Στην 4η Πανελλήνια συνάντηση Μονοπατιών συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου

Με την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποιήθηκε η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών, από 12 ως 15 Νοεμβρίου 2021. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στα Κομνηνά Ξάνθης, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τμήματα του πιστοποιημένου από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA) Μονοπατιού «Νέστος- Ροδόπη», σε διάφορες περιοχές της Ξάνθης.
Η συνάντηση ήταν συνέχεια των αντίστοιχων που προηγήθηκαν σε Βυτίνα, Άνδρο και Μέτσοβο και έχουν σκοπό να ανταποκριθούν στις εξελίξεις που απορρέουν από το γεγονός της ολοένα και ευρύτερης ανάδειξης και αξιοποίησης των μονοπατιών σε στεριανή και νησιώτικη Ελλάδα από φορείς και συλλόγους.

Κύριος στόχος της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών, που οργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης και έγινε με φυσική παρουσία μελών και εισηγητών, αλλά και διαδικτυακά, αποτέλεσε η ανάδειξη της σημασίας των θεματικών και βιωματικών διαδρομών στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη των αποκεντρωμένων περιοχών της χώρας. Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάγκη καταγραφής τους ώστε να υπάρχει η ανάλογη προστασία, των Μονοπατιών αλλά και του γενικότερου συντονισμού φορέων που έχουν σχέση με την αξιοποίησή τους.
Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο οποίος εισηγήθηκε θέμα για τον Πεζοπορικό Τουρισμό στην Ήπειρο και την ανάδειξη των παλιών μονοπατιών με παράλληλη προβολή πλάνων από τις εργασίες που γίνονται από την Περιφέρεια σε ένα πεδίο σχεδόν 400 χλμ.
Η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκες να διοργανωθεί από το Δήμο Καισαριανής και φορείς που έχουν σχέση με τα μονοπάτια του Υμηττού, το 2022.

Δημοπρατείται το έργο «Επένδυση κεντρικού αρδευτικού αύλακα Βλαχέρνα – Γραμμενίτσα – Ρόκκα»
Χρ. Τσιρογιάννης: « Στόχος η επάρκεια νερού για την καλύτερη άρδευση των καλλιεργειών»
Εργασίες επένδυσης του κεντρικού αρδευτικού αύλακα σε Βλαχέρνα – Γραμμενίτσα – Ρόκκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, δημοπρατεί ο Δήμος Αρταίων σύμφωνα με τον προγραμματισμό του.
Ειδικότερα, ο Δήμος Αρταίων προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του εγγειοβελτιωτικού έργου «Επένδυση κεντρικού αρδευτικού αύλακα: Βλαχέρνα -Γραμμενίτσα – Ρόκκα» με προϋπολογισμό 2.143.200,00 ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014 – 2020 ΕΣΠΑ (ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ).
Ο Δήμος προβαίνει στη δημοπράτηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα λόγω του χωμάτινου χαρακτήρα του υφιστάμενου αύλακα, όπως προβλήματα διαρροής. Παράλληλα, με το έργο που θα γίνει θα μειωθεί το κόστος συντήρησης, καθώς δεν θα υπάρχει η ανάγκη για καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης σε ετήσια βάση. κάθε χρόνο, για να επιτυγχάνεται η μέγιστη παροχή του νερού. Έτσι, με τις εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν θα υπάρξει ασφάλεια των ιδιοκτησιών από πλημμύρες καθώς και επαρκές πότισμα για όλες τις καλλιέργειες.

Β. Γιόγιακας για τους Βορειοηπειρώτες ομογενείς
200 ευρώ το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων
Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ύψους 200 ευρώ το μήνα θα λαμβάνουν από 1/1/2022 οι Βορειοηπειρώτες ομογενείς που το δικαιούνται, όπως συμφωνήθηκε σε τηλεδιάσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη και τον βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Γιόγιακα.
«Σε συνέχεια της πρόσφατης δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιμετωπίζεται ένα πάγιο αίτημα των ηλικιωμένων ομογενών μας οι οποίοι, παρά το ότι είχαν ζήσει και εργαστεί στη χώρα μας επί χρόνια, δεν δικαιούνταν κάποιο βοήθημα ή, ακόμα και για τους λίγους που το έπαιρναν, αυτό ήταν πολύ μικρό», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Προτεινόμενα για εσάς