Ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ της Δ.Ο.Υ. ΑΡΤΑΣ

Προς κλείσιμο λόγω… γήρατος!

Πάνω από 60 ετών η πλειοψηφία απ’ τους 33 ενεργούς υπαλλήλους

-Για κλείσιμο οδεύει και το Τελωνείο!

-Δύο αναφορές από την Όλγα Γεροβασίλη στον υπουργό Οικονομικών

Με δύο αναφορές προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε την Τρίτη 3.11.2020 η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αναδεικνύεται το πρόβλημα που υπάρχει σε υπηρεσίες της Άρτας, μετά από τόσα χρόνια χωρίς προσλήψης προσωπικού λόγω μνημονίων.
Συγκεκριμένα, κατέθεσε αναφορά με θέμα «Ανάγκη Άμεσης Στελέχωσης Δ.Ο.Υ. Άρτας και ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας της», επισυνάπτοντας το από 30.10.2020 Υπόμνημα των Υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. Άρτας.
Η βουλευτής Άρτας ζητά από τον υπουργό Οικονομικών την άμεση εξέταση του Υπομνήματος, την απάντηση και ενημέρωση για τις σχετικές ενέργειές του.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η βουλευτής Άρτας, εν όψει της επικείμενης συνταξιοδότησης σημαντικότατου αριθμού υπαλλήλων και ενώ ήδη τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν οριακά, η ανάγκη νέων προσλήψεων και διενέργειας μετατάξεων – μεταθέσεων προς τη Δ.Ο.Υ. Άρτας είναι επιτακτική.

Δ.Ο.Υ.: πάνω απ’ τα 60 η πλειοψηφία
Την δυσκολία να λειτουργήσει σήμερα, αλλά κυρίως να παραμείνει ανοιχτή στο μέλλον, σημειώνουν στο υπόμνημά τους οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. ΑΡΤΑΣ. Πιο συγκεκριμένα ενώ η Διοίκηση καθόρισε για την Δ.Ο.Υ. ΑΡΤΑΣ έναν απαραίτητο αριθμό προσωπικού 46 ατόμων στην Υπηρεσία σήμερα καλύπτουν οργανική θέση συνολικά 42 υπάλληλοι, εκ των οποίων τρεις ( 3 ) είναι επιμελητές και τρεις ( 3 ) καθαρίστριες και μόνιμα απουσιάζουν λόγω μακροχρόνιας ασθένειας τρεις (3 ) υπάλληλοι.
Συνέπεια αυτών ο συνολικός αριθμός των πραγματικά υπηρετούντων υπαλλήλων να ανέρχεται στον αριθμό 33 . Ο μέσος όρος ηλικίας των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων είναι πάνω από 6 ετών και μόνο δύο ( 2 ) υπάλληλοι είναι κάτω των 50 ετών.
Μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται η συνταξιοδότηση 14 υπαλλήλων, και το 2021 θα αποχωρίσει σημαντικός αριθμός υπαλλήλων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν οριακά και με οποιαδήποτε απουσία υπαλλήλου, το τμήμα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.

«Δεδομένου του πληθυσμού του Νομού Άρτας το Τμήμα της Φορολογικής Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογούμενους, έχει ήδη ιδιαίτερο μεγάλο αριθμό υποθέσεων για διεκπεραίωση και λειτουργεί οριακά. Μπορεί να αντιληφθεί κανείς άτι η Υπηρεσία μας, δεν θα μπορέσει σύντομα, να ανταπεξέλθει παρ’ όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της, να ανταποκριθεί στις ανάγκες που επιτάσσει η εύρυθμη λειτουργία μιας οικονομικής υπηρεσίας.
Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική ζωή του Νομού, αλλά ταυτόχρονα και κίνδυνο αδυναμίας Διασφάλισης των Συμφερόντων του Δημοσίου, αλλά και των συναλλασσόμενων» υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.
«Καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής να ενδιαφερθούν για το μείζον αυτό θέμα που ανακύπτει , πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους της ΔΟ.Υ. ΑΡΤΑΣ , αλλά και την πραγματική αποδυνάμωση ολόκληρου του Νομού , από μία Υπηρεσία που κινδυνεύει με κλείσιμο» τονίζουν οι εργαζόμενοι της ΔΟ.Υ. ΑΡΤΑΣ.

Και το Τελωνείο για κλείσιμο;
Την ίδια μέρα, η Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών αναφορά με θέμα «Αναγκαιότητα Διασφάλισης Λειτουργίας Τελωνείου Άρτας», επισυνάπτοντας την από 20.10.2020 Ανακοίνωση της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων, με θέμα «Λειτουργία Τελωνείου Άρτας», με την οποία αναδεικνύεται η ανάγκη πληρέστερης στελέχωσης του Τελωνείου Άρτας για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκπλήρωση της αποστολής του και σε καμία περίπτωση, πάντως, η αναστολή της λειτουργίας του.
Η βουλευτής Άρτας ζητά την άμεση εξέταση της Ανακοίνωσης των Τελωνειακών Υπαλλήλων, την απάντηση και ενημέρωση για τις σχετικές ενέργειές του.
Πιο συγκεκριμένα στο Τελωνείο, όπως αναφέρει στο υπόμνημά της η 7η ΕΝΩΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, υπάρχει θέμα με το έργο του και το «αν υπάρχει λόγος συνέχισης της λειτουργίας του».

Όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, που αποστέλλεται προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους τρείς βουλευτές Άρτας, στις 21/09/2020 το Τελωνείο Άρτας έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων και ΕΦΚ κ. Κωνσταντίνο Μουρτίδη κατ’ εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ κου Γεωργίου Πιτσιλή, με θέμα «Καταγραφή έργου τελωνείων» που μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά με την καταγραφή του έργου του Τελωνείου για τον αν υπάρχει λόγος συνέχισης της λειτουργίας του.
«Σας ενημερώνουμε –αναφέρει το υπόμνημα της 7ης Ένωσης Τελωνειακών- ότι το Τελωνείο Άρτας έχει αρμοδιότητα ολόκληρο το νομό, το δεύτερο μεγαλύτερο νομό της Ηπείρου, με μεγάλους ορεινούς όγκους και απομεμακρυσμένα χωριά, έχει φορολογική αποθήκη αλκοολούχοι με ιδιαίτερη κίνηση, εξαγωγικά συσκευαστήρια φρούτων και οπωροκηπευτικών, μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες ζώντων ζώων και γαλακτοκομικών, καθώς και διήμερους αποσταγματοποιούς.

Το τελωνείο λειτουργεί ως Β’ τάξης, στελεχώνεται από τέσσερις μόνο υπαλλήλους και θεωρούμε, ότι το κλείσιμο μιας τελωνειακής μονάδας σε ένα τόσο μεγάλο παραγωγικό και εξαγωγικό νομό θα προκαλέσει οικονομική βλάβη στην τοπική κοινωνία και στους φορείς του εμπορίου. Πιστεύουμε στην πληρέστερη στελέχωση, όπως έχουμε ζητήσει και κατά το παρελθόν, του Τελωνείου Άρτας για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας, την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Τέλος θεωρούμε ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτες στον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει μαζί με την Ομοσπονδία Τελωνειακών για να μην κλείσει το Τελωνείο Άρτας».