Έκθεση Παγκόσμιας Θερμοκρασίας 2022: Η πέμπτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί από το 1850

Η έκδοση της Έκθεσης Παγκόσμιας Θερμοκρασίας του Berkeley Earth για το 2022 σηματοδοτεί το 10ο έτος παροχής ανεξάρτητης ανάλυσης ανοιχτού κώδικα της μέσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, διαπιστώνει ότι το 2022 ήταν ονομαστικά το πέμπτο θερμότερο έτος στη Γη από το 1850, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να εκτιμάται ότι είναι 1,24°C (2,24°F) υψηλότερη από την προβιομηχανική τιμή αναφοράς.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια συμπεριέλαβαν και τα οκτώ από τα θερμότερα χρόνια που παρατηρήθηκαν στον δίσκο οργάνων.

Από έτος σε έτος μπορεί να παρατηρείται μια μικρή διακύμανση, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όμως η γενική τάση είναι σύμφωνη με την εκτίμηση για άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Το 2021 και το 2022, ένα επίμονο συμβάν La Niña μείωσε κάπως τις θερμοκρασίες σε σύγκριση με χρόνια χωρίς συμβάν La Niña. Συνολικά, όμως η μακροπρόθεσμη τάση είναι προς την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Εάν συνεχιστούν με το σημερινό ρυθμό οι εκπομπές αερίων που οδηγούν στην αλλαγή του κλίματος, η αύξηση της μακροπρόθεσμης μέσης θερμοκρασίας της Γης θα φτάσει τους 1,5 °C (2,7 °F) πάνω από τον μέσο όρο του 1850-1900 περίπου μέχρι το 2034 και τους 2 °C (3,6 °F) γύρω στο 2060.
Είναι πλέον σαφές ότι η αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα να μην υπερβεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη τους 2 °C (3,6 °F) – φυσικά, καλύτερα όχι τον 1,5 °C – πρέπει να σημειωθεί πολύ σύντομα πρόοδος προς την κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος θερμοκρασίας δεν σημείωσε νέο ρεκόρ το 2022, 28 χώρες σε όλο τον κόσμο γνώρισαν τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Δυτικής Ευρώπης και της Κίνας. Δεν υπήρχαν μέρη στη Γη που να κατέγραψαν ρεκόρ ψυχρού μέσου όρου το 2022.
Εξετάζοντας τις συγκεκριμένες υποεθνικές περιοχές όπου σημειώθηκαν αυτοί οι θερμοί ετήσιοι μέσοι όροι ρεκόρ, υπολογίζεται ότι περίπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μέρη όπου παρατήρησαν την τοπικά θερμότερη χρονιά τους κατά τη διάρκεια του 2022.
Σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, πέντε χώρες κατέγραψαν νέα εθνικά ρεκόρ, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο καλοκαιρινός καύσωνας ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο περιελάμβανε την πρώτη ημέρα με θερμοκρασία 40°C (104°F), ένα ορόσημο που θα ήταν σχεδόν αδύνατο χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη απέδωσαν περισσότερους από 26.000 θανάτους στους καλοκαιρινούς καύσωνες του 2022 και η σχετική καλοκαιρινή ξηρασία ήταν μια από τις χειρότερες στην Ευρώπη τα τελευταία 500 χρόνια.