Έλεγχοι χώρων εστίασης

Από το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της ΠΕ Άρτας

Στο επίκεντρο η διάθεση ή μη χύμα τσίπουρου

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες χώρων αναψυχής

Ποιες είναι οι βασικές απαιτήσεις αγορανομικού ελέγχου

Τις Βασικές Απαιτήσεις αγορανομικού ελέγχου από το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού, κοινοποιεί με έγγραφο προς το Επιμελητήριο Άρτας ο Αντιπεριφερειαρχης Περιφερειακης Ενοτητας ΑΡΤΑΣ Βασίλης Ψαθάς, προς ενημέρωση στους επαγγελματίες χώρων εστίασης / αναψυχής για τις «Υποχρεώσεις σχετικά με την πώληση τσίπουρου ή τσικουδιάς σε καταστήματα εστίασης».

Όπως σημειώνεται στην σχετική επιστολή, «με αφορμή την διερεύνηση πρόσφατων καταγγελιών αλλά και την επιβολή κυρώσεων από την Υπηρεσία μας θα θέλαμε, κινούμενοι πάντα στο πλαίσιο διασφάλισης καλύτερης παροχής υπηρεσιών προς το καταναλωτικό κοινό, να σας αποστείλουμε επιγραμματικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης/διασκέδασης που ανήκουν σε μέλη σας». «Τα βασικά σημεία που θα αποτελέσουν και τα κυριότερα σημεία μελλοντικών ελέγχων της Υπηρεσίας μας, παραθέτονται περιληπτικά και όχι εξαντλητικά στο επισυναπτόμενο παράρτημα. Παραμένουμε στην διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις αλλά και γενικότερα για οποιαδήποτε επιπλέον συνεργασία η οποία και είναι επιθυμητή» σημειώνει το έγγραφο του Αντιπεριφερειαρχη Βασίλη Ψαθά.

Ειδικά σε μια παράγραφο των απαιτήσεων αγορανομικού ελέγχου σημειώνεται πως «τα προϊόντα «Τσίπουρο ή Τσικουδιά» διατίθενται στους χώρους ομαδικής εστίασης αποκλειστικά προσυσκευασμένα /εμφιαλωμένα» κι ακόμη πως «το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα σε μονάδες ομαδικής εστίασης, είναι το ΠΡΟΙΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν από το Τσίπουρο και την Τσικουδιά».

Βασικές Απαιτήσεις
Οι Βασικές Απαιτήσεις αγορανομικού ελέγχου από το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού είναι οι εξής:
1.Ύπαρξη τιμοκαταλόγου και διάθεσή του σε κάθε πελάτη πριν από την παραγγελία καθώς και πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου. Οι τιμοκατάλογοι θα πρέπει απαρεγκλίτως να περιέχουν όλα τα προσφερόμενα είδη με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός καταλόγων (π.χ ύπαρξη καταλόγων ομαδοποιημένων προϊόντων όπως ειδών τσάι, καφέ, ποτών, κοκτέιλ κτλ ).

2.Πέρα από τις τιμές όλων των προσφερομένων ειδών επί των καταλόγων θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση και:
•Η ύπαρξη τυχόν «κατεψυγμένων», «προμαγειρευμένων» και «προτηγανισμένων»,
•Η ετικέτα /εμπορική ονομασία (π.χ ΗΒΗ, Coca-Cola) και ο όγκος σε ml των συσκευασμένων ποτών (μπύρα, οίνοι, εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, χυμοί, οινοπνευματώδη ποτά, σόδες),
•Σε περίπτωση παροχής φαγητών «με το κιλό», το βάρος τους και την τιμή ανά κιλό,
•Τα βασικά συστατικά των σαλατών και την ονομασία τους όπως την ορίζει το κατάστημα,
•Το είδος των ελαίων και η χρήση τους (π.χ ελαιόλαδο στις σαλάτες, ηλιέλαιο στο τηγάνισμα)
•Ότι «ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΣΗ ΔΙΙΊΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ»

3.Ύπαρξη ειδικού εντύπου «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» σε ειδική θέση δίπλα στην έξοδο, θεωρημένου από την Υπηρεσία.
4.Το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης με τις απαιτούμενες επισημάνσεις.

5.Τα προϊόντα «Τσίπουρο ή Τσικουδιά» διατίθενται στους χώρους ομαδικής εστίασης αποκλειστικά προσυσκευασμένα /εμφιαλωμένα.
6.Το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα σε μονάδες ομαδικής εστίασης, είναι το ΠΡΟΙΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν από το Τσίπουρο και την Τσικουδιά. Στους τιμοκαταλόγους των ανωτέρω καταστημάτων θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ότι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), διατίθεται χύμα. Υποχρεωτικά επίσης θα αναγράφεται σε αυτή τη περίπτωση ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής του προϊόντος απόσταξης μικρού αποσταγματοποιείου (διημέρου).