«Έγκλημα στο Νείλο » Α.Κρίστι Εκδόσεις Ψυχογιός 2020 σελ. 355

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Στο αριστουργηματικό αυτό βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι πρωταγωνιστής είναι ο Βέλγος ντέτεκτιβ Ηρακλής Πουαρό. Είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχει γράψει η Άγκαθα Κρίστι με θέμα τα εξωτικά ταξίδια.
Το βιβλίο έχει πολλούς χαρακτήρες και πολυσύνθετη πλοκή. Το κεντρικό θέμα είναι συναρπαστικό , ενώ οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές , ο Σάιμον Ντόιλ, η Λινέτ Ντόιλ (το γένος Ρίτζγουεϊ) και η Ζακλίν ντε Μπελφόρ είναι ρεαλιστικοί και ολοζώντανοι.

Το μυθιστόρημα αρχίζει με μια παρουσίαση των ηρώων του , στον φυσικό τους χώρο , τη στιγμή που καθένας τους , για δικό του λόγο , ετοιμάζεται να ταξιδέψει .Κοινός τους προορισμός το ξενοδοχείο Cataract στο Ασουάν , ακριβώς απέναντι από τη νήσο Ελεφαντίνη. Από εκεί θα μεταβούν στη μικρή πόλη Σελάλ, απ΄ όπου θα επιβιβαστούν στο ποταμόπλοιο Karnak για μια επταήμερη κρουαζιέρα ως τον δεύτερο καταρράκτη. Και κάποια στιγμή, μέσα στο μαγευτικό σκηνικό που συνθέτουν η φυσική ομορφιά του Νείλου και η χλιδή του ποταμόπλοιου Karnak, θα γίνει το πρώτο έγκλημα. Η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της κρουαζιέρας στον Νείλο καταστρέφεται με ανατριχιαστικό τρόπο όταν η Λινέτ Ρίτζγουεϊ βρίσκεται πυροβολημένη στο κεφάλι. Ήταν νέα, όμορφη, μια κοπέλα που είχε τα πάντα – ώσπου έχασε τη ζωή της.

Στο βιβλίο αυτό η Αγκάθα Κρίστι πέτυχε διάνα, κατευθείαν στο μάτι του ταύρου. Η εμφάνιση του ενός πτώματος μετά το άλλο σε ένα συμπόσιο θανάτου παρουσιάζεται ως απόλυτα λογική, ενώ το ακλόνητο, για όλους εκτός από τον Πουαρό, άλλοθι είναι μεγαλοφυές .Όταν εξήντα σελίδες πριν από το τέλος ο Πουαρό συνοψίζει τις ενδείξεις , ο αναγνώστης γίνεται έξαλλος με τον εαυτό του. Όταν τελικά ο μικροσκοπικός Βέλγος μας αποκαλύπτει την αλήθεια , η οργή εξαλείφεται από τον θαυμασμό.

Η Άγκαθα Κρίστι έχει την μοναδική δεινότητα να στήνει μια απροσδόκητη ανατροπή στο τελευταίο κεφάλαιο. Στο «Έγκλημα στον Νείλο» η λύση του μυστηρίου δεν περιέχει το ξαφνικό σοκ της έκπληξης , στο οποίο έχουν συνηθίσει οι θιασώτες της Άγκαθα Κρίστι ή, τουλάχιστον ,δε θα έπρεπε να είναι έτσι, με την προϋπόθεση να διαβάσει κανείς προσεκτικά κάποιο συγκεκριμένο κεφάλαιο και να εξετάσει ως το τέλος τις συνέπιες κάποιων υπαινιγμών που αφήνει ο Πουαρό…
Το πιο εξωτικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι κι ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα που έγραψε ποτέ, το οποίο μεταφέρεται τώρα ξανά στον κινηματογράφο με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Κένεθ Μπράνα.

Ένα καλά στημένο ερωτικό, αστυνομικό μυθιστόρημα. Ένα αριστοτεχνικά υφασμένο έργο της Άγκαθα Κρίστι, βασίλισσας του crime.
Τους αναγνώστες τους περιμένει στο τέλος μια καλοστημένη , φοβερή παγίδα , μια ολόκληρη ανατροπή…

Η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στην Αγγλία, στο Τορκί, το 1890. Είναι γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά έργα της –εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων–, πολλά από τα οποία έχουν κεντρικό χαρακτήρα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή την απαράμιλλη μις Μαρπλ. Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα.

Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις. Πέθανε το 1976.