Ανοίγουν οι αγορές για τον «Πράσινο Χρυσό» της Άρτας

Εξαιρούνται από εμπάργκο της Λευκορωσίας Ακτινίδια και Κλημεντίνες

Οι έμποροι ήδη έχουν βγει στη γύρα-Καταφθάνουν και οι Ιταλοί

Για μια ακόμη χρονιά, παρά τις παράταιρες φωνές των συνήθων καταστροφολόγων, οι προβλέψεις για τον «Πράσινο Χρυσό» της Άρτας, τα ακτινίδια, είναι αισιόδοξες καθώς όλες οι ενδείξεις ότι οι τιμές κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, είναι και ισχυρές και χειροπιαστές.
Το πρώτο είναι πως οι αγορές ανοίγουν αφού με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένα τρόφιμα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα Ακτινίδια και οι Κλημεντίνες που εξαιρούνται από εμπάργκο της Λευκορωσίας. Ήδη η είδηση αυτή κυκλοφόρησε από τις 09/09/2022 και όπως τόνιζε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit – Hellas, «στην απαγόρευση αρχικά συμπεριλαμβάνονταν φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η χώρα μας προς αυτό τον προορισμό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του εξαμήνου 2022 οι ελληνικές εξαγωγές να μηδενιστούν.

Το 2020 οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην αγορά της Λευκορωσίας ανήλθαν σε 5.782 τόνους και αξίας 3,939 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους. Ήδη με την απόφαση αυτή, αναμένεται η ποσότητα να ανέβει πολλαπλάσια. Από το αρχικό διάταγμα επιβολής του εμπάργκο σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα και μεταξύ αυτών και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.), ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.
Από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022 θα μπορούν να εισαχθούν εκ νέου στην αγορά της Λευκορωσίας κλημεντίνες, ακτινίδιο, κινέζικο λάχανο και σέλινο.
«Χαιρετίζουμε και αυτή την εξαίρεση των ακτινιδίων και κλημεντινών. Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, των μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24/2/2022 κ.α.» δήλωνε στον ΑγροΤύπο ο κύριος Πολυχρονάκης.

Οι λόγοι αισιοδοξίας
Εκτός από την άρση του εμπάργκο της Λευκορωσίας με ότι αυτό σηματοδοτεί, για την άνετη διακίνηση στις αγορές του ακτινιδίου, παραγωγοί που καλλιεργούν χρόνια ακτινίδια στην Άρτα, επικαλούνται και τα εξής:
-Οι εξαγωγές ακτινιδίων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, αυξήθηκαν κατά 20% την περίοδο 21-22.
-Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ιταλία υπάρχει μικροκαρπία στην παραγωγή των ακτινιδίων, τουλάχιστον στο 30%, πράγμα που σημαίνει πως θα αναζητηθούν ποσότητες για αναπλήρωση, από την Ελλάδα.
-Το 2022 οι καλλιεργητικές φροντίδες στο ακτινίδιο αυξήθηκαν υπέρογκα, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, οπότε οι τιμές για τα ποιοτικά μεγέθη, θα κυμανθούν τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

Στη γύρα οι έμποροι
Επίσης ήδη άρχισε το παζάρι των εμπόρων και για τα φετινά Hayward, με τη συγκομιδή να αναμένεται να ξεκινήσει, μετά τις 15 Οκτωβρίου. Ο κ. Θανάσης Ευθυμίου, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και θα είναι ώριμα τα ακτινίδια και έτοιμα προς κοπή και με βάση και τη νομοθεσία. Υπάρχει σε γενικές γραμμές καλύτερο μέγεθος από πέρσι και λίγο υψηλότερη παραγωγή (σε κιλά). Πέρσι, μας υπενθυμίζει ο κ. Βλάχος, οι μέσες τιμές που έλαβαν οι παραγωγοί στον Πυργετό για τα Hayward ήταν γύρω στα 1 ευρώ το κιλό και αυτό τουλάχιστον ευελπιστεί ο αγροτικός κόσμος να συμβεί και φέτος, καθώς τα κόστη είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Πέρσι η χρονιά στο τελείωμά της μπορεί να μην εξελίχθηκε ιδανικά λόγω της γενικότερης αναταραχής στις οικονομίες, όμως ήδη από τώρα φαίνεται πως θα υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον για το φρέσκο προϊόν.

Στην Άρτα
Σε ότι αφορά την Άρτα, σύμφωνα με τον Αγρότυπο η παραγωγή θα κυμανθεί γύρω στους 40.000 τόνους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει κινητικότητα, αφού οι έμποροι ήδη βλέπουν κτήματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για τιμές, κάτι που όπως λένε έμπειροι παραγωγοί της περιοχής, θα αρχίσουν να κλείνουν με την έλευση των Ιταλών εμπόρων.
Να σημειωθεί πως για τις περιοχές που χτυπήθηκαν από την ανεμοθύελλα, έχουν ολοκληρωθεί και οι δεύτερες εκτιμήσεις και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις των ζημιών.

Οι τιμές
Ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινιδίων, αντιδήμαρχος αγροτικών στο δήμο Δίου-Ολύμπου και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι έμποροι ήδη έχουν βγει στη γύρα και βλέπουν κτήματα, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα συμφωνίες για τη νέα σοδειά των Hayward. Στα θετικά της περιοχής, η καλή παραγωγή φέτος και ταυτόχρονα η ποιότητα.
Ο Νίκος Δημητρίου, παραγωγός ακτινιδίων πρώιμων, αλλά και Hayward στη Νάουσα τόνισε στον ΑγροΤύπο πως στην περιοχή κλείνονται συμφωνίες για τα πρώιμα στα 60-70 λεπτά το κιλό, ενώ για τα Hayward που ακολουθούν γίνονται ήδη συμφωνίες για τιμές στα 80 λεπτά το κιλό.