Στο ΦΕΚ τα 9,4 εκ. ευρώ για το OPEN MALL

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και επίσημα, αφού δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (υπ. αριθμόν 2875 Β’), εντάχθηκε η χρηματοδότηση των 9,4 εκ. ευρώ για την ανάπλαση και ανάδειξη του αστικού ιστού της πόλης της Άρτας. Για μια Άρτα σύγχρονη και εξωστρεφή, διότι πρόκειται για μια πλήρη αστική παρέμβαση ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Τα 9,4 εκ. ευρώ αφορούν την πρόταση που είχε καταθέσει αυτόνομα η Δημοτική Αρχή, με στόχο όπως είχε πει ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης. «Προκειμένου η Άρτα, μετά από πολλές δεκαετίες να κάνει ένα γενναίο lifting στο πρόσωπό της».
Έτσι, το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι εξής δομικές παρεμβάσεις:
1. Αντικατάσταση του πεζοδρομημένων οδών με πλακόστρωση στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας.
Η νέα πλακόστρωση δεν θα αφορά μόνο την οδό Σκουφά αλλά και κάθετους δρόμους.
2. Κατασκευή σιντριβανιών σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε να είναι έντονο το υγρό στοιχείο
και να «υπενθυμίζει» την γειτνίαση της πόλης με τον Άραχθο ποταμό.
3. Νέες φυτεύσεις πρασίνου και κάδοι απορριμάτων, για να ενισχυθεί η καθαριότητα και η περιβαλλοντική εικόνα της πόλης,
4. Παγκάκια, έργα τέχνης και αστικός εξοπλισμός, για να αναβαθμιστεί η αισθητική του κέντρου.
5. Σύγχρονες διαβάσεις πεζών για να διευκολυνθεί η εμπορική δραστηριότητα και η προσβασιμότητα των ΑμΕΑ.
Το ύψος της χρηματοδότησης είναι από τα υψηλότερα σε πανελλαδικό επίπεδο και αποτελεί «χρηματοδοτικό ρεκόρ» για την Άρτα, για έργα ανάπλασης.
Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο υποέργο ανάπλασης που περιλαμβάνει νέα πλακόστρωση, σε τμήμα της οδού Σκουφά, από την πλατεία Μονοπωλίου μέχρι τον Άγιο Γεώργιο, αλλά και στις οδούς Κωστή Παλαμά και Τορέλα, υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων, νέα παγκάκια, φυτεύσεις, σύστημα WiFi και συντριβάνι στην Κεντρική Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως από το πακέτο χρηματοδότησης 2,5 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ.
Επιπλέον το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι παρεμβάσεις με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ, 2 εκ. ευρώ, το οποίο θα δαπανηθεί για την τοποθέτηση νέων φωτιστικών led, σε όλο το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης μας.
Συμπερασματικά, για το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης μας θα αναπτυχθούν 3 εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση των εμπόρων μας.

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΩΓΩΝΙΣΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ
Το Σπίτι του Ηπειρώτη, την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, και ώρα 7:30 μ.μ. υποδέχεται ερευνητές, χορευτές, χοροδιδασκάλους, ανθρώπους που ασχολούνται με το παραδοσιακό ένδυμα αλλά λάτρεις του λαϊκού πολιτισμού, προκειμένου να γνωρίσουν την παράδοση του ακριτικού Πωγωνίου και πιο συγκεκριμένα της ιστορικής έδρας αυτού, του Δελβινακίου. Μιας περιοχής με μοναδική κουλτούρα, αισθητική και ήθος.
Την Κυριακή, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών γίνεται σταθμός μιας πανελλήνιας περιοδείας, προκειμένου να γνωρίσει κανείς με σωστό, αυθεντικό και λεπτομερή τρόπο την ιστορία και τη σημειολογία της γυναικείας πωγωνίσιας φορεσιά.
Για το σκοπό αυτό θα προβληθούν σχετικά βίντεο, θα γίνει επίδειξη δεσίματος ομπόλιας από την κ. Μάγκου-Ζαχάρη Λευκοθέα, θα μιλήσει η διδάκτωρ φιλολογίας, κ. Λευκή Νόνη-Βλάχου, ενώ κορίτσια του Πανηπειρωτικού Συλλόγου θα είναι ενδεδυμένα με αυθεντικές πωγωνίσιες φορεσιές. Η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακή μουσική από ηπειρώτικη ζυγιά.
Ο Πρόεδρος & χοροδιδάσκαλος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, κ. Χάιδας Αλέξανδρος, καλεί όλους όσοι αγαπούν το λαϊκό πολιτισμό και αναζητούν ευκαιρίες επαφής με αυτόν να τιμήσουν την εν λόγω εκδήλωση.

΄΄Στην σκιά του Κριάκουρα΄΄
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ
Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα σας ενημερώνει ότι οι εγγραφές για τους αγώνες ανοίγουν την 1η Μαΐου 2023 και κλείνουν στις 22 Ιουλίου 2023 ημέρα Σάββατο και ώρα 12μ.μ. Οι ημερομηνίες είναι τελικές μιας και η συμμετοχή των αθλητών θα είναι ΔΩΡΕΑΝ πρέπει η διοργάνωση να προλάβει να είναι έτοιμη για τον αγώνα.
Για λεπτομέρειες και νέα για τους αγώνες στο site: https://kriakourasrace.gr/
Για την οργανωτική επιτροπή
Χρήστος Μπαλτζώης