Άρση του lockdown βήμα-βήμα…

Διστακτικά η επιστροφή στην κανονικότητα

Δ. Χουλιάρας: Η Περιφέρεια ΑΡΤΑΣ συνεχίζει με τα ίδια μέτρα

Με τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες της εστίασης να μην μπορούν να κρύψουν την αδημονία τους, βήμα-βήμα, προχωρά η κυβέρνηση στην άρση των μέτρων από το αυστηρό lockdown.
«Κόφτης» της πιο γρήγορης άρσης, ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα υγείας και ο φόβος για εικόνες συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους και πλατείες.
Ύστερα από πολύωρη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, δόθηκε το πράσινο φως, για τις 5 Απριλίου, με προϋπόθεση τον ηλεκτρονικό έλεγχο της κυκλοφορίας των πολιτών (SMS).
Επιτρέπονται το click away και το click in shop ύστερα από ραντεβού του πελάτη με το κατάστημα ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα πολυκαταστήματα και θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα το πότε θα ανοίξουν τις πόρτες τους.
Όπως έκανε ήδη γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ.

Με τα ίδια μέτρα η Άρτα
Η Περιφέρεια ΑΡΤΑΣ συνεχίζει με τα ίδια μέτρα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, από Δευτέρα 5/4/21 η Περιφέρεια ΑΡΤΑΣ συνεχίζει με τα ίδια μέτρα που έχει και σήμερα , αναλυτικά :
– Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί , τα καταστήματα θα κλείνουν 20:30.
– Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Λόγω της εφαρμογής του cklick away & cklick in shop ,δηλαδή τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με ραντεβού ,ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ δεν θα βγάλει ωράριο , οσο διαρκούν οι πωλησεις με ραντεβού, για να μην δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν .
Για το καταναλωτικό κοινό το μήνυμα για αγορές θα στέλνετε στο 13032 και θα ισχύει για 3 ώρες !!

Καλή η εικόνα
Να σημειωθεί πως τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ η εικόνα για την Άρτα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως καλή.
Τα νέα κρούσματα για την Ήπειρο στις 31/3 ήταν:
Νομός Άρτας 5
Νομός Θεσπρωτίας 8
Νομός Ιωαννίνων 54
Νομός Πρέβεζας 3
Για την Άρτα ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι 2,14 για την Θεσπρωτία 3,43 και για την Πρέβεζα 2. Αντιστοίχως ο μέσος όρος κρουσμάτων για το Νομό Ιωαννίνων ανέρχεται σε 33,86.
Τα κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού υπολογίζονται για το Νομό Άρτας σε 7,37 για την Θεσπρωτία σε 18,35, για την Πρέβεζα σε 5,22 και για τα Γιάννενα σε 32,16.

Εστίαση
Εκείνοι που ανησυχούν και αδημονούν για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι οι επιχειρηματίες της εστίασης. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, πακέτο στήριξης της εστίασης με επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ύψους 300 – 400 εκατ. ευρώ, ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για αγορά προμηθειών όταν επαναλειτουργήσουν. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί μέσω τού ΕΣΠΑ και θα αφορά επιχειρήσεις εστίασης που έχουν υποστεί μείωση τζίρου το 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα επιδοτηθούν όσες επιχειρήσεις εστίασης κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τού τζίρου τους, λειτουργώντας με take away ή με delivery. Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να προκηρύξει άμεσα την επιδότηση τού κεφαλαίου κίνησης ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εστίασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα και να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία τού κλάδου μόλις το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα.
Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει τη δυνατότητα να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, τα οποία εξουδετερώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο covid 19.

Το λιανεμπόριο
Κεφάλαια επανεκκίνησης, ζητεί και το λιανεμπόριο, καθώς πέρα από την απώλεια τζίρου που έχει υποστεί λόγω των lockdowns, τα καταστήματα επιβαρύνονται με μεγάλο όγκο αδιάθετου εμπορεύματος, τόσο από την περυσινή άνοιξη όσο και από τη χειμερινή και χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Το αίτημα διατύπωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, που είπε: «Μέχρι εδώ φτάσαμε σχεδόν όλοι. Υπήρχε μια στοχευμένη στήριξη. Δόθηκαν κάποιες “ενέσεις ρευστότητας” οι οποίες μας έχουν κρατήσει όλους όρθιους. Εάν για παράδειγμα δεν είχε θεσπισθεί ο μηδενισμός ενοικίων τον Ιανουάριο θα είχαμε δει πολύ περισσότερα ξενοίκιαστα καταστήματα από ό,τι στη δεκαετή κρίση… Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι μπορούμε αυτό να το ξεπεράσουμε αναίμακτα. Ακόμη και να ανοίξουμε αύριο, χρειάζεται στοχευμένη στήριξη των επιχειρήσεων». Ο ίδιος δήλωσε ότι σε περίπτωση που δοθεί κεφάλαιο επανεκκίνησης, με το 50% του ποσού αυτού θα πρέπει να επιδοτηθούν οι αγορές του πρώτου τριμήνου.

Οι στόχοι
Η στρατηγική για το επόμενο βήμα άρσης των μέτρων περιλαμβάνει τέσσερις στόχους:
Πρώτος στόχος: H επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις τάξεις τους.
Στόχος λοιπόν είναι να γυρίσουν στις 12 Απριλίου πίσω στα θρανία τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τάξεις.

Δεύτερος στόχος: H λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων
Την Παρασκευή θα αξιολογηθεί και η λειτουργία των καταστημάτων που δεν θα ανοίξουν από Δευτέρα, δηλαδή των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.

Τρίτος στόχος: Διαδημοτικές μετακίνησεις τις καθημερινές
Οι ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα θα εφαρμοστούν πιλοτικά και σε περίπτωση που παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού το μέτρο αυτό θα αρθεί.Ο υπoυργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για πιλοτικό σχέδιο. Στις μετακινήσεις θα πρέπει να προστεθούν και αυτές από νομό σε νομό, μια ακόμη πρόκληση για την κυβέρνηση.

Τέταρτος στόχος: Εστίαση
Η εστίαση μαζί με την ολική απελεύθερωση των διαδημοτικών αποτελούν τους πιο μακρινούς στόχους, καθώς σκοπός είναι η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα και οι μικρές βαλβίδες εκτόνωσης που δεν θα επιβαρύνουν επιπλέον το ΕΣΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης, θα γίνει λίγο πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα επτά με δέκα ημέρες πριν.