Τα σκουπίδια στους Δήμους!

Από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» Εκδήλωση για τα Απορρίμματα στα Γιάννενα

Η διαχείριση είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της
-Γ.Ζάψας: δεσμευόμαστε για τη μεταφορά της διαχείρισης στο φυσικό χρήστη, τον ΦΟΔΣΑ!

«Σήμερα, εντελώς στρεβλά, λόγω αδυναμίας και δυσκολιών της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στο έργο της, εκτός της συλλογής, όλο το έργο, ΣΜΑ, ΜΕΑ κλπ, προγραμματίσθηκε, μελετήθηκε και εκτελέσθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Εμείς ξεκινάμε με αυτή την ημερίδα τον διάλογο που απουσίασε, εστιάζουμε στα προβλήματα και δεσμευόμαστε με την εκλογή μας στη Περιφέρεια Ηπείρου, να κάνουμε όλες τις ενέργειες πού απαιτούνται για τη μεταφορά της διαχείρισης στο φυσικό και νόμιμο χρήστη, τον ΦΟΔΣΑ…» δηλώνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας, τονίζοντας πως «Η διαχείριση των απορριμμάτων, είναι καθαρά, ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της (ΦΟΔΣΑ).

Η επιλογή αυτή δείχνει μια ουσιώδη διαφορά πολιτικής της παράταξης του Γιώργου Ζάψα, σε σχέση με το έργο της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής, και με την εκδήλωση που διοργανώνει η παράταξη το ερχόμενο Σάββατο, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής», επιχειρεί να ξεδιαλύνει σκιές, να ξεκαθαρίσει τους ρόλους και να ενημερώσει τους πολίτες, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών. Θέμα της εκδήλωσης που θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου, είναι «ο ρόλος της ΤΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων, η εξέλιξη του ζητήματος στην Ήπειρο» και ομιλητές θα είναι οι εξής: Δημήτρης Πολιτόπουλος πρόεδρος ΕΟΑΝ , Ανδρέας Ανδρεαδάκης καθηγητής ΕΜΠ και Βαγγέλης Καπετάνιος, γενικός γραμματέας διαχείρισης απορριμμάτων.

Τα σκουπίδια εξακολουθούν να μαζεύονται από τους Δήμους, μόνη εξέλιξη είναι η τοποθέτηση γαλάζιων κάδων ανακύκλωσης, τα σκουπίδια μεταφέρονται στους εν ενεργεία ΧΥΤΑ και όπως δήλωσε ο κ. Ζάψας, στο Ελευθεροχώρι που βρίσκεται ακόμα στη δοκιμαστική λειτουργία – εκεί μεταφέρονται μόνο σκουπίδια από την πόλη των Ιωαννίνων και την Πρέβεζα – σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Περιφέρειας για την έναρξη της κανονικής λειτουργίας, από τον περασμένο Μάρτιο.

Δεν έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με τον κ. Ζάψα:
– η προμήθεια μεταφορικών μέσω και η κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)
– η μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ
-η σύσταση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ
-και η μετάβαση της αρμοδιότητας στους Δήμους
Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας αναφέρθηκε στον λόγο που οδήγησε στην διοργάνωση της ημερίδας, και δεν είναι άλλος από την έγκυρη και συνολική ενημέρωση πολιτών αλλά και αιρετών όλων των βαθμίδων.
«Ο λόγος που μας έσπρωξε στη διοργάνωση της ημερίδας είναι η επιτακτική αναγκαιότητα, να εστιάσουμε πάνω στα προβλήματα πού έχουν δημιουργηθεί απ τον υφιστάμενο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και την εξέλιξη πού επιβάλει, η νομοθεσία, η οικονομία και η σύγχρονη πρακτική.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα και πως προβλέπεται να αναπτυχθεί; Στους Δήμους της Ηπείρου, σήμερα η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται, όπως γινόταν εδώ και δεκαετίες. Η μόνη εξέλιξη, είναι η τοποθέτηση γαλάζιων κάδων ανακύκλωσης. Τα απορρίμματα με απορριμματοφόρα, μεταφέρονται στους ΧΥΤΑ, όπου και ενταφιάζονται», σημείωσε και αναφέρθηκε στις ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία., αλλά και σε αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
«Ολοκληρώθηκε η ΜΕΑ και είναι σε κατάσταση δοκιμαστικής λειτουργίας. Έγινε η Προμήθεια των μεταφορικών μέσων, οι ΣΜΑ είναι υπό κατασκευή, η μετατροπή των ΧΥΤΑ, δεν έγινε. Σήμερα στη ΜΕΑ, μεταφέρονται ασυμπίεστα απορρίμματα, μόνο απ το νομό Ιωαννίνων, κυρίως απ τη πόλη των Ιωαννίνων και ορισμένα συμπιεσμένα, όχι όλες οι ποσότητες, απ την Πρέβεζα.

Επομένως θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία, οι ΣΜΑ και να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ οι ΧΥΤΑ. Η διαχείριση των απορριμμάτων, είναι καθαρά, ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της (ΦΟΔΣΑ).
Σήμερα, εντελώς στρεβλά, λόγω αδυναμίας και δυσκολιών της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στο έργο της, εκτός της συλλογής, όλο το έργο, ΣΜΑ, ΜΕΑ κλπ, προγραμματίσθηκε, μελετήθηκε και εκτελέσθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Εμείς ξεκινάμε με αυτή την ημερίδα τον διάλογο που απουσίασε, εστιάζουμε στα προβλήματα και δεσμευόμαστε με την εκλογή μας στη Περιφέρεια Ηπείρου, να κάνουμε όλες τις ενέργειες πού απαιτούνται για τη μεταφορά της διαχείρισης στο φυσικό και νόμιμο χρήστη, τον ΦΟΔΣΑ…

Εμείς θα της εξασφαλίσουμε τα χρηματοδοτικά μέσα πού απαιτούνται για να το μπορέσει να το υλοποιήσει και να έχουμε μια ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διαχείρισης, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την βέλτιστη οικονομία προς όφελος των πολιτών», σημείωσε ο κ. Ζάψας.
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Γιωτάκης και Άρης Σπέγγος.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Γιωτάκης αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης αλλά και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ΚΥΑ με ισχύ από 1/1/2020, για την τιμολογιακή πολιτική. «Στόχος μας είναι όχι να οργανώσουμε εμείς ως νέα περιφερειακή αρχή την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά να βοηθήσουμε ώστε οι ίδιοι οι δήμοι, που είναι κατεξοχήν αρμόδιοι, να την οργανώσουν».
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι κ.κ. Βαγγέλης Καπετάνιος, Ανδρέας Ανδρεαδάκης και ο Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς