Ανακοίνωση Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής

Ο Δήμαρχος Αρταίων μετατρέπει την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε αίθουσα εκδηλώσεων της ΝΔ

Την στάση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αρταίων που μετατρέπει την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε αίθουσα εκδηλώσεων της ΝΔ, αλλά και για την νέα νομοθετική ρύθμιση Βορίδη που καταργεί το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερησίας διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων καταγγέλλει η Δημοτική παράταξη της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής.
Στην ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής αναφέρονται τα εξής:
«Για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα στους τελευταίους 4 μήνες ο Δήμαρχος Αρταίων, κος Τσιρογιάννης μετατρέπει την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε αίθουσα εκδηλώσεων της ΝΔ, τις οποίες ο ίδιος αρέσκεται να τις αποκαλεί συσκέψεις.

Η αρχή έγινε με την επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Συρίγου τον Μάρτιο του 2022, όπου στην υποτιθέμενη σύσκεψη που διενεργήθηκε για το σοβαρό θέμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όλως τυχαίως συμμετείχαν μόνο κομματικά στελέχη και της ΝΔ από τον Δήμο Αρταίων και την Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Στύλιο. Πριν λίγες μέρες ακολούθησε η υποτιθέμενη ξανά σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών Βορίδη, όπου πάλι παραβρέθηκαν μόνο κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, αυτή την φορά από ολόκληρη την Ήπειρο και φυσικά και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Στύλιος. Μάλιστα στην δεύτερη αυτή «σύσκεψη», δίπλα από τον Δήμαρχο καθόταν και ο Γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης Άρτας της ΝΔ.
Είναι προφανές ότι έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, όμως αν ο κος Τσιρογιάννης αρέσκεται στο να διοργανώνει κομματικές φιέστες θα μπορούσε κάλλιστα αυτό να το κάνει αλλού και όχι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Και κυρίως θα όφειλε να χρησιμοποιεί άλλους όρους ( π.χ. συνεστίαση, συνάντηση κλπ κλπ) και όχι να τις βαφτίζει αυτοδιοικητικές συσκέψεις. Αν πραγματικά είχε πρόθεση να διοργανώνει αυτοδιοικητικές συσκέψεις θα έπρεπε κατ΄ελάχιστο να καλεί σε αυτές και τους επικεφαλείς ή εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα αυτές τις πρακτικές που υποδηλώνουν και την άποψη που έχει η Δημοτική Αρχή για την αυτοδιοίκηση.
Βέβαια δεν μας προξενεί εντύπωση το γεγονός καθώς ο κος Τσιρογιάννης βαδίζει τον ίδιο κατηφορικό δρόμο του αυταρχισμού που βαδίζει και η κεντρική κυβέρνηση σε ότι αφορά τα ζητήματα και της αυτοδιοίκησης.
Τελευταία πράξη σε αυτόν τον δρόμο αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Εσωτερικών Βορίδη με την οποία καταργείται το δημοκρατικό κεκτημένο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια , να θέτουν θέματα εκτός ημερησίας διάταξης στις συνεδριάσεις αυτών των οργάνων.
Ήδη από τον Αύγουστο του 2019 ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος φρόντισε στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», πριν ακόμα εγκατασταθούν οι καινούργιες δημοτικές αρχές, να μεταφέρει κύριες αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στην Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής και να δώσει σε αυτές ενισχυμένη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου ανεξάρτητα από το ποσοστό που πήρε την πρώτη Κυριακή των εκλογών και τον αριθμό των συμβούλων του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλα τα κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα να μην φτάνουν σχεδόν ποτέ στις αίθουσες των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Οι νόμοι αυτοί κρίθηκαν ήδη αντισυνταγματικοί από την Ολομέλεια του ΣτΕ αφού παραβιάζουν την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση, γεγονός που είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Παρόλα αυτά παραμένουν ακόμη σε ισχύ.
Και ενώ η κυβέρνηση θεωρητικά θα όφειλε να πάρει πίσω αυτές τις διατάξεις και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣΤΕ, τώρα έρχεται και κάνει ένα ακόμη βήμα που στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη φίμωση των μειοψηφιών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.
Όσο περισσότερο εντείνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση τόσο περισσότερο η Κυβέρνηση θα περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Θα εντείνει τα αυταρχικά μέτρα προς κάθε κατεύθυνση με πρώτη και καλύτερη τη νεολαία.
Καλούμε τους αιρετούς Α και Β βαθμού και τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, την κατοχύρωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της. Τασσόμαστε υπέρ της απλής αναλογικής ως πάγιου συστήματος εκλογής των αιρετών με έμμεση εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από το Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο αντίστοιχα.
Για τους λόγους αυτούς και σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα ανέβουμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 15 Ιούνη 2022. Εμείς αυτά τα έδρανα τα σεβόμαστε!»