Ένταση στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων

Διαχειριστικό έλεγχο για τα δύο χρόνια λειτουργίας του ΑΣΔΣΑ ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών

Για «ακριβή διοίκηση» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ζίτσας

Αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς τη χρηστή διαχείρηση στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο αντιδήμαρχος ανακύκλωσης του Δήμου Ιωαννιτών κ. Βαγγέλης Πήχας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΔΣΑ, κατά τη συζήτηση επί του απολογισμού του κανονισμού τιμολογιακής πολιτικής του ΑΣΔΣΑ για το 2021, ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο για τα δύο χρόνια λειτουργίας του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών όπως υποστήριξε ο κ. Πήχας, παρακωλύεται στην προσπάθεια που κάνει για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ήπειρο και υπονομεύεται από τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης και από τη “σαφή αδυναμία της διοίκησης” του ΑΣΔΣΑ να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών καταψήφισαν τον απολογισμό της συγκεκριμένης τιμολογιακής πολιτικής, ενώ ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, έκανε λόγο για υπερβολικά έξοδα στις διοικητικές και λειτουργικές δαπάνες του ΦΟΔΣΑ.

Τις αιτιάσεις αυτές αντέκρουσε η Διοίκηση, από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Νίκο Καλαντζή και την παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων του απολογισμού από τον υπεύθυνο της εταιρείας που συνεργάζεται για τη διαχείριση των οικονομικών με τον φορέα.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος συνέστησε στη διοίκηση του Φορέα να είναι πιο αυστηρή με τα ζυγολόγια και να ενημερώνει τακτικά τα μέλη του ΦΟΔΣΑ τι πηγαίνει κάθε Δήμος στη ΜΕΑ κτλ. αλλά και τα μέλη του ΦΟΔΣΑ και Δημάρχοι που πήραν το λόγο, άσκησαν κριτική ζητώντας σωστή και αποδοτική λειτουργία από τον Φορέα, ενώ ακούστηκε ξανά η κριτική για τη μη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας κριτικάροντας το έργο που εκτελεί ο Φορέας, είπε πως «Κοστίζετε ακριβά στους Ηπειρώτες» και επισήμανε ότι: «τα οικονομικά δεδομένα του απολογισμού αποδεικνύουν πως μέσα σε ένα χρόνο οι Ηπειρώτες επιβαρύνθηκαν με μισό εκατομμύριο ευρώ για δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα (αμοιβές αιρετών και προσωπικού, πληρωμές τηλεφωνικών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, αναλώσιμα και επίπλωση γραφείων, υπηρεσίες συμβούλων κ.α. ) χωρίς να έχει παραχθεί ουσιαστικό έργο.

Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και δυστυχώς για εσάς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Δύο χρόνια τώρα έχετε καταφέρει να οδηγήσετε το Σύνδεσμο σε τέλμα χωρίς να προφέρει κανένα ουσιαστικό έργο (λειτουργία Πράσινων Σημείων, διαχείριση Βιοαποβλήτων).
Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας πρωτότυπες πολιτικές, σε πανελλαδικό επίπεδο τουλάχιστον, καλείτε τους Δήμους της Ηπείρου να προπληρώσουν υπηρεσίες που αφορούν επόμενη χρήση ή που δεν έγιναν ποτέ. Πόσο νόμιμο είναι άραγε να δεσμεύονται και πολύ περισσότερο να πληρώνονται ποσά που επιβαρύνουν του πολίτες για υπηρεσίες που δεν υλοποιούνται; Όσο αυτό το δεδομένο δεν αλλάζει εμάς θα μας βρίσκετε απέναντι. Γιατί συμφέρουσες λύσεις υπάρχουν, τις έχουμε προτείνει αλλά η Διοίκηση του Συνδέσμου αρνείται αναίτια να τις υιοθετήσει. Γι’ αυτό καλούνται πρωτίστως οι βουλευτές σε συνεργασία με τους δήμους να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση που μόνο οικονομική “αιμορραγία” προκαλεί στους Δήμους και κατ’ επέκταση τους Ηπειρώτες».