Αλ. Καχριμάνης προς Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες. ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ!
Δεν ανέχομαι αυτούς που έφερναν γάλατα απέξω, να ζητάνε τώρα γάλα από την Ήπειρο
Για ΦΟΔΣΑ: οι Δήμοι να έλθουν μαζί μας για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις
Μήνυμα αποστέλλεται από τον περιφερειάρχη Ηπείρου που ζητά αλληλοϋποστήριξη μεταξύ παραγωγών και ηπειρωτικών γαλακτοβιομηχανιών, ώστε να μην φεύγουν τα Ηπειρωτικά γάλατα σε βιομηχανίες που μέχρι πριν λίγο καιρό, έκαναν εισαγωγές γάλακτος και απαξίωναν τους ντόπιους παραγωγούς.
«Όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει ένας αγώνας και από την περιφέρεια Ηπείρου για τα ηπειρωτικά προϊόντα», επεσήμανε ο κ. Καχριμάνης, υπενθυμίζοντας τη συντονισμένη προσπάθεια προβολής των ηπειρώτικων προϊόντων στο εξωτερικό μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού και Τροφίμων.
«Δίνεται το δικαίωμα σήμερα να έρχονται (βιομηχανίες) από άλλα μέρη και να ζητάνε γάλα στην Ήπειρο. Ποιοι; Αυτοί που μέχρι προχθές τους βρίσκαμε απέναντι και κατέβαζαν τις τιμές στα προϊόντα μας, τώρα λένε στους κτηνοτρόφους ότι θα σας δώσουμε καλύτερες τιμές» επισημαίνει ο Αλ. Καχριμάνης, με αφορμή τη μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, που δείχνει την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου.
Σε συνέντευξη που έδωσε, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, καταγράφει τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στον κλάδο των γαλακτοκομικών, όπου επιχειρήσεις ζητούν γάλα από την περιοχή της Ηπείρου, υποσχόμενες καλύτερες τιμές στους κτηνοτρόφους.
Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζήτησε την αλληλοϋποστήριξη των Ηπειρωτών Κτηνοτρόφων και των Ηπειρωτικών
Γαλακτοβιομηχανιών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.
«Ζητάω οι μεν βιομηχανίες – βιοτεχνίες να συνεχίσουν και να βοηθήσουν όσο μπορούν τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου. Οι δε παραγωγοί να συνεργάζονται με τις ντόπιες βιομηχανίες για να αυξήσουμε το οικονομικό απόθεμα και στους κτηνοτρόφους με ασφάλεια, αλλά και στις βιομηχανίες. Δεν ανέχομαι αυτούς που -δεν ξέρω αν και σήμερα συνεχίζουν – να φέρνουν γάλατα απέξω, να έρθουν και να ζητάνε να κάνουν εισκόμιση γάλακτος από την Ήπειρο» ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Οι εξαγωγές
Για 4ο συνεχόμενο έτος αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ηπείρου με αποτέλεσμα να κερδίσει μία θέση στη σχετική λίστα. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της περιφέρειας αυξήθηκαν κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν σε €324,9 εκατ. το 2019, ενώ συνδυαστικά με τη μείωση των εισαγωγών κατά 8,7%, το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 344,0%.
Οι Εμπορευματικές συναλλαγές της περιφέρειας (ποσά σε εκατ. €) το 2019 στις Εξαγωγές ανήλθαν σε 324,9 εκατομ. Ευρώ, έναντι 306,92 το 2018.
Οι κλάδοι που συμμετείχαν είναι οι εξής:
Τρόφιμα 72,9%
Χημικά & Πλαστικά 8,3%
Πετρελαιοειδή 3,2%
Κλωστοϋφαντουργία & Ένδυση 2,3%
Ποτά & Καπνά 2,0%
Λοιπά 11,3%
Εξαγωγές ανά κυριότερο προορισμό (top 10)
Αλβανία 22,1%
Ολλανδία 19,6%
Ιταλία 15,7%
Γερμανία 7,4%
Βουλγαρία 4,4%
ΗΠΑ 3,5%
Ισπανία 3,4%
Πολωνία 3,4%
Ρουμανία 2,9%
Αυστραλία 2,8%
Δήλωση για ΦΟΔΣΑ
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην απόρριψη εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, της απόφασης του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για το διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου βάσει του Σύμβασης που έχει υπογράψει οφείλει να τους λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο.
Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής: «Είμαστε μόνιμα σε διαφωνίες με την Εταιρία που λειτουργεί το Εργοστάσιο, αλλά και οι Δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό προς εμάς που έχουμε ετοιμάσει την κατάσταση μέχρι σήμερα, αλλά και προς τους δημότες. Έχουμε ένα εξάμηνο για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραλάβουμε τα μηχανήματα. Δεν μπορεί να γίνονται διακηρύξεις για οκτώ και δέκα χρόνια. Οι διακηρύξεις αυτές πρέπει να έχουν κάποιους κανόνες, ώστε να μη προκαλούν, αλλά να λύνουν προβλήματα. Αυτή είναι η θέση μου και δεν πρόκειται να την αλλάξω ποτέ. Από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δεν «πέρασε» η απόφαση, βλέπω ότι δεν έχουν δουλέψει σε βάθος το θέμα και θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν έλθει σε συζήτηση μαζί μας για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.{…}. Εμείς έχουμε τελειωμένους τους ΣΜΑ (εκτός του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη), συνδεδεμένους με το ρεύμα, αλλά δεν μπορεί να παίρνουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποφάσεις που από «παντού βάζουν νερό». Το υπόλειμμα για 1,5 χρόνο πληρώθηκε από την Περιφέρεια, ώστε να επιστρέφεται στους ΧΥΤΥ, κάποιοι όμως έκαναν τους ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ, κάποιοι αμφισβήτησαν την υπογραφή τους στην Προγραμματική Σύμβαση και κάποιοι δεν νοιάστηκαν καθόλου πως θα βρουν το βέλτιστο κόστος. Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατή η συνεργασία».
Έκκληση Περιφερειάρχη για τον κορωνοϊό
Νέα έκκληση προς τους κατοίκους της Ηπείρου να τηρούν τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Μας προβληματίζουν – ανέφερε μεταξύ άλλων- συγκεντρώσεις με τραπεζώματα κ.α., χωρίς κάποιοι να σκέφτονται τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ένα lockdown, αλλά και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτε με τον κορωνοϊό και να φέρνονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο, όπως με αυτόν από τον οποίο δημιουργήθηκαν θέματα στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Χρειάζεται προσοχή, αυτοσυγκράτηση και υπομονή καθώς σε λίγο καιρό με τον εμβολιασμό θα μπορούμε να δρούμε διαφορετικά».
Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, αναφέροντας ότι κάποιοι «έδειξαν τον κακό τους εαυτό», ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη πειθαρχία και συνεργασία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης για το ενδεχόμενο επιβολής Lockdown, είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα που εξαρτάται από την Κυβέρνηση, αλλά από τα 30 μέλη της Επιτροπής Επιστημόνων- Λοιμωξιολόγων που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, μετρώντας διάφορες παραμέτρους.
«Αυτοί αποφασίζουν και οι υπόλοιποι εκτελούν, είτε Κυβέρνηση, είτε Περιφέρειες», πρόσθεσε. Όσον αφορά την εικόνα που υπάρχει σήμερα, είπε ότι «τα νοσοκομεία μας δεν έχουν πίεση, ούτε στις ΜΕΘ, ούτε στις ΜΕΛ». Συνεχίζοντας ενημέρωσε ότι ύστερα από τη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και αντιμετωπίστηκε το ζήτημα που υπήρχε με τα στατιστικά στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής, καθώς όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου δεν χρεώνονται σε αυτή. «Ξεκαθάρισα ότι δεν είχα τίποτε με τους ανθρώπους που είναι ελληνικής καταγωγής και οι οποίοι έρχονται από τη γειτονική Αλβανία στα νοσοκομεία μας και είναι βαριά περιστατικά. Εκείνο που ήθελα, είναι να μη μας τους “χρεώνουν” ως μόνιμους κάτοικους της Ηπείρου και για τα υπόλοιπα να αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες μας».
Αρνητικά και τα 386 rapidtest
Σε 386 ανήλθαν οι δειγματοληψίες ταχείας ανίχνευσης (rapidtest) που έγιναν στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων, από τις οποίες δεν προέκυψε κανένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού.