Ακούνε αλλά δεν... βλέπουν!

Ενώ αναμένεται η πληρωμή 2% για αγορά ζωοτροφών που έμεινε «κουτσή»

Έρχονται πληροφορίες για νέα ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Ενώ ακόμα αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν πληρωθεί ούτε το 2% στην ενίσχυση επί του τζίρου για αγορά ζωοτροφών λόγω προβλημάτων με την ΑΑΔΕ, ακούγονται πληροφορίες πως έρχονται νέες ενίσχυσεις κτηνοτρόφων ύψους 90-100 εκατ. Ευρώ. Όπως λέγεται τις ενισχύσεις θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, λέει το πιθανότερο σενάριο.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στο agrotypos.gr οι ενισχύσεις που θα ανακοινωθούν για την αγορά ζωοτροφών θα είναι της τάξης των 90 με 100 εκατ. ευρώ, τις οποίες μήνες τώρα ακούνε, αλλά δεν… βλέπουν οι κτηνοτρόφοι.
Μάλιστα αν και τα χρήματα υπάρχουν, έχει ανακύψει θέμα με τον τρόπο χορήγησής τους, δηλαδή είτε κατά κεφάλι όπως έγινε σε Ισπανία και Γαλλία και προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), είτε με βάση ένα σύστημα κοντινό σε εκείνο βάσει του οποίου χορηγούνται οι συνδεδεμένες, όπως κυρίως προτείνει η ΕΘΕΑΣ.
Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ανακοινώσει, λένε οι σχετικές πληροφορίες και κάποια μέτρα στο μέτωπο των φορολογικών, όσον αφορά στους επιτηδευματίες, αλλά και ιδίως τους αγρότες.

Αναμονή για τη λίστα
Εν τω μεταξύ από το «θέμα ωρών» που να φύγει η λίστα ΑΑΔΕ για πίστωση 2% στους κτηνοτρόφους στις αρχές Αυγούστου, οι ώρες έγιναν μέρες και οι μέρες εβδομάδες και η λίστα κυκλοφορεί ανάμεσα της ΑΑΔΕ στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να προχωρήσουν στην πίστωση της, σε όσους κτηνοτρόφους έμειναν εκτός από την αρχική πληρωμή του περασμένου Απριλίου.
Να υπενθυμίσουμε πως η ολοκλήρωση της πληρωμής που είχε μείνει «κουτσή» έχει να κάνει με την επιστροφή 2% επί του τζίρου του 2021 στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.