Φίλοι Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας

Τίμησαν τον Άγιο Λουκά στο ερειπωμένο βυζαντινό παρεκκλήσιο

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτας κύριο Καλλίνικου ετελέσθη το Σάββατο εσπερινός προς τιμήν του Αγίου και Ευαγγελιστού Λουκά στο ερειπωμένο παρεκκλήσιο επί της οδού Μανωλάκη στην λαϊκή αγορά. Είναι η πρώτη φορά που τελείται λειτουργία στο συγκεκριμένο βυζαντινό ναό αν και κάποιοι γεροντότεροι μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να έχει ξαναγίνει άλλη μία φορά την δεκαετία 40 ή 50.

Η Ιερά Μητρόπολη Άρτης, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτη,ς ο εφημέριος της Αγίας Θεοδώρας και τα μέλη του δ.σ. του συλλόγου φίλων ιερού ναού Αγίας Θεοδώρας βοήθησαν να τελεστεί ο εσπερινός προς τιμήν του Αγίου, πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε και παρευρέθηκε και όλοι ευχόταν να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο αυτή η λειτουργία. Ο σύλλογος φίλων βυζαντινού ναού Αγίας Θεοδώρας και προσωπικά ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα παρών και θα βοήθα στο να τελείται κάθε χρόνο με την ευχή ότι οι άρχοντες του τόπου να μεριμνήσουν ή για να ξαναχτίσουν τον ναό με την βυζαντινή τέχνη και σεβασμό ή να γίνει κάποιο μόνιμο στέγαστρο ώστε να μην καταρρεύσει και το υπόλοιπο του σε συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο ναός του Αγίου Λουκά χρονολογείται στα τέλη του 14ου – αρχές 15ου αιώνα Το 1977 με υπουργική απόφαση ο ναός ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Ο ναΐσκος του Αγίου Λουκά ήταν ένα από τα παρεκκλήσια του ναού της Αγίας Θεοδώρας και βρισκόταν στη συνοικία Λούκενας.

Προτεινόμενα για εσάς