Αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχοι της Ηπείρου συντονίζονται μπροστά στα προβλήματα

Προς αναγνώριση του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών – Αμβυκούχων σε επίπεδο Ηπείρου, κινούνται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αφού θεωρούν ως μεγάλη αναγκαιότητα την οργάνωση, για να αντιμετωπίσουν τις δραματικές αλλαγές που επήλθαν ήδη με την αλλαγή της νομοθεσίας και σε πρώτη φάση με την απώλεια του ονόματος «τσίπουρο» για το εθνικό προϊόν απόσταξης της χώρας.
Οι αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχοι, προχωρούν στη σύσταση ενός πρωτοβάθμιου Συλλόγου σε επίπεδο Ηπείρου και έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις ενώ αναμένεται μετά το Πάσχα να έχουν ενημερωθεί όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, για τις διατάξεις του καταστατικού, να τοποθετηθούν και να προχωρήσει η διαδικασία.

Όπως ανέφερε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του υπό σύσταση Συλλόγου, Γιάννης Παπαθανασίου, η ίδρυση ενός πρωτοβάθμιου φορέα σε επίπεδο Ηπείρου τουλάχιστον, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα κυρίως λόγω των νομοθετικών εξελίξεων, που δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους αμπελοκαλλιεργητές – αμβυκούχους.
«Θα πρέπει να αντιληφθεί η Πολιτεία, ότι η ενασχόληση με τον παραγωγικό κλάδο είναι για πολλούς ένα συμπληρωματικό εισόδημα, που ενισχύει όμως την εθνική οικονομία. Ήδη, το όνομα «τσίπουρο» το έχουμε χάσει και αυτό που ξέρουμε είναι ότι όλοι μιλάνε για προϊόν διήμερης απόσταξης, όμως έχουμε άλλα σχέδια όπως να προχωρήσουμε στην ανάδειξη και παραγωγή ενός νέου προϊόντος, με την σφραγίδα του γιαννιώτικου ή του ηπειρώτικου τσίπουρου, με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ως ένα πλήρως ανταγωνιστικό προϊόν στην εγχώρια και την ξένη αγορά», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, για να διευκρινίσει τέλος, ότι η πρωτοβουλία τους αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση, ούτε και θεωρούν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, ότι υπάρχει περιθώριο κόντρας με τους οινοποιούς και τα μεγάλα αποσταγματοποιεία.