Αλ. Τσίπρας: Η νέα δεκαετία αρχίζει με νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες

Στις προκλήσεις και τις δυνατότητες που φέρνει το νέο έτος αναφέρεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», υπογραμμίζοντας ότι η πιο βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στον 21ο αιώνα και να μην επιστρέψουμε στον 20ο είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο κ. Τσίπρας κάνει αναδρομή στη δεκαετία που πέρασε σημειώνοντας ότι ήταν η πιο δύσκολη μετά το τέλος της δικτατορίας και προσθέτει ότι αφού ο ελληνικός λαός αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε μια νεανική πολιτική δύναμη της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ευθύνη της διακυβέρνησης, «η Ελλάδα μπορεί να αντικρίζει σήμερα με προσδοκίες και αισιοδοξία το μέλλον της. Η δεκαετία που αρχίζει, με νέες προκλήσεις, νέες δυσκολίες, αλλά και νέες δυνατότητες, μας βρίσκει πιο δυνατούς, απελευθερωμένους από τα μνημόνια, με το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά, με την κοινωνία όρθια, την ανεργία δραστικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ασκώντας κριτική στη στάση που κράτησε η ΝΔ στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία με τη στήριξη των φιλικών της και συχνά διαπλεκόμενων ΜΜΕ, επιδόθηκε σε ένα ακραίο λαϊκισμό σε σχέση με τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό προκειμένου να προσελκύσει εθνικιστικές και ακραία συντηρητικές δυνάμεις. Δίχασε την ελληνική κοινωνία για να κερδίσει κάποιες ψήφους και να ικανοποιήσεις τους ακροδεξιούς στις γραμμές της». Ακολούθως υποστηρίζει ότι «σήμερα, που καλείται η ίδια να κυβερνήσει, αναγκάζεται να υπαναχωρήσει σε όλα αυτά τα μέτωπα…».

Δίνοντας τέλος το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί ώστε να μην επιστρέψουμε στις πολιτικές του παρελθόντος. Η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει την πιο αυστηρή κριτική σε ζητήματα όπως: η διαπλοκή και στήριξη ισχυρών ημετέρων, η διεύρυνση των ανισοτήτων, η προώθηση μιας πολιτικής ακραίας καταστολής, σε σχέση με την αστυνόμευση και το προσφυγικό, που στρατιωτικοποιείται με γρήγορους ρυθμούς. Ενώ θα επιμείνουμε στη δίκαιη μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας και την επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας».