Ψήφισμα της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το Ζάππειο Μέγαρο

Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου στην σημερινή συνεδρίαση του, συζήτησε το θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Ζαππείου Μεγάρου (Αθήνα)» και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Μετά από την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Ζαππείου Μεγάρου και στο πλαίσιο οριστικής αποτροπής παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον η Π.Ε.Δ. Ηπείρου, συντασσόμενη στο πλευρό της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
•Το Ζάππειο Μέγαρο αποτελεί ανεκτίμητο στοιχείο της εθνικής μας κληρονομιάς και κληροδότημα που ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Ως τέτοιο, θεωρούμε ανεπίτρεπτη κάθε προοπτική ιδιωτικοποίησής του, καθώς έτσι θα αρθεί ο καθολικός του χαρακτήρας και θα απειληθεί η περί αντιθέτου βούληση του ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα.
•Καλούμε την πολιτεία να αποτρέψει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που βασίζεται σε νόμους και διατάξεις της μνημονιακής περιόδου και να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, που θα προστατεύσει οριστικά τα εθνικά κληροδοτήματα.

Στην Ανέζα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και του δημοκρατικού καλέσματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την Παρασκευή 25/10 στις 7:30 το απόγευμα θα επισκεφτούν την Ανέζα και την Κυριακή 27/10 στις 7 το απόγευμα θα επισκεφτούν το Πέτα. Το επόμενο διάστημα θα κορυφωθούν οι διαδικασίες για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία με επισκέψεις σε όλους τους Δήμους του νομού μας, με κατά τόπους και κεντρικές εκδηλώσεις και με ανοιχτές συνελεύσεις. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες να συμμετάσχουν στο εγχείρημα για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία που θα βάλει τη σφραγίδα της στη νέα προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Συνάντηση με εργαζομένους
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνει η πρόθεση της Κυβέρνησης της ΝΔ να δρομολογήσει, μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις (άρθρα179-181.) που περιλαμβάνονται στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, την ιδιωτικοποίηση σημαντικών υπηρεσιών των Δήμων. Η παράδοση σε ιδιώτες – εργολάβους, υπηρεσιών των Δήμων όπως η καθαριότητα, το πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός κλπ αποτελεί ευθεία βολή στον κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαταράσσει την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων και δεν διασφαλίζει καλύτερες ούτε φθηνότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ , αφού εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στους αγώνες των εργαζομένων της ΤΑ για την απόσυρση των άρθρων που «αναπτυξιακού» Νομοσχεδίου, που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής και ανοίγουν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της ΤΑ -χωρίς καν την υποχρέωση για αιτιολογημένη απόφαση από την πλευρά των Δήμων- δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον σύλλογο τόσο για τα γενικά ζητήματα , όσο και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των εργαζομένων στο Νομό μας.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νικολάου Σκουφά κατά τη συνεδρίασή του στις 23 Οκτωβρίου του έτους 2019, Πήρε την απόφαση να εκδώσει ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα:Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νικολάου Σκουφά, δηλώνει ότι το Ζάππειο Μέγαρο είναι μέρος του εθνικού μας πλούτου, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του Ελληνικού πολιτισμού κι ανήκει σε όλους τους Έλληνες.
Οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του Ζαππείου, αποτελεί προσβολή, καθώς μια τέτοια πράξη αλλάζει τον εθνικό του χαρακτήρα, κι ενέχει τον κίνδυνο αλλοίωσης του σκοπού του.
Η παρακαταθήκη που άφησαν στη χώρα μας οι εθνικοί μας ευεργέτες, δεν μπορεί να είναι προς πώληση.
Το Ζάππειο Μέγαρο ανήκει και θα συνεχίσει να ανήκει στον ελληνικό λαό.
Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ
ΒΑΒΕΤΣΗ ΡΟΖΙΝΑ

Η στάση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» υπερψήφισε τα θέματα που έκρινε ότι λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον, υπέρ των θεσμών και υπέρ των εργαζομένων.
Κατά την διαδικασία εκλογής εκπροσώπων στην Ένωση Περιφερειών εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο στη Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε., με την ισχύουσα αντιδημοκρατική νομοθεσία όπου διορίζονται χωρίς εκλογή, πλην του Περιφερειάρχη, και οι δέκα (όλοι) Αντιπεριφερειάρχες και ψηφίζονται άλλοι 4 αντιπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων!
Στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης η παράταξη με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα τοποθετήθηκε ως εξής:
-Για την έγκριση μεταφοράς των πλεονασμάτων «ταμειακών διαθεσίμων», η παράταξη μας χαιρετίζει την αλλαγή στάσης της περιφερειακής Αρχής στο θέμα της μεταφοράς των Ταμειακών Διαθεσίμων της Περιφέρειας Ηπείρου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μια κίνηση που άργησε μερικά χρόνια στερώντας από τους Ηπειρώτες πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της περιοχής. Η κίνηση αυτή αποδεικνύει με τον τρόπο της ότι στις επιλογές της περιφερειακής Αρχής κυριαρχεί το κομματικό πρόταγμα έναντι του εθνικού και της περιοχής.

-Στο αίτημα του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου για έκδοση ψηφίσματος υποστήριξης για το αυτοδιοίκητο υποστηρίξαμε το σχέδιο που κατέθεσε η αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να συμπληρωθεί αναλόγως. Άλλωστε, η παράταξη μας έγκαιρα από τις 9/10/2019 έβγαλε δελτίο τύπου υποστήριξης του «αυτοδιοίκητου» του Οργανισμού… Και ακόμα πως το «Κοινό των Ηπειρωτών» αναγνωρίζει το διαχρονικό έργο του ΚΕΘΕΑ, θα σταθεί δίπλα στους ανθρώπους του και θα αγωνιστεί μαζί τους κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης ενός από τους πλέον εμβληματικούς και ανεξάρτητους φορείς απεξάρτησης της χώρας».
-Για την σύσταση της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου υποστηρίξαμε την συμμετοχή στη συγκρότησή της του μεγαλύτερου επιτρεπτού αριθμού πολιτών και πως πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει διότι η περιφερειακή Αρχή, για δικούς της λόγους, το αποφεύγει μέχρι σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς