Ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις «Γιατί εμείς με τους ανθρώπους δεν παίζουμε»

Με το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας μας που εκδόθηκε στις 15/5/2024 επισημαίνονται 18 συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στην ορθή υποβολή των δηλώσεων και καθιστούν το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα υποβολής τους ανέφικτο να τηρηθεί, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, που απαντά στον Υπουργό Οικονομικών:
«Και ενώ περιμέναμε κάποιες λύσεις, με έκπληξη ακούσαμε στις 17/5/2024 τον Υπουργό Οικονομικών να αναφέρεται σε ραδιοφωνικό μέσο στο δελτίο τύπου της ΠΟΦΕΕ, εστιάζοντας στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, για τις οποίες ουδεμία αναφορά γίνεται στο εν λόγω Δελτίο Τύπου, αμφισβητώντας μάλιστα την υπευθυνότητα του συλλογικού οργάνου των Λογιστών – Φοροτεχνικών. Δεν γνωρίζουμε εάν η άστοχη αναφορά του κ. Χατζηδάκη στο περιεχόμενο του δελτίου τύπου ήταν προϊόν παραπληροφόρησής του, κάτι που αφήνουμε ασχολίαστο στο πλαίσιο της καλής πίστης. Η αμφισβήτηση, όμως, της υπευθυνότητας της ΠΟΦΕΕ και κατ’ επέκταση των χιλιάδων επαγγελματιών του Κλάδου αποτελεί μια προκλητική ενέργεια. Οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί ακόμα και σήμερα καλούνται να διαχειριστούν ένα Δημόσιο που ακόμα έχει την κακή συνήθεια να παράγει αδιέξοδα και να απαιτεί από άλλους να βρουν λύση. Μάλλον ξεχάστηκε η συμβολή της ΠΟΦΕΕ και του συνόλου των Λογιστών – Φοροτεχνικών στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Τότε που ο κλάδος πήρε πιστοποιητικό υπευθυνότητας.

Λίγος σεβασμός στον κλάδο δεν βλάπτει.
Την ίδια μέρα απάντησε και η ΑΑΔΕ με ανακοίνωσή της στο δελτίο τύπου της ΠΟΦΕΕ στην οποία ουσιαστικά αναφέρει πως όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, υπάρχει συνεργασία των Λογιστών – Φοροτεχνικών της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν.
Κάθε χρόνο το σύστημα υποβολής δηλώσεων ανοίγει έχοντας πολλά λάθη και παραλήψεις και ως εκ τούτου χάνεται πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να μην επαρκεί η περίοδος για την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (χωρίς να είναι υπαιτιότητα των Λογιστών – Φοροτεχνικών).

Φέτος αποφασίσαμε να καταγράψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε άλλη χρονιά τα προβλήματα καθώς λάβαμε υπόψιν μας και την ιδιαίτερα καθυστερημένη έναρξη του συστήματος. Μάλιστα συστάθηκε ομάδα καταγραφής των προβλημάτων με τη συμμετοχή της ΠΟΦΕΕ, του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Τα προβλήματα κοινοποιήθηκαν προκειμένου να ενισχύσουμε τα επιχειρήματά μας για την αναγκαιότητα της μετάθεσης τελικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων που ΗΔΗ ορίστηκε. Εφόσον, λοιπόν, τακτοποιηθεί το σύνολο των προβλημάτων (που συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα να καταγράφουμε) περιμένουμε από μέρους σας να ανακοινώσετε μία νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης της εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων.
Όσον αφορά τη δημιουργία εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων που αναφέρθηκε θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ΠΟΦΕΕ είναι συνδικαλιστικό όργανο με 50 ενώσεις σε όλη την Ελλάδα που σκοπός της είναι η διευκόλυνση της εργασίας των συναδέλφων μας και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Εάν κάποιοι θεωρούν ότι με τέτοιες ενέργειες θα φιμώσουν, έστω και προσωρινά, τη συλλογική φωνή του Κλάδου πλανώνται πλάνην οικτράν. Τα προβλήματα είναι πολλά και η ΠΟΦΕΕ οφείλει να συνεχίσει να παρεμβαίνει και να ασκεί τον θεσμικό της ρόλο, όταν και όπου κρίνει αναγκαίο, χωρίς να επηρεάζεται από οποιεσδήποτε είδους ενέργειες και πολιτικές σκοπιμότητες.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι δεν παίζει με τις φορολογικές δηλώσεις. Προσεγγίζει το ζήτημα με κυνική εισπρακτική λογική. Εμείς όμως οι Λογιστές- Φοροτεχνικοί ξέρουμε και τα πρόσωπα πίσω από κάθε φορολογική δήλωση που υποβάλουμε. Δεν είναι μόνο αριθμοί που πρέπει να πειθαρχήσουν σε μια (ατελή) εξίσωση. Αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα και τις δικές τους αγωνίες περιμένουν από τους συνεργάτες τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς να κάνουν τη δουλειά τους και να διεκπεραιώσουν τις φορολογικές τους διαδικασίες χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις που οδηγούν σε δυσβάστακτες κυρώσεις και πρόστιμα. Οφείλουμε συνεπώς να διεκδικήσουμε ένα εφικτό πλαίσιο διαδικασιών που να μας επιτρέπει να εργαστούμε σε σχετικά ανθρώπινες συνθήκες ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις όσων εξυπηρετούμε.

Γιατί εμείς με τους ανθρώπους δεν παίζουμε».