Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Νομός Ιωαννίνων βρίσκεται από την Πέμπτη 29-10 στο «κόκκινο»,
αλλά τα ερωτήματα οι ασάφειες, οι αντιφάσεις και οι στοχοποιήσεις είναι στην επικαιρότητα, σημειώνεται σε Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, που μεταξύ άλλων τονίζονται και τα εξής:
Την Πέμπτη 29-10 βρέθηκαν στα Γιάννενα ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας κ. Κωτσιόπουλος για να «διευθετήσουν» την λειτουργία κλινών ΜΕΛ (4ηΜονάδα στο ΠΓΝΙ και σταδιακή ανάπτυξη 24 κλινών Covid, με μετατροπή του Πολυδύναμου στο Γ.Ν. Χατζηκώστα). Είναι χαρακτηριστική η δήλωση αλαζονείας του Γ.Γ του Υπ. Υγείας κ. Κωτσιόπουλου όπως αποτυπώθηκε στα ΜΜΕ «για άρτια προετοιμασία» και η επισήμανσή του στη γνωστή επωδό της «ατομικής ευθύνης», όπως την χρησιμοποιεί η κυβέρνηση που σημείωσε «ότι η προστασία του συστήματος υγείας επαφίεται στους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί».

Την ώρα που οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το άλλο υγειονομικό προσωπικό δίνουν μάχη, απουσιάζει η ανάληψη ευθύνης για τις τραγικές καθυστερήσεις στην ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ στο Νομό Ιωαννίνων ιδιαίτερα με το ανάλογο προσωπικό και μόνιμες προσλήψεις, ενώ «αναζητείται» ένα σαφές επιχειρησιακό σχέδιο.
Απουσιάζει οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης για την απουσία προκηρύξεων σε ολόκληρη την Ήπειρο για εντατικολόγους και στο τι θα γίνει με τα κρεβάτια ΜΕΘ, με δεδομένη την εξυπηρέτηση σε τριτοβάθμιο υγειονομικό επίπεδο όλης της Β.Δ Ελλάδας, τόσο για την πανδημία, αλλά και για όλα τα άλλα σοβαρά και χρόνια νοσήματα.
Απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στην ένταξη μέρους της Πρωτοβάθμιας Υγείας την τελευταία στιγμή (Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων), χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, για εκπαίδευση του προσωπικού και υλικοτεχνική υποδομή και στην επάρκεια του συστήματος γενικά, να αντιμετωπίσει την ισχυρή πίεση από την επιθετική έξαρση της πανδημίας. (…) Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι συνεχείς και ατεκμηρίωτες δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη που στοχοποιούν αλλοδαπούς εργαζόμενους, διαδηλωτές, φοιτητές, μαθητές κλπ, ενώ κανείς με επίσημο τρόπο και θεσμική τοπική ενημέρωση και συντονισμό δεν γνωρίζει, πως εξελίσσεται η πανδημία στην περιοχή, τι αποδίδουν οι ιχνηλατήσεις, πως παρακολουθούνται οι συμπολίτες μας που μπαίνουν σε καραντίνα κλπ.

Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Οι δημόσιες πολιτικές σε μια πανδημία τέτοιας έντασης για να είναι αποτελεσματικές οφείλουν να οικοδομούνται πάνω σε ένα έδαφος , ώστε να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, να στηρίζουν πραγματικά τους πιο αδύναμους, να ενδυναμώνουν την συνεννόηση και την συνεργασία.
Δεν μπορούν να αποτελούν ευκαιρία για να εφαρμοστούν πολιτικές διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, όπως π.χ. η αρπαγή της πρώτης κατοικίας, η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων κλπ.