Συνεχίζεται ο αποκλεισμός από φωτοβολταϊκά

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 10 παραγωγικών επιχειρήσεων της Άρτας για το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

Επιβάλλεται να τοποθετηθεί άμεσα νέος μετασχηματιστής

Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση- Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο

Προτεραιότητα για εγκαταστάσεις σταθμών NETMETERING σε αγροδιατροφικές μονάδες

Συμπληρώνονται 10 χρόνια που ο νομός Άρτας, ο μοναδικός νομός σε ολόκληρη την Ελλάδα, βρίσκεται με κορεσμό του Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και με αποκλεισμένες τις επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που παράγουν αλλά και εκείνες του αγροδιατροφικού τομέα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και από τα προγράμματα με τα οποία θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν ΦΒ Net-metering ώστε να καταφέρουν να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο αυξάνεται συνεχώς.
Τρείς κυβερνήσεις άλλαξαν από το 2012, αλλά για την Άρτα δεν μπόρεσε κανένας να αλλάξει την κατάσταση αυτή και να δώσει ανάσες στον παραγωγικό τομέα και ειδικά σε αυτόν που ασχολείται με τον πρωτογενή και τον αγροδιατροφικό κλάδο.

Παρόλες τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες και ανακοινώσεις, παρά τις πιέσεις που κατά καιρούς υπήρξαν από επιχειρήσεις αλλά και παράγοντες της αυτοδιοίκησης, η Άρτα και οι επιχειρήσεις της παραμένουν εκτός έργων ΑΠΕ.
Για την κατάσταση αυτή ενημερώνουν με επιστολή προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε ΡΑΕ, τους Βουλευτές Άρτας, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας σχετικά με το κορεσμό του Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στο Νομό Άρτας.
Στην επιστολή τους 10 επιχειρήσεις παραγωγικές και κινούμενες στον κλάδο του αγροδιατροφικού τομέα, ζητούν να επιταχύνθούν ΑΜΕΣΑ οι διαδικασίες για την προσθήκη νέου μετασχηματιστή, ο οποίος έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, καθώς όπως επισημαίνουν θα πρέπει επιτέλους να μπορούν οι επιχειρήσεις, οι βιοτεχνίες, τα συσκευαστήρια φρούτων και οι αγροτικές μονάδες (πτηνοτροφεία, κ.τ,λ.) της Άρτας να εγκαταστήσουν ΦΒ Net-metering ώστε να καταφέρουν να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο αυξάνεται συνεχώς.
Επίσης όπως υπογραμμίζουν στην επιστολή «ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών NETMETERING σε επιχειρήσεις και αγροδιατροφικές μονάδες, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν από την υπέρμετρη αύξηση που βλέπουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους μήνες».

Η επιστολή
Αναλυτικά η επιστολή που υπογράφουν 10 πολύ γνωστές επιχειρήσεις της Άρτας αναφέρει: «Από το 2012 η περιοχή της Άρτας έχει χαρακτηρισθεί κορεσμένη όσον αφορά το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και για το Λόγο αυτό δεν επιτρέπονται να γίνονται νέα έργα Α.Π Ε και ειδικότερα εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών από μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη περιοχή και από αγροτικές και κτηνοπτηνοτροφικές μονάδες.
Αντί αυτού διαβάζουμε ότι σχεδιάζονται επενδύσεις φωτοβολταϊκών μεγάλης ισχύος (Πουρνάρι Άρτας 100 MW, Καμπή 50 MW, Καμπή 20 MWK.T λ.)
Από το 2018 σε ενημερωτική ημερίδα της ΡΑΕ για τα Ιωάννινα ανακοινώθηκε η αναβάθμιση του δικτύου των περιοχών Άρτας και Ιωαννίνων με την προσθήκη νέων υποσταθμών (Επιστολή ΡΑΕ 0-71841/09 05.2018}
Επίσης, το Δεκέμβριο του 2019 (30/12/2019) ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κύριος Γεράσιμος Θωμάς σε σχετική ερώτηση για τον Αποκλεισμό Αγροτών και Παραγωγικών Φορέων του Νομού Άρτας από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ είχε τονίσει τα εξής: [.. J Αναφορικά με το ζήτημα της εξάντλησης της δυνατότητας απορρόφησης νέας ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ στο Ν. Άρτας, στο Σχέδιο Ανάπτυξης Μκτύου (ΣΑ \) περιόδου 2019-2023, προβλέπεται ως πιλοτικό έργο, η επαύξηση του ΚΥΤ Αράχθου με την προσθήκη τρίτου μετασχηματιστή ισχύος. Το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2020 και ήδη οι Διαχειριστές των Δικτύων έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Παρόλα αυτά και ενώ η προσθήκη ενός επιπλέον μετασχηματιστή για την περιοχή των Ιωαννίνων που είχε ανακοινωθεί από η ΡΑΕ το 2018 φτάνει από όσο ενημερωνόμαστε στην ολοκλήρωση του. για την περιοχή της Άρτας δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αντίστοιχη διαδικασία; Υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση;
Το τελευταίο διάστημα η αύξηση της τιμής του ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις και τις αγροδιατροφικές μονάδες οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κατάφεραν μετά κόπων να επιβιώσουν Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και δυστυχώς δε βλέπουμε να αποκλιμακώνεται στο προσεχές μέλλον το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας
Παρακολουθούμε συνεχώς ανακοινώσεις των αρμόδιων Υπουργείων για σχεδιασμό και χρηματοδότηση προγραμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη των ιδίων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δυστυχώς στην πράξη. όσοι επιχείρησαν να κάνουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, λαμβάνουν από το ΔΕΔΔΗΕ μια απάντηση περί κορεσμού των δικτύων και για αναμονή των αιτήσεων τους ΕΑΝ στο μέλλον υπάρξει κάποια αλλαγή. Οι περισσότερες επιχειρήσεις της Άρτας πλέον δεν μπαίνουν καν στο κόπο να υποβάλουν αίτημα στο ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, γνωρίζοντας το πρόβλημα.
Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο παρακαλούμε να επιταχύνετε ΑΜΕΣΑ τις διαδικασίες για την προσθήκη νέου μετασχηματιστή, ο οποίος έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα

Επίσης, να μας ενημερώσετε εάν στο διαγωνισμό προμηθειών 508110 του ΔΕΔΔΗΕ με ημερομηνία δημοσίευσης 12/11/2021 και προϋπολογισμού 21.243.750,00 ΕΥΡΩ, στον οποίο προβλέπεται η προμήθεια 15 Μ/Σ Ισχύος 40/50 MVA υπάρχει σχεδιασμός ένας από αυτούς τους μετασχηματιστές να τοποθετηθεί στην Άρτα, ώστε επιτέλους να αρθεί ο αποκλεισμός της Άρτας, από την εγκατάσταση ΑΠΕ
Θα πρέπει επιτέλους να μπορούν οι επιχειρήσεις, οι βιοτεχνίες, τα συσκευαστήρια φρούτων και οι αγροτικές μονάδες (πτηνοτροφεία, κ.τ,λ.) της Άρτας να εγκαταστήσουν ΦΒ Net-metering ώστε να καταφέρουν να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο αυξάνεται συνεχώς. Επίσης ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών NETMETERING σε επιχειρήσεις και αγροδιατροφικές μονάδες, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν από την υπέρμετρη αύξηση που βλέπουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους μήνες»

Οι επιχειρήσεις που υπογράφουν είναι: ΚΑΡΑΛΗΣ Α Ε., Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ EE, ΙΟΝ, ΑΓΡ. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ, ΑΓΡ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΥΡΡΟΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ, ΚΑΚΟΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ IKE, ΓΑΤΣΙΟΣ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΕΠΕ, ΑΦΟΙ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΕ – ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ, ΜΠΕΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ.