Συμπόσιο στην Ηλεία, 3-5 Ιουνίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Διαδικτυακή και δια ζώσης συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συμπόσιο στην Ηλεία, 3-5 Ιουνίου 2021, με την διαδικτυακή και διαζώσης συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων Ηλείας, Μεσσηνίας, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5-6-2021.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ3 των Τeachers4Europe με τίτλο: «Settingan Agora for democraticculture» η Επιστημονική και Ανθρωπιστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ελλήνων Δασκάλων – Greekteachers και οι Ambassadors Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τριών Νομών της Ελλάδας, ΑΡΤΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, μαζί με τους Τeachers4Europe ένωσαν τις δυνάμεις τους και οργάνωσαν στο ΑldemarOlympianVillage ένα πετυχημένο Συμπόσιο με θέμα : “ Τ4Ε messageto Europe for EcosystemRestoration”.Το συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πύργου (ΔΗΚΕΠ) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Σημαντική ήταν η συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.Νικόλαου Κοροβέση, ο οποίος στήριξε έμπρακτα την διοργάνωση του Συμποσίου και παραβρέθηκε ο ίδιος στο χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου κάνοντας μια ιδιαίτερη θερμή ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για την άνθιση του τουρισμού μας και τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κος Νεκτάριος Φαρμάκης για να ενισχύσουν τις δράσεις αυτές.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου συντόνισε τις παρουσιάσεις των δράσεων των σχολείων και των εκπαιδευτικών οι οποίοι συνδέθηκαν μέσω της πλατφόρμας zoom. Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Κλεοπάτρα Βασιλείου, AmbassadorΤ4Ε Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, Αθανάσιος Κατσίμπελης, AmbassadorΤ4Ε Ηλείας και η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου παραλίας Βέργας, Ελένη Κανακάρη, AmbassadorΤ4Ε Μεσσηνίας, έχτισαν μια γέφυρα συνεργασίας με κοινά έργα και κοινούς στόχους μαθητών και σχολείων, οι εργασίες των οποίων παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο.

Τις εργασίες του Συμποσίου τίμησε με την παρουσία της και την ενεργό συμμετοχή της η κ. Ασδεράκη Φωτεινή Αν. Καθηγήτρια και Jean Monnet Chair στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ακαδημαϊκή εθνική Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA3 Τ4Ε«Setting an Agora for Democratic Culture (2018-21).
Tην έναρξη του Συμποσίου έκανε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή.

Τις εργασίες του Συμποσίου χαιρέτισαν:
-ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πύργου κ .Γιάννης Παπαδημητρίου χαιρέτισε εκ μέρους του Δημάρχου Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλου την πρωτοβουλία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πραγματοποίηση του Συμποσίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
-ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
-ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κωνσταντίνος Καμπουράκης.
Θερμοί ήταν και οι χαιρετισμοί των Διευθυντών Εκπαίδευσης:
Ηλείας: Νικολάου Κλάδη,
Άρτας: Κλεοπάτρας Βασιλείου (Αmbassador T4EΆρτας, Ιωανίνων, Πρέβεζας)
Θεσπρωτίας: Μαρίνας Μπέση (Αmbassador T4E Θεσπρωτίας), Ιωαννίνων: Δημήτρη Ντούτση

Μεσσηνίας: Θεοφανείας Σιούτη η οποία κατέθεσε την πρόταση το επόμενο αντίστοιχο συμπόσιο να διεξαχθεί στη Μεσσηνία.
Στο Συμπόσιο συμμετείχαν σχολεία με παρουσιάσεις υλοποιημένων προγραμμάτων.
Αναλυτικότερα:
-Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας: Θεατρικό «ο μύθος του γεφυριού της Άρτας», Α΄ τάξη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Τασούλα Φωτεινή,

-Το Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων: Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Τοπολιάτη Μαρία Τ4Ε«Γνωρίζω και προστατεύω τον τόπο μου μέσω της εκπαίδευσης SΤΕΑΜ & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Αειφόρο Σχολείο»
Το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου Άρτας: Κάλλια Ε. & Παπανικολάου Π.T4E: «Η ελιά μας ταξιδεύει: Αειφορία και Τέχνη»
-Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας: Αλέξανδρος Βασιλειάδης,T4E «Το H2O ως δικαίωμα και αναγκαιότητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων: Δράσεις»
-Το 24ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, Μεσσηνίας, Εκπ/κοί : 3Μαθ. 47, Τίτλος: «Σώζω το νερό, σώζω τη ζωή»
-Το Νηπιαγωγείο Συβότων Θεσπρωτίας: «Το Νηπιαγωγείο απαιτεί θάλασσα καθαρή: SOSτε τη θάλασσα»
-Τo Δημοτικό Σχολείο Ανέζας Άρτας: Μια ιστορία στο scratsch: «Προβληματισμοί»
-To3ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου: «ΜyRobotgarden» Κατσιγιάννη Έφηκ αι το Νηπιαγωγείο Σταυροπηγίου Μεσσηνίας με θέμα : «Αγαπώ το περιβάλλον»

Αλλά και σχολεία που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συμποσίου, όπως το 1ο Δημοτικό σχολείο Άρτας, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, το Δημοτικό Σχολείο Κιρκιζατών.
Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με περιβαλλοντική δράση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου που πραγματοποιήθηκε στην παραλία όπου με εμψυχωτές τους δασκάλους Φώτη Παναγιωτάρα και Ανθήλια Τασσοπούλου οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια ανακύκλωσης στην ακτή, δημιούργησαν πανό με το σύνθημα : “TakecareofourHome” και μαζί την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Διονύσιας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και του Δασάρχη Πύργου Ηλείας Παναγιώτη Λάττα φύτευσαν συμβολικά μια ελιά σύμβολο της αιωνιότητας και της αειφορίας.
Όλοι μαζί μαθητές και εκπαιδευτικοί έστειλαν το μήνυμα της ανάγκης προστασίας του Περιβάλλοντος στην Ευρώπη.