Άρση μέτρων με… ευλάβεια

Τι πρέπει να προσέχουν πελάτες και εργαζόμενοι

Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου η επανεκκίνηση σε καφέ και εστιατόρια

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για τη σωστή λειτουργία

Απομένουν λίγες ημέρες για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης και οι προετοιμασίες στα καταστήματα «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς. Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα των καταστημάτων από τη Δευτέρα 25 Μαΐου αποφάσισε η κυβέρνηση.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ), ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης από τις 25 Μαΐου 2020, εκδίδει τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19.

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.
Να σημειωθεί πως τα κυβερνητικά μέτρα για την εστίαση προβλέπουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. και όριο 6 ατόμων για κάθε τραπέζι.
Επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα επέκτασης του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις και των Δημάρχωμ. Για τα καταστήματα εστίασης που δεν έχουν εξωτερικά τραπέζια θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πληρώσουν λιγότερα δημοτικά τέλη.

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ
Ο οδηγός του ΕΦΕΤ, για την εστίαση μεταξύ άλλων υπογραμμίζει και τα εξής σημεία:
-Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
-Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασασνέρ.
-Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση
-Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.
-Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη

-Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.
-Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)
-Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)
-Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)

Αντιδρούν στη μείωση του ΦΠΑ
Δεν είναι ικανοποιημένοι για τη μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020 για την αγορά και τους καταναλωτές οι άνθρωποι της εστίασης. Όπως υποστηρίζουν το μετρό αυτό θα είχε νόημα εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης καθώς έτσι και αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο τόνωσης της κατανάλωσης ενώ θα βοηθούσε σημαντικά και σε ότι αφορά την προσέλκυση τουριστών ειδικά φέτος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε ως λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ μονό για ροφήματα δηλαδή καφέδες και αναψυκτικά, επισημαίνοντας πως δεν προσφέρει καμία απολύτως στήριξη συνολικά στον κλάδο. «Είμαστε ο πλέον παραγωγικός κλάδος της χώρας με 330.000 εργαζόμενους και 90.000 επιχειρήσεις που λόγω της επιδημιολογικής κρίσης έχει χάσει το 25% του τζίρου του . Η επιβράβευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της εστίασης στην οικονομία είναι 83 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ, δηλαδή όφελος 920 ευρώ ετησίως για κάθε επιχείρηση», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως απαιτείται η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ώστε ένα μέρος της μείωσης να περάσει και στις τελικές τιμές αλλά και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου απευθείας από το κράτος, χωρίς την εμπλοκή των τραπεζών.