Έντονη διαμαρτυρία γιατρών και εργαζομένων στο Νοσοκομείο

Κρατούν…Αποστάσεις!!!

Διαμαρτύρονται για μετακινήσεις από τα Νοσοκομεία Ηπείρου

– Και επιφυλάσσονται για τον εμβολιασμό!

Αντιδράσεις για την μετακίνηση γιατρού της Πνευμονολογικής

Ι.Σ.Α.: υπονομεύεται η παροχή ασφαλών υπηρεσιών

Όχι μόνο έντονες διαμαρτυρίες, αλλά και προβληματισμό, δημιουργεί στην τοπική κοινωνία η απόφαση για την μετακίνηση στην Έδεσσα Ιατρού της Πνευμονολογικής Γ.Ν. Άρτας. Η εφημερεύουσα στο Τμήμα COVID, Πνευμονολόγος Διευθύντρια Βιργινία Αρχιμανδρίτη ενημερώθηκε μέσω email στις 18/12/20 ότι θα πρέπει την επόμενη ημέρα να παρουσιαστεί στο Νοσοκομείο Έδεσσας, μια απόφαση που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις και συγχρόνως δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας για τους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο.
Παράλληλα, ακούγεται έντονα πως σε πολλά νοσοκομεία –και στο νοσοκομείο Άρτας- τα ποσοστά άρνησης των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο, είναι ανησυχητικά. Δηλαδή, οι υγειονομικοί είναι επιφυλακτικοί και κρατούν αποστάσεις… από τον εμβόλιο για τον κορωνοϊό!

Στοιχεία έρευνας του ΑΝΤ1 είναι αποκαλυπτικά, ενώ και οι μέχρι τώρα πληροφορίες για τις «δηλώσεις επιθυμίας εμβολιασμού», είναι σε χαμηλο ποσοστό, καθώς σε πολλά νοσοκομεία τα ποσοστά άρνησης των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο μεγάλα!
Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, οι αντιδράσεις για την αιφνίδια μετακίνηση πέντε γιατρών από νοσοκομεία της Ηπείρου σε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, εκτός της Άρτας υπάρχουν και στα Γιάννενα.
Κι αυτό επειδή με «εντέλλεσθε» του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας για τη μετακίνηση τριών παθολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενός αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και μίας πνευμονολόγου από το Νοσοκομείο Άρτας στα νοσοκομεία Φλώρινας, Έδεσσας και Κοζάνης.
Ανακοινώσεις εκδόθηκαν εκτός από τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας, απο την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Νομού Άρτας, της τριμελούς επιτροπής ιατρών του Νοσοκομείου Άρτας.

Ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου Άρτας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει «Με τη συγκεκριμένη μετακίνηση το ημερήσιο πρόγραμμα αλλά και το πρόγραμμα των εφημεριών θα είναι αδύνατο καλυφθεί από τους εναπομείναντες μόλις (3) ιατρούς. Εξέλιξη που υπονομεύει την παροχή άρτιων, ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και των λοιπών περιστατικών υγείας που χρήζουν ειδικής αγωγής στην ειδική μονάδα covid 19».
«Είναι πραγματικά πρωτοποριακό να μετακινούνται οι ιατροί από νοσοκομεία ή τμήματα με οριακή στελέχωση, που υπό δύσκολες συνθήκες λειτουργούν κλινικές COVID, σε άλλα νοσοκομεία 280 χιλιόμετρα μακριά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση» σημειώνεται σε ανακοίνωση τριμελούς επιτροπής γιατρών του Νοσοκομείου που υπογράφουν οι Γκιόκα Ελένη, Λαγός Νικόλαος και Πασσιάς Ιωάννης.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην οποία υπογραμμίζει πως «Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει η Πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου και η Μονάδα Λοιμωδών του Νοσοκομείου με μόλις τρεις γιατρούς που μένουν πίσω; Όχι μόνο είναι απαραίτητη η γιατρός για την λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά επιβάλλονται πολύ περισσότερες προσλήψεις».
Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, αναφέρονται τα εξής: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας από θέση αρχής είναι αντίθετος με πρακτικές τύπου «εντέλλεσθε»• όπως και στο πρόσφατο παρελθόν έτσι και σήμερα με συνέπεια να είναι αντίθετος και με την χθεσινή απόφαση του Γ. Γ. Υπουργείου Υγείας που αφορά την άμεση μετακίνηση Ιατρού της Πνευμονολογικής Γ.Ν. Άρτας προς το Γ.Ν. Έδεσσας. Απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε τη στιγμή που η συγκεκριμένη συνάδελφος εκτελούσε εφημερία στο Γ.Ν. Άρτας, ως Πνευμονολόγος υπεύθυνη του τμήματος αντιμετώπισης covid 19. Απευθυνόμενοι τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και στην διοίκηση της 6ηΥΠΕ επαναλαμβάνουμε τα προφανή. Η πανδημία αφορά και το Νομό Άρτας όπου κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου όπως η Πνευμονολογική κλινική-μονάδα (covid-19) υπερλειτουργούν νοσηλεύοντας ασθενείς και από γειτονικούς νομούς με συνέπεια οι γιατροί που υπηρετούν σε αυτά να έχουν ξεπεράσει τα φυσικά όρια αντοχής ευρισκόμενοι πλέον σε κατάσταση εξάντλησης. Με τη συγκεκριμένη μετακίνηση το ημερήσιο πρόγραμμα αλλά και το πρόγραμμα των εφημεριών θα είναι αδύνατο καλυφθεί από τους εναπομείναντες μόλις (3) ιατρούς.

Εξέλιξη που υπονομεύει την παροχή άρτιων, ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και των λοιπών περιστατικών υγείας που χρήζουν ειδικής αγωγής στην ειδική μονάδα covid 19. Με επίγνωση των κινδύνων που προκαλεί η εν λόγω μετακίνηση είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή των «εντολέων» στην διατάραξη της ομαλής της λειτουργίας του τμήματος με την επισήμανση ότι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Είναι γνωστό στην υγειονομική κοινότητα του Νομού μας ότι το νοσοκομείο ήδη αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού. Όμως προφανώς η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο Νομό μας δεν είναι συμπαγής και δεδομένη δοθέντος ότι πέραν των κλασικών κινδύνων αναστροφής της τάσης, αυτή την περίοδο στην περιοχή υπάρχουν πολυπληθείς πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε παραπήγματα με πλημμελείς υγειονομικούς ελέγχους. Συνεπώς και κατά την άποψη του Ιατρικού Συλλόγου, η μετακίνηση αποτελεί ακραία διοικητική παρέμβαση που μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου με αλυσιδωτές παρενέργειες στην παροχή άρτιων και ποιοτικών υπηρεσιών και εν τέλει στη ∆ημόσια Υγεία της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουμε έκκληση για άμεση επανεξέταση και αναθεώρηση της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Υγείας.

Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η ανακοίνωση που υπογράφεται από ΤΡΙΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ αναφέρει: «Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όπως είναι γνωστό αναγκάστηκε να λειτουργήσει Τμήμα COVID μέσα σε 24 ώρες μετά την διακομιδή θετικών ασθενών του Ιδιωτικού γηροκομείου στις 31/10/20 & 01/11/20. Εκείνες τις μέρες το νοσοκομείο κλήθηκε να διαχειριστεί με εντολές ανωτέρων καταστάσεις που δεν ήταν έτοιμο ούτε σε επίπεδο προσωπικού ούτε χωροταξικά. Παρά τα προβλήματα και τις εντάσεις με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων δημιουργήθηκε ένα τμήμα COVIDμε την αναγκαστική αναστολή της Πνευμονολογικής κλινικής αλλά έγινε μια αρχή όταν δίπλα μας τα Γιάννενα ήταν στο κόκκινο και στη χώρα ξεκινούσε η 2η καραντίνα. Οι Ιατροί της Πνευμονολογικής κλινικής 4 (τέσσερις)στον αριθμό ανέλαβαν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του τμήματος το οποίο νοσηλεύει κατά μέσο όρο 15 άτομα (πληρότητα 100%). Στο τμήμα ανήκει και ο θάλαμος αρνητικής πίεσης 4 κλινών (τύπου Μ.Α.Φ.) όπου παρακολουθούνται οι πιο βαρέως πάσχοντες. Την ίδια στιγμή οι 4 Παθολόγοι καλύπτουν εκτός από την κλινική τους και όλα τα Πνευμονολογικά περιστατικά.

Σε αυτές τις συνθήκες ξαφνικά σήμερα 18/12/20 στις 17:00 με email από τον Διοικητή του νοσοκομείου, ειδοποιήθηκε η εφημερεύουσα στο Τμήμα COVID, Πνευμονολόγος Διευθύντρια Βιργινία Αρχιμανδρίτη ότι θα πρέπει αύριο το πρωί να παρουσιαστεί στο Νοσοκομείο Έδεσσας. Η ιατρός μας είναι μία από τους 6 (έξι) συναδέλφους που καλούνται να μετακινηθούν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας. Είναι πραγματικά πρωτοποριακό να μετακινούνται οι ιατροί από νοσοκομεία ή τμήματα με οριακή στελέχωση, που υπό δύσκολες συνθήκες λειτουργούν κλινικές COVID, σε άλλα νοσοκομεία 280 χιλιόμετρα μακριά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.
Μας προκαλεί εντύπωση ο «επιτελικός σχεδιασμός» αντιμετώπισης των τραγικών ελλείψεων του ιατρικού προσωπικού ιδιαίτερα στα Δευτεροβάθμια νοσοκομεία αλλά και ο τρόπος της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» που προσπαθεί να καταργήσει τον Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα επικαλούμενος την πανδημία.

Την ώρα που προσλήψεις ακούμε αλλά ιατρούς δε βλέπουμε. Την ώρα που η Βόρεια Ελλάδα υποφέρει εδώ και δύο μήνες. Το υπουργείο επιλέγει με μπαλώματα και αποδυναμώνοντας τα μισά νοσοκομεία να υποστηρίξει τα υπόλοιπα.
Επιτέλους ας σταματήσουν να μιλάνε για πόλεμο οι άνθρωποι που προτεραιότητα τους ήταν να ανοίξουν τα «νυχάδικα».
Γνωρίζουμε καλύτερα από το υπουργείο τη σημερινή κατάσταση αφού στο μοναδικό που συμφωνούμε μαζί του, είναι ότι εμείς είμαστε στη πρώτη γραμμή.
Ζητάμε άμεσα την ανάκληση της απόφασης μετακίνησης των συναδέλφων.
Ζητάμε επιτέλους να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για να σταματήσει καθημερινά ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου να μοιράζει μετακινήσεις.
Για την Τριμελή Επιτροπή
Γκιόκα Ελένη
Λαγός Νικόλαος
Πασσιάς Ιωάννης

Ο Σύλλογος Εργαζομένων
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας σε ανακοίνωση επισημαίνουν: «ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Στις 4:45 μ.μ. σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 και ενώ εφημερεύει στην Μονάδα Λοιμωδών covid19του Νοσοκομείου μας, η γιατρός μας, Διευθύντρια Πνευμονολόγος, Αρχιμανδρίτη Βιργινία, ειδοποιήθηκε με emailαπό τον Διοικητή του Νοσοκομείου, ότι μετακινείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας για 3 μήνες στο Νοσοκομείο της Έδεσσας και αύριο το πρωί, στις 8 που τελειώνει η εφημερία της, πρέπει να φύγει και να παρουσιαστεί εκεί!
Πραγματικά είναι πρωτοποριακό να μετακινείς γιατρούς από Νοσοκομεία που έχουν ανεπτυγμένες κλινικές και νοσηλεύουν ( σχεδόν στο 100%) συνανθρώπους μας θετικούς στον covid19 υπό τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, χωρίς καν να τους ενημερώσεις! Πραγματικά είναι πρωτοπορία για την Δημόσια Διοίκηση να ειδοποιείται ο εργαζόμενος με email το απόγευμα ότι την επόμενη μέρα πρέπει να παρουσιαστεί 300 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται!

Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει η Πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου και η Μονάδα Λοιμωδών του Νοσοκομείου με μόλις τρεις γιατρούς που μένουν πίσω; Όχι μόνο είναι απαραίτητη η γιατρός για την λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά επιβάλλονται πολύ περισσότερες προσλήψεις.
Και οι 6 γιατροί που υπάρχουν στην συγκεκριμένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα προέρχονται από τρία Νοσοκομεία της Ηπείρου: Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και το Νοσοκομείο Κέρκυρας
Αλήθεια πως έγιναν αυτές οι επιλογές; Πως δέχθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας να χάσει έναν γιατρό και μάλιστα πνευμονολόγο ακόμη; Με ποια διαδικασία έφτασε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας να γνωρίζει τα ονόματα των γιατρών και να μπορεί να επιλέγει και ποιον;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.
• ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
• ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΒΑΛΛΑΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ».