Τεχνολογικές καινοτομίες στη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών

Αλ. Χαρίτσης: θα υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για τις ευρωεκλογές σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό όριο

Στοχευμένες καινοτομίες που θα διευκολύνουν τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις εφορευτικές επιτροπές θα υπάρχουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου και 2ης Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Όπως είπε, μία σημαντική μερίδα των δικαστικών αντιπροσώπων θα εφοδιαστεί με ειδική, ηλεκτρονική ταμπλέτα, απλούστατη στη χρήση. Αυτό αφορά σε όλη την Αττική και δειγματοληπτικά περιοχές σε όλη τη χώρα, «Συνολικά 12.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι θα έχουν ειδικά tablet ώστε να μπορούν να στείλουν τα αποτελέσματα πάρα πολύ σύντομα. Συνεπώς θα υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για τις ευρωεκλογές για την Περιφέρεια Αττικής και για τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης σε συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τα στελέχη της SingularLogic για τις «Τεχνολογικές καινοτομίες στη Συγκέντρωση και Μετάδοση των αποτελεσμάτων Ευρωεκλογών, Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών 2019».

«Εισάγουμε στοχευμένες καινοτομίες που διευκολύνουν τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις εφορευτικές επιτροπές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και όλους τους εργαζομένους σε Δήμους και Περιφέρειες, που θα δουλέψουν σκληρά. Θωρακίζουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των εκλογών» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πολύ σημαντική βοήθεια προς τα Πρωτοδικεία, καθώς όλες οι εργασίες της επόμενης μέρας θα γίνουν ηλεκτρονικά ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να βγουν πιο γρήγορα χωρίς ενδεχόμενα σφάλματα.
Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι το σπάσιμο της εκλογικής διαδικασίας σε δύο τμήματα, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων.
Οι πολίτες θα ψηφίσουν σε δύο διακριτά τμήματα, στο τμήμα άλφα για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές και στο τμήμα βήτα για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, κάτι που αφορά σχεδόν το 85% των ψηφοφόρων.

Σύγχρονη διαδικτυακή πύλη
Η νέα σύγχρονη Διαδικτυακή Πύλη eklοges.ypes.gr είναι πλήρως ανασχεδιασμένη για να προσφέρει αισθητά αναβαθμισμένη εμπειρία στον τελικό χρήστη ανεξαρτήτως συσκευής (mobile, tablet, work-station). Είναι πλήρως διαδραστική προσφέροντας διευρυμένες πληροφορίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο Επικράτειας και Συνδυασμών. Η νέα, «φρέσκια» υλοποίηση τόσο σε επίπεδο αλληλεπίδρασης όσο και σε επίπεδο εμπειρίας χρήστη βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής, ενσωματώνοντας παράλληλα όλους τους απαραίτητους σύγχρονους μηχανισμούς ασφαλείας. Όσο για τη βραδιά των εκλογών η επισκεψιμότητά της ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο καταγεγραμμένο γεγονός εθνικής εμβέλειας.

Νέο σύγχρονο σύστημα μετάδοσης
To νέο Σύστημα Μετάδοσης Αποτελεσμάτων (SRT) περιλαμβάνει τη χρήση 12.000 tablets με εξειδικευμένη εφαρμογή από το σύνολο των Δικαστικών Αντιπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς επίσης και από ένα σημαντικό τμήμα Δικαστικών Αντιπροσώπων της υπόλοιπης Επικράτειας. Η νέα διαδικασία μετάδοσης των αποτελεσμάτων μέσω tablet, έχει τη δυνατότητα κάλυψης πολλαπλών εκλογών (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές ) όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των Συνδυασμών αλλά και υπέρ των Υποψηφίων. Επιπρόσθετα, από το σύστημα μετάδοσης θα αξιοποιηθούν και 4.700 κινητά, τα οποία θα αποσταλούν σε επιλεγμένα τμήματα όλης της Επικράτειας εκτός της Περιφέρειας Αττικής.

Σύστημα ον line καταχώρισης 
Το Σύστημα on line καταχώρισης σταυρών Υποψηφίων των Ευρωεκλογών, είναι ένα ολοκληρωμένο κεντρικό σύστημα, που θα χρησιμοποιηθεί από το σύνολο των Περιφερειών
εκτός της Περιφέρειας Αττικής και θα επιτρέψει την έγκαιρη καταχώριση των σταυρών και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας σταυροδοσίας των υποψήφιων Ευρωβουλευτών.

Υποστήριξη πρωτοδικείων
Στο Σύστημα Υποστήριξης των διαδικασιών των Πρωτοδικείων το οποίο λειτούργησε το 2010 ως ένας βοηθητικός μηχανισμός για συγκεκριμένα Πρωτοδικεία. Σε αυτές τις εκλογές αυτό το σύστημα θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την υποστήριξη των εκλογικών διαδικασιών από το σύνολο των Πρωτοδικείων της χώρας. Μέσω αυτού τα Πρωτοδικεία έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να αναρτήσουν έγκαιρα τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. Σε αυτές τις εκλογές το σύστημα έχει πλήρως αναβαθμιστεί και περιλαμβάνει και νέες λειτουργικές δυνατότητες που αφορούν την ανακήρυξη των Υποψηφίων, τις διαδικασίες Εφόρου, την παρακολούθηση των Δικαστικών Αντιπροσώπων, την υποστήριξη των κληρώσεων των Εφορευτικών Επιτροπών και τη διαχείριση των αμοιβών των Δικαστικών Αντιπροσώπων

Το Υποσύστημα δημιουργίας προτύπων πρακτικών Νο 2 για χρήση από Δικαστικούς Αντιπροσώπους που σχεδίασε και υλοποίησε η SingularLogic και έδωσε τη δυνατότητα στους Δικαστικούς Αντιπροσώπους να μπορούν διαδικτυακά να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν τα πρακτικά Νο2 (συμπληρώνονται από τους ΔΑ χειρόγραφα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαλογής των ψηφοδελτίων), προ-συμπληρωμένα με τους Συνδυασμούς και τους Υποψηφίους για κάθε εκλογική διαδικασία προσφέροντάς τους πολύτιμη βοήθεια.

Προτεινόμενα για εσάς