να δημοπρατηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες μελέτες του έργου».