Ανοίγουν με νέους κανόνες

Από την Δευτέρα 25 Μαΐου, εστιατόρια και καφέ

-Τι δηλώνει ο Δημάρχος Αρταίων για θέματα Εστίασης στην ΗΧΩ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΡΤΑΣ: “να τηρηθεί η δέσμευση με το 80% της δυναμικότητας”

Τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους, έστειλε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Με τις ρυθμίσεις που προβλέπει η τροπολογία, και θα ισχύσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του covid-19.
Με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα η τροπολογία για την εστίαση:
– δίνει τη δυνατότητα επέκτασης ατελώς έως και 100% του κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα
– δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να πεζοδρομούν για δρόμους
– δίνει τη δυνατότητα επίσης στους Δήμους να μειώσουν τα τέλη έως 50% όπου δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επιπλέον χώρου.
Η τροπολογία προβλέπει και ποινές για όσους κάνουν παράνομη χρήση δημόσιου χώρου.
Στη δεύτερη παράβαση εντός τριών μηνών αφαιρείται η άδεια χρήσης του χώρου και επιβάλλεται τρίμηνη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΡΤΑΣ: να τηρηθεί η δέσμευση
Με κείμενο που υπογράφουν 40 σωματεία και κινήσεις του κλάδου χαιρετίζεται το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης στις 25 Μαίου, αλλά και ζητούνται περισσότερες διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας από εκεί και μετά.
Στο κείμενο το οποίο υπογράφει και ο Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης ν. Άρτας ζητούνται τα εξής:
«ΣΑΡΑΝΤΑ Σωματεία και Κινήσεις, που εκπροσωπούν περισσότερες από 90.000 Επιχειρήσεις Εστίασης και Διασκέδασης και απασχολούν περισσότερους από 250.000 εργαζομένους, χαιρετίζουμε την ξαφνική απόφαση της Κυβέρνηση να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης την 25η Μαΐου.
Ωστόσο αναμένουμε την ανακοίνωση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ευελπιστούμε να τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργείου Ανάπτυξης, ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα λειτουργούν, από την 25η Μαΐου, με το 80% της συνολικής (εντός και εκτός) δυναμικότητας εξυπηρετούμενων ατόμων προ του COVID19.
Μετά την επιστολή που αποστείλαμε στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς, στην οποία αναλύσαμε τα πρακτικά προβλήματά μας και τις προτεινόμενες λύσεις, (τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο www.ba-re-ca.gr/covid19 ) θεωρούμε πως έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη μία επιχείρηση, αν δεν λειτουργεί τουλάχιστον με το 80% της δυναμικότητάς της.

Ζητούμε να έχουμε το δικαίωμα της επιλογής.
Σε όποια επιχείρηση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το 80% της δυναμικότητάς της, λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που μας επιβάλλει η Πολιτεία, να δοθεί η δυνατότητα να παραμείνει στο καθεστώς της Αναστολής Λειτουργίας, όπως έχουμε περιγράψει στην επιστολή μας.
Με αυτό το τρόπο τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τουλάχιστον δεν θα αυξάνονται, προστατεύονται οι εργαζόμενοι μας και μας δίδεται μια ευκαιρία να ανακάμψουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Χρήστος Τσιρογιάννης: πρέπει να βρεθεί η ” χρυσή τομή” ώστε να υπάρχει χώρος για όλους

Την απόφαση του να κινηθεί με θετικό βλέμα, στο νέο πλαίσιο, που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό, καταθέτει μιλώντας αποκλειστικά στην ΗΧΩ, εν όψει του ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης σε μια εβδομάδα, ο Δημάρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Παράλληλα υπενθυμίζει τα μέτρα που έχει πάρει από τον Μάρτιο το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης που χτυπήθηκε περισσότερο από το lockdown.
Στην ερώτησή μας εάν θα δοθούν παραπάνω τετραγωνικά στα καφε ο Δήμαρχος Αρταίων, τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί η ” χρυσή τομή” με τα καταστήματα ώστε να υπάρχει χώρος για όλους, να μην αντιμετωπίσουμε θέματα παραβάσεων».

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος είπε στην ΗΧΩ, τα εξής:

Πρώτον, τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να διπλασιάσουν το χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Δεύτερον, ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη.
Τρίτον προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοικτός διάδρομος για τους πεζούς (το 1.80 m είναι το μίνιμουμ) και να μη παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των παιδικών καροτσιών, κλπ.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι πρέπει να βρεθεί η ” χρυσή τομή” με τα καταστήματα κοινόχρηστων χώρων, με τις επιχειρήσεις καφέ – εστίασης, ώστε να υπάρχει χώρος για όλους, να μην αντιμετωπίσουμε θέματα παραβάσεων γιατί θα υπάρχουν αναγκαστικά μετά τα αντίστοιχα πρόστιμα με τον αμοιβαίο σεβασμό προς τους πολίτες.
Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη έως και 50% το μάξιμουμ σε κάποιες περιπτώσεις. Το ποσοστό αυτό δεν θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, αλλά θα καθορίζεται κατά ζώνες, ανάλογα με την εμπορικότητα κάθε περιοχής, στις οποίες έχουν υπαχθεί οι περιοχές, οι πλατείες και οι δρόμοι.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ο Δήμος Αρταίων χτίζει μια γέφυρα ασφαλείας προς όλους τους επαγγελματίες εστίασης στην περιοχή μας.
Όσο για τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης στα καταστήματα εστίασης, ο Χρήστος Τσιρογιάννης, σημείωσε πως
Συγκεκριμένα, ήδη από τον Μάρτιο το Δημοτικό μας Συμβούλιο ενέκρινε:
• Την απαλλαγή δημοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού) για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις.
• Την απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις.
• Την απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές.
• Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθάριστων των καταστημάτων (0,5%) για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις.
• Την αναστολή καταβολής μισθωμάτων από την 1η Μαρτίου έως και 31 Μαΐου, για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.
Για αυτό έχει σημασία να στηρίξουμε την τοπική μας οικονομία και γι’ αυτό προσπαθούμε και εμείς να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας.