Γράφει ο Κωνσταντίνος Λ. Μπουραντάς
Ομότιμος καθηγητής παθολογίας- αιματολογίας
21 του μηνός γιορτάσαμε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους μετά από σφοδρή μάχη που δόθηκε στο Μπιζάνι. Ο πατέρας μου που ήταν καθηγητής μαθηματικών και υπηρέτησε στη Ζωσιμαία σχολή στα Γιάννενα μου διηγήθηκε ότι στη μάχη του Μπιζανίου πολεμούσε ο μεγάλος του αδερφός και πήγε μικρό παιδί 10-12 ετών με τη μητέρα του από το Κομπότι της Άρτας για να τον δουν.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν μεγάλη χαρά για αυτούς που συνάντησαν στο πεδίο της μάχης τη βασίλισσα Όλγα, γυναίκα του βασιλιά Γεωργίου Α΄.
Εγώ προσωπικά το 1987, όταν ήμουν διευθυντής της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χατζηκώστα, γυρνώντας από ένα ταξίδι συνεδριακό από το εξωτερικό, βρήκα στην κλινική έναν ασθενή 101 ετών με βαριά ουρολοίμωξη και 41 πυρετό. Ρωτούσα τους γιατρούς που τον νοσήλευαν γιατί του είχαν δώσει μια απλή αντιβίωση, αμπικιλλίνη, και δεν του έδωσαν πιο δυνατή θεραπευτική αγωγή. Αμέσως του έδωσα πολύ έντονη και ακριβή αντιβίωση και ο ασθενής θεραπεύτηκε από την ουρολοίμωξη και πήγε στο σπίτι του.
Μετά από 4 χρόνια βρήκα την ανηψιά του και μου είπε ότι ο πρώην ασθενής έζησε μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο άλλα 3 χρόνια (έφτασε 104 ετών) και μου είπε ακόμη ότι ενώ βρισκόταν και δούλευε στην Αμερική ήρθε επειγόντως στην Ελλάδα για να πολεμήσει στο στρατό μας στο Μπιζάνι για την απελευθέρωσή μας.