Αναφορά Χρήστου Γκόκα για τα χρόνια προβλήματα των Στρατιωτικών

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνάς, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν τους Στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, για τα οποία αν και έχουν γίνει αρκετές ενέργειες στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακόμα δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική λύση.
Ειδικότερα με αφορμή σχετική Ανακοίνωση της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ.), αναφέρει ότι οι Στρατιωτικοί ξεπερνούν τις 40 ώρες εργασίας, που εφαρμόζονται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενώ σε εκκρεμότητα είναι η πληρωμή εκατοντάδων ωρών νυχτερινής εργασίας και χιλιάδων ωρών υπερωριακής εργασίας, χωρίς να γνωρίζουν οι δικαιούχοι πότε τελικά θα τους καταβληθούν αυτές οι αποζημιώσεις.

Επίσης η Ένωση επισημαίνει ότι εξακολουθούν να μην εκτελούνται αποφάσεις του ΣτΕ, στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και αυτή για το μισθολόγιο, παρόλο που ήδη στην πλειοψηφία των Στρατιωτικών έχουν γίνει μειώσεις στο μισθό τους, αλλά και δεν συμβαδίζει ο μισθός ή η σύνταξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) με την βαθμολογική τους προαγωγή.
Επιπλέον σημειώνουν ότι πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αν και δεν τους έχει καταβληθεί η αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία και δεν έχει γίνει η εξομοίωση της ημερήσιας αποζημίωσης, με αυτή των υπολοίπων εργαζομένων του Δημοσίου.
Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι το επίδομα παραμεθορίου το λαμβάνει ένα μέρος των Στρατιωτικών, από όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, και ότι στις συντάξεις τους δεν συμπεριλαμβάνεται στον ασφαλιστικό – συντάξιμο χρόνο η υπερωριακή εργασία, παρόλο που πολλές φορές ξεπερνά το 50% της κανονικής εργασίας.
Ταυτόχρονα ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημά τους, το οποίο κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει ο κ. Γκόκας, είναι αυτό της επιλογής για παραμονή ή αποστρατεία, λόγω κατάληψης του ηλικιακού ορίου για τους ΕΠ.ΟΠ., ώστε να αποφεύγονται οι περιπτώσεις συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη ή και μη καταβολή της.

Επίσης, ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτό, από το αρμόδιο Υπουργείο, το αίτημα για αμετάθετο με τη συμπλήρωση 30 ετών υπηρεσίας και οι ίδιοι οι Στρατιωτικοί, αλλά και οι οικογένειές τους συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις συνεχείς μεταθέσεις, οι οποίες ανακοινώνονται ένα μόνο μήνα πριν μετακινηθούν.
Επίσης ζητούν να διερευνηθούν τα αίτια των θανάτων των Στρατιωτικών μικρής ηλικίας, αφού τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξησή τους, αλλά και η αποκατάσταση της αδικίας για τους Στρατιωτικούς Ελαφράς υπηρεσίας από ΑΣΣΥ, στους οποίους καθυστερεί η προαγωγή τους, καθώς επίσης και για τους ΑΣΣΥ καταταγέντες 91-93 και νεότερους, στους οποίους δεν έχει γίνει η βαθμολογική τους αποκατάσταση.
Τέλος, αναφορικά με τα στρατιωτικά ακίνητα αναφέρουν ότι πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια κατανομής τους και να βασίζονται σε εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και στα Ε1-Ε9 των Στρατιωτικών.
Ο κ. Γκόκας στην αναφορά του, κλείνοντας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να επιλύσουν, αυτή τη φορά, τα σοβαρά προβλήματα των Στρατιωτικών που τους ταλανίζουν επί τόσα χρόνια.