Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ 2023
Έχοντας περάσει στον δεύτερο αιώνα κοινωνικής δράσης και πολιτισμικής δημιουργίας, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη του στην κοπή της 104ης πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτάς του.
Το πρωί της Κυριακής, 22 Ιανουαρίου 2023, θα λάβει χώρα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών δοξολογία και αρτοκλασία, εορτάζοντας τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, του Νεομάρτυρα, του αποκαλούμενου και φουστανελά.
Ακολούθως στο “Σπίτι του Ηπειρώτη” θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας με ετήσια ανασκόπηση δράσεων, παραδοσιακά κάλαντα και χορούς.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κόβει την πίτα της.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 στις 18:00 μ.μ.
Θα παρουσιαστούν χοροί από Βλάχικους Συλλόγους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας ευχαρίστησε τους συλλόγους για συμμετοχή και κάλεσε στη εκδήλωση και τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΥΣ της Διασποράς.

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2023
Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων διαμορφώνεται ως ακολούθως:
-Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
-Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
-Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Εκδήλωση: Τρία χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, σας προσκαλεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ίδρυση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και άλλα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί, επίσης, παρουσίαση των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Τα ΤΑΜΕΥ χρηματοδοτούν μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την πάταξη κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, ενώ, παράλληλα, δίνουν έμφαση στην προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και σε δράσεις κοινωνικής ένταξης.
Με τα ΤΑΜΕΥ χρηματοδοτούνται δράσεις ύψους:
• 535 εκ. € για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη
• 1,4 δισ. € για την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και
• 57 εκ. € για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος.

Στο 9,6% η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για 1,2 εκ. ασφαλισμένους
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου 1,2 εκ. επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, θα πρέπει να μπουν στο www.efka.gov.gr και να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που θέλουν να ανήκουν για το 2023.
Επισημαίνεται πως οι εισφορές θα είναι αυξημένες και μάλιστα το ποσοστό αύξησης «κλείδωσε» στο 9,6% και αυτό είναι γιατί αφορά στον ετήσιο πληθωρισμό που έκλεισε το 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
«Η αύξηση αυτή προβλέπεται από νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή από το έτος 2023 και το έτος 2024, οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα προσαρμοστούν ή θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Από το 2025 με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, προβλέπεται ότι θα εφαρμόζεται στην αύξηση των μισθών. Το κριτήριο του πόσο θα αυξηθούν θα είναι η αύξηση των μισθών», επεσήμανε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.
Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2023:
Έως 31/1/2023 μέσω: www.efka.gov.gr
Τώρα θα επιλέξουν την παλιά κατηγορία, ΟΜΩΣ από τον Φεβρουάριο θα πληρώσουν αυξημένα ποσά
Εάν δεν υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής, θα παραμείνουν στην κατηγορία του 2022
Τα νέα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών: Πως διαμορφώνονται Με αύξηση κατά 9,6%
1η κατηγορία: 210€ -> 230,16€
2η κατηγορία: 252€ -> 276,2€
3η κατηγορία: 302€ -> 331€
4η κατηγορία: 363€ -> 397,8€
5η κατηγορία: 435€ -> 476,8€
6η κατηγορία: 566€ -> 620,3€