Αναρτήθηκαν οι πίνακες Σχεδίων Βελτίωσης στην Ήπειρο

113 δικαιούχοι στην Άρτα

-Κονδύλια 9,1 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή μας

-Συνολικά 362 δικαιούχοι στην Ήπειρο-20,5 εκατομμύρια συνολική δαπάνη

Δημοσιεύθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου οι πίνακες με τους δικαιούχους, με 362 Φυσικά πρόσωπα-δικαιούχους για ένταξη στη Δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» ενώ στα Συλλογικά Σχήματα οι δικαιούχοι για ένταξη στη Δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» είναι 6 και στη Δράση 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του ΠΑΑ 2014 – 2020 είναι 1.

Πιο συγκεκριμένα, ο πίνακας 1 αφορά στη δράση 4.1.1 και περιλαμβάνει 362 επιλέξιμες αιτήσεις που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 20.418.872,69 ευρώ. Ο πίνακας 2 αφορά στη δράση 4.1.3 και περιλαμβάνει 6 επιλέξιμες αιτήσεις που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνας 133.020,04 ευρώ.
Πρόκειται για πρόγραμμα που θα δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας και θα βοηθήσει σημαντικά νέους αγρότες που θα βελτιώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.
Η βάση στα Σχέδια Βελτίωσης της Περιφέρειας Ηπείρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπου εγκρίθηκαν 362 δικαιούχοι διαμορφώθηκε στα 52,2 μόρια. Συνολικά ακόμα 74 υποψήφιοι κρίθηκαν επιλαχόντες στην Περιφέρεια και 95 απορριπτόμενοι, με την περίοδο ενστάσεων να ορίζεται μέχρι τις 6 Απριλίου.

Στην Άρτα
Ένα σημαντικό κονδύλιο, από τα 20,5 εκατομμύρια των Σχεδίων βελτίωσης θα διατεθεί στην Άρτα. Πρόκειται για 9.121.000 ευρώ που θα διατεθούν στους 113 δικαιούχους Αρτινούς, δηλαδή σχεδόν το 50% των κονδυλίων θα δώσει ανάσα στην τοπική οικονομία, καθώς πρόκειται για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καθώς και επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά την κατανομή στους Δήμους αυτή έχει ως εξής:
Δήμος Αρταίων: 5.111.000 ευρώ
Δήμος Ν. Σκουφά: 2.400.000 ευρώ
Δήμος Γ. Καραϊσκάκη: 598.000 ευρώ
Δήμος Κ. Τζουμέρκων: 26.000 ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, φαίνεται πως η πρωτογενής δραστηριότητα επικεντρώνεται στον κάμπο της Άρτας, αφού Δήμος Αρταίων, πρωταρχικά και Δήμος Ν. Σκουφά απορροφούν το σύνολο σχεδόν των κονδυλίων για τα Σχέδια Βελτίωσης, με τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη να ακολουθεί και τον Δήμο Κ. Τζουμέρκων να δείχνει πως δεν έχει ενδιαφερόμενους για την πρωτογενή παραγωγή.

Επίσης σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, η φυτική παραγωγή είναι αυτή που λαμβάνει την μερίδα του λέοντος των σχεδίων βελτίωσης με την κτηνοτροφία να υποχωρεί, αν κριθεί και από το μικρό ενδιαφέρον στους ορεινούς δήμους της Άρτας.