«Η πόλη των Αγίων» Ν.Κυριαζής

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Πρόκειται για ένα Ιστορικό μυθιστόρημα,που αναφέρεται στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει ως φόντο την Ιταλία και κυρίως την πόλη των Αγίων, την Ρώμη.
Ο Υποπλοίαρχος Άντριου Μποντ, πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙ6, έρχεται στη Ρώμη στις 19 Ιουλίου 1943,για να συλλέξει πληροφορίες,για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα εναντίον του Μουσολίνι και να επιλέξει το σημείο στο οποίο θα γίνει η απόβαση των Συμμάχων στην Ιταλία. Εν τω μεταξύ οι Σύμμαχοι είχαν καταλάβει τη Σικελία.
Η απόβαση των συμμάχων στην Ιταλία, ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα, διότι ο Γερμανός στρατάρχης Άλμπερτ Κέσσερλινγκ,διοικητής των γερμανικών δυνάμεων στην Ιταλία, ήταν πολύ ικανός στις αμυντικές επιχειρήσεις, είχε αρκετές δυνάμεις και το έδαφος ευνοούσε την άμυνα. Θα πετούσε τους συμμάχους στην θάλασσα. Δεν ήταν η Ιταλία νησί, όπως η Σικελία.

Οι πληροφορίες που είχαν οι σύμμαχοι για την Ιταλία και το Μουσολίνι ήταν συγκεχυμένες και χαώδεις.Χρειαζόταν ένα άτομο δικό τους επιτόπου, να συλλέξει πληροφορίες από πρώτο χέρι, για την όλη κατάσταση.
Χρειαζόταν λοιπόν οι σύμμαχοι, για την επικείμενη απόβαση και τη βοήθεια των Ιταλών στρατευμάτων,διότι οι αρχηγοί τους,ετοίμαζαν πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον Ντούτσε. Έτσι έπρεπε κάποιος πράκτορας των Άγγλων,να έρθει σε επαφή με όλους αυτούς. Συνωμοτούσαν εναντίον του Μουσολίνι : ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουέλε Γ΄, ο στρατάρχης Μπαντόλιο, ο αντιστράτηγος Νέυροζ, ο αντιπτέραρχος ντ΄ Ορλάντι, ο αντιναύαρχος Περότα, ο συνταγματάρχης Μπαλντάνσα,ο Τσιάνο,γαμπρός του Μουσολίνι κ.α.. Όλοι αυτοί θέλανε να αλλάξουνε στρατόπεδο, δηλαδή να πολεμήσουνε στο πλευρό των συμμάχων και όχι του Χίτλερ..

Η Ρώμη έβραζε. Πολλές φράξιες εναντίον του Μουσολίνι, με το βασιλιά εναντίον του. Όμως υπήρχαν και πολλοί υποστηρικτές του Μουσολίνι, έτσι η κατάσταση ήταν ρευστή. Και οι Γερμανοί κάτι μυρίζονταν και ήταν καχύποπτοι. Η Ρώμη ήταν κατεχόμενη πόλη. Μόνο που κανείς δεν είναι βέβαιος ποιος την ορίζει σήμερα, ποιος την κατέχει αύριο.
Είχε πολύ δουλειά να κάνει και έπρεπε να κάνει πολλές αυτοψίες σε κάποια μέρη και πολλές συναντήσεις,ο βρετανός υποπλοίαρχος Άντριο Μποντ ή ελβετός δημοσιογράφος Γκούσταφ Φρικ ή ιταλός Βενεδικτίνος, αδελφός Ιούλιος. Δουλειά του ήταν να πληροφορήσει για τα πάντα, τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τους συμμάχους.
Σύνδεσμοι του Μποντ στη Ρώμη είναι η Ευγενία Ποντόνι και η φίλη της, Λεωνόρα ντι σαν Τέβερε,μία από τις πιο γνωστές κοσμικές κυρίες της Ρώμης. Επίσης θα τον βοηθήσει, για να στέλνει μυστικά μηνύματα και ο μοναχός Ιγνάτιο.

Η πόλη των Αγίων περιμένει τον Άντριου Μποντ…
Η απόβαση των συμμάχων θα γινόταν στο Άντσιο όπως εκτιμούσαν καλύτερα οι Ιταλοί ή στο Σαλέρνο ;
Θα προλάβουν οι σύμμαχοι να παρέμβουν αν πετύχαινε το πραξικόπημα εναντίον του Μουσολίνι, πριν παρέμβουν οι Γερμανοί ;
Θα πετύχει το πραξικόπημα εναντίον του Ντούτσε;
Πέτυχε το σχέδιο «Αλάριχος» των Γερμανών ;
Ο Πάππας θα υποστηρίξει την αλλαγή καθεστώτος ;
Τι ρόλο έπαιξε ο χάρτης-μαντήλι σε όλη την μυστική υπόθεση του Άντριου Μποντ ;
Η αιώνια πόλη, η πόλη των Αγίων, η Ρώμη θα απελευθερωθεί από τους συμμάχους ;
Λόγος γοργός, σχεδόν παραληρηματικός, σοκαριστικός και συνάμα τρυφερός.

Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα, με τρομερές υφολογικές επιλογές, άριστες περιγραφές χαρακτήρων, πολυσημίες και εμπεριστατωμένες και ευφυείς περιγραφές πολεμικών γεγονότων του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Ένα εκρηκτικό,καθηλωτικό και καταιγιστικό μυθιστόρημα, που θα συνταράξει κάθε ευαίσθητο και ευσυνείδητο αναγνώστη.
Ο Νίκος Κυριαζής, γυιός του γνωστού συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων για το Βυζάντιο, Κώστα Κυριαζή, σπούδασε Οικονομικά και εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Trier και Harvard, ως ειδικός για τα Νομισματικά στη Γενική Διεύθυνση Μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, και ως γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και μυθιστορημάτων.
Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορούν:
«Ο τελευταίος έρωτας» και «Έρωτας στα χρόνια του πολέμου» και από τις εκδόσεις Ενάλιος «Δημοκρατία και Οικονομία ».

Εκδόσεις Ωκεανός 2019 σελ. 400