Συνάντηση Γιάννας με τους 4 Δημάρχους

Εκδηλώσεις των 200 χρόνων Απελευθέρωσης υπό την αιγίδα της Επιτροπής
Δεν υπάρχει κρατικός προϋπολογισμός για εορταστικές δράσεις
Το βάρος στους Δήμους και στους πατριώτες χορηγούς

Σ’ ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», παρουσία και της Προέδρου της κας Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.
Είχε προηγηθεί η κοινή πρόσκληση των Δημάρχων του Νομού για να επισκεφτεί την Άρτα, ώστε να παρουσιαστούν οι προτεινόμενες δράσεις που έχουν υποβάλλει οι Δήμοι και οι Φορείς της περιοχής, προς την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» .
Με πρώτη στάση το Δημαρχείο της Άρτας, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, παρουσία και των άλλων Δημάρχων του Νομού, αφού καλωσόρισε την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, συζήτησαν για την υλοποίηση των προτάσεων που έχουν υποβάλλει οι Δήμοι, για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Οι δηλώσεις
Ο Δήμαρχος Αρταίων, ανέφερε διεξοδικά την συμβολή των Αρτινών στον απελευθερωτικό αγώνα και στην εδραίωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στάθηκε, όμως, ιδιαίτερα στο πνεύμα των δράσεων που έχει προτείνει ο Δήμος, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «Οφείλουμε με τις δράσεις που θα κάνουμε να τιμήσουμε το παρελθόν αλλά και να ορίσουμε το μέλλον. Στόχος μας δεν είναι μόνο η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, αλλά και η ανάδειξη του βηματισμού μας από εδώ και μπρος». Και συνέχισε, λέγοντας «Αντιλαμβάνομαι, πως με την επίσκεψή σας εδώ στο Δημαρχείο Άρτας, τιμάτε το ένδοξο παρελθόν των προγόνων μας αλλά δίνετε και μια συμβολική ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Άρτας».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, από την πλευρά της, ευχαρίστησε τον Δήμο για τις προτάσεις που κατέθεσε «ως απόδειξη τιμής και περηφάνειας που τρέφεται για τον τόπο σας» και δεσμεύθηκε ότι η Επιτροπή θα θέσει υπό την αιγίδα της δράσεις του Δήμου Αρταίων και των άλλων Φορέων.
Κοινή ήταν η διαπίστωση, ότι δεδομένου ότι δεν υπάρχει κρατικός προϋπολογισμός για τις εορταστικές δράσεις, ένα πολύ μεγάλο βάρος των εορτασμών πέφτει στους ίδιους τους Δήμους αλλά και στους πατριώτες χορηγούς, που ως σύγχρονοι ευεργέτες μπορούν να στηρίξουν τους εορτασμούς.

Το εθιμοτυπικό δώρο του Δημάρχου Αρταίων
Στο παραπάνω πνεύμα, ο Δήμος Αρταίων επίλεξε να δωρίσει στην Πρόεδρο της Επιτροπής, κας Γιάννας Αγγελοπούλου, ένα ασημένιο αντίγραφο του ιστορικού γεφυριού διευκρινίζοντας: «Επιλέξαμε το ιστορικό γεφύρι, ακριβώς για να συμβολίσουμε ότι με τους εορτασμούς της επόμενης χρονιάς πρέπει να κάνουμε το πέρασμα από το χθες στο αύριο. Οι θυσίες και οι κόποι των προγόνων μας πρέπει να ανταμώσουν τα όνειρα και τις ελπίδες των παιδιών μας. Εύχομαι από καρδιάς να τα καταφέρουμε όλοι μαζί».

Το πρόγραμμα των επισκέψεων
Σημαντικές ήταν και οι επισκέψεις που ακολούθησαν την συνάντηση στο Δημαρχείο, όπου η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Αρταίων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε σημαντικά τοπόσημα της Άρτας.
Πιο συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν την Παρηγορήτισσα, το ιστορικό μουσείο του Συλλόγου Σκουφά “Γαρουφάλειος Στέγη” ενώ περιηγήθηκαν στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και στο Γεφύρι της Άρτας. Τέλος πραγματοποιήθηκε συνάντηση – συζήτηση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, με θεσμικούς φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής.

Δεσμεύσεις της Γιάννας
Σαφής υπήρξε η δέσμευση της Προέδρου, να τεθούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής δύο δράσεις από το πλάνο του Δήμου Αρταίων, καθώς όπως τονίσθηκε σχετικά «πρέπει απαραίτητα να γίνουν», ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν δεν εξαντλούνται εκεί, καθώς υπάρχει και ο πυλώνας των δράσεων που θα υλοποιήσει αυτόνομα ο Δήμος σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συλλογικότητες, ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Όλγα Γεροβασίλη: Η Άρτα έχει αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας
“Η Άρτα έχει αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας και δίκαια διεκδικεί, μέσα από τις δράσεις που θα υποβληθούν στην Επιτροπή, τόσο την αναγνώριση αυτής της διαδρομής, αλλά και την προβολή των προοπτικών της για το αύριο”, τονίζεται μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό που απηύθυνε η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη συνάντηση θεσμικών φορέων της Άρτας με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Άρτας.
Στον χαιρετισμό ανέφερε τα εξής: «Με μεγάλη μου λύπη δεν είμαι σήμερα στη συνάντηση των φορέων της Άρτας με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθώς κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις επιβάλλουν την παραμονή μου στην Αθήνα.
Θα ήθελα, όμως, και εγώ να καλωσορίσω την κα Αγγελοπούλου στον τόπο μας, έναν τόπο, που, όπως κάθε γωνιά της Ελλάδας, είναι ποτισμένος από το αίμα όσων αγωνίστηκαν για ελευθερία και αυτοδιάθεση.
Η περιοχή μας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα.
Στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, που ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί, στη Σκουληκαριά, γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της Επανάστασης, θέριεψαν τα επαναστατικά κινήματα των Ραδοβυζίων και έλαμψε το Ολοκαύτωμα στην Ιστορική Μονή Σέλτσου, που αποτελεί το δεύτερο και μεγαλύτερο «Ζάλογγο» των Σουλιωτών.

Από το Κομπότι του Δήμου Νικολάου Σκουφά καταγόταν ο Νικόλαος Σκουφάς, ο πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας. Και στο Πέτα, διεξήχθη η ομώνυμη μάχη, που έμεινε στην ιστορία ως η μάχη, όπου Φιλέλληνες απ’ όλη την Ευρώπη θυσιάστηκαν για τα δίκαια του ελληνικού λαού. Στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα, που τόσο επίκαιρο είναι ιδίως στις μέρες μας, όπου η αλληλεγγύη των φίλων και συμμάχων προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας είναι το ζητούμενο.
Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι, υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης του 1821 και διεξήχθησαν οι μάχες στη Γέφυρα Πλάκας τον Ιούλιο του ’21, στο Σταυρό Θεοδωριάνων τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, που εμπόδισε τους Τούρκους να περάσουν προς τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, δίνοντας την ευκαιρία να θεριέψει η επανάσταση εκεί, αλλά και η μάχη του Βουργαρελίου το 1823, όπου νικήθηκε ο Ομέρ Βρυώνης και διεσώθηκε έτσι η επανάσταση στη Δυτική Ρούμελη.

Στο Δήμο Αρταίων έγινε τον Νοέμβριο του 1821 η μάχη της Άρτας, με τη συμμετοχή επιφανών αγωνιστών, του Καραϊσκάκη, των Μποτσαραίων, των Τζαβελαίων, του Μακρυγιάννη κ.ά., η οποία κράτησε 16 μέρες και οδήγησε στην κατάληψη της Άρτας.
Στην Άρτα είχε το μαγαζί του ο Νικόλαος Σκουφάς, στο οποίο κατασκεύαζε σκούφους, τέχνη από την οποία απέκτησε και το προσωνύμιο Σκουφάς και εδώ δραστηριοποιήθηκε εμπορικά ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, μέχρι το 1820, οπότε και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.
Στην Άρτα, στο ιστορικό Γεφύρι βρισκόταν τα σύνορα του Ελληνικού κράτους με την Τουρκική αυτοκρατορία. Και από εδώ, τον Οκτώβριο του 1912 ξεκίνησε η επίθεση του στρατού της Ηπείρου, με νικηφόρα κατάληξη την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ηπείρου.

Ο τόπος μας, λοιπόν, είναι γεμάτος μνήμες, που δεν χάνονται, όμως, στα βάθη των αιώνων. Η ιστορία μας είναι ζώσα, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, στα τραγούδια, στις διηγήσεις, στα μνημεία που βρίσκονται ολόγυρά μας, στην αγορά.
Μνήμες από το χθες, αλλά και διδαχές για το σήμερα και το αύριο. Και γι’ αυτό το λόγο συναντήσεις όπως η σημερινή έχουν ιδιαίτερη σημασία. Διότι, μέσα απ’ αυτές θα επιλεγούν οι δράσεις που θα αναδεικνύουν το πώς φανταζόμαστε και θέλουμε την Ελλάδα των επόμενων χρόνων.

Η Άρτα έχει αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας και δίκαια διεκδικεί, μέσα από τις δράσεις που θα υποβληθούν στην Επιτροπή, τόσο την αναγνώριση αυτής της διαδρομής, αλλά και την προβολή των προοπτικών της για το αύριο».

Και στην Πρέβεζα


Η Πρόεδρος της επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» την Τρίτη επισκέφθηκε την Πρέβεζα, όπου επισκέφθηκε αρχικά το Δημαρχείο όπου την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Πρέβεζας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στη συνέχεια στο γραφείο του δημάρχου είχε σύντομη συνάντηση με το δήμαρχο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χρυσόστομο και μέλη της Επιτροπής “Πρέβεζα 2021”.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία της κας Αγγελοπούλου σημειώνοντας πως οι δράσεις του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια “γέφυρα” που θα ενώσει παρελθόν, παρόν και μέλλον και να μπουν γερές βάσεις που θα μείνουν διαχρονικά στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.
Η κα Αγγελοπούλου περπάτησε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου και κατέληξε στην πλατεία Ανδρούτσου, όπου δοκίμασε μοναδικές θαλασσινές πρεβεζάνικες γεύσεις που είχε επιμεληθεί το “Alati sea Food & More”..
Στη συνέχεια η κα Αγγελοπούλου μετέβη στη Θεοφάνειο όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη εκδήλωση για την ενημέρωση των θεσμικών φορέων και πολιτών και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο ιστορικό Ζάλογγο.

Προτεινόμενα για εσάς