Αντί για το πάλκο στο… δρόμο!
Αγωνία για τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση τον Αύγουστο
Διαμαρτυρία μουσικών για καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια
Κινητοποίηση στα Γιάννενα από το Σωματείο Μουσικών «Η Αλληλοβοήθεια»
Με τον κορωνοϊό να ακυρώνει για φέτος μία από τις πιο λαϊκές, εμβληματικές και παραδοσιακές ατραξιόν του ελληνικού καλοκαιριού, τα πανηγύρια, οι μεν πολίτες που περίμεναν τη μέρα του πανηγυριού να ξεσκάσουν, να συναντήσουν γνωστούς, φίλους, συγγενείς, νοιώθουν απογοητευμένοι, ενώ από το άλλο μέρος οι διασκεδαστές, οργανοπαίχτες και τραγουδιστές, αγωνιούν για την επιβίωση και διαμαρτύρονται.
Ένα καλοκαίρι χωρίς συναυλίες, χωρίς μεγάλα πανηγύρια όπου, ειδικά στην περιοχή μας, στην Ήπειρο, συγκεντρώνονται, συναντιούνται και διασκεδάζουν εκατοντάδες άνθρωποι αφήνοντας στην άκρη έγνοιες και προβλήματα, φαντάζει εξωπραγματικό.
Εκτός όμως από την απογοήτευση του κόσμου, υπάρχει και η αγωνία και ο αγώνας για την επιβίωση του κλάδου των μουσικών, που βλέπουν να οδηγούνται στην ανέχεια, αφού τα πανηγύρια ήταν το μοναδικό τους έσοδο ενώ από την πολιτεία δεν υπάρχουν προβλέψεις για βοηθήματα.
Έτσι χθες Τρίτη 21 Ιούλη το Σωματείο Μουσικών «Η Αλληλοβοήθεια» ν. Ιωαννίνων, οργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας και ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για την επιβίωση των καλλιτεχνών.
«Τους τελευταίους 4 μήνες έχουμε οδηγηθεί στη φτώχεια και την ανέχεια. Σήμερα, ελάχιστοι μουσικοί παίρνουν κάποιο επίδομα ενίσχυσης», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, «με το τελευταίο ΦΕΚ της κυβέρνησης στις 13 Ιουλίου, που απαγορεύει τα πανηγύρια και άλλες αντίστοιχες δημόσιες ανοιχτές εκδηλώσεις, παίρνει από τα χέρια του πεινασμένου την μπουκιά που του έδωσαν». Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά την κατάσταση των εργαζομένων του κλάδου μας. Αδιαφορεί για την εξαθλίωση των εργαζομένων που παράγουν τον Πολιτισμό στη χώρα μας… Όπως και οι προηγούμενες, θέλει να φορτώσει την κρίση ξανά στις πλάτες μας».
Παράλληλα καταγγέλλει ότι ενώ «τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα έκαναν κουρελόχαρτο για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα καταδικάζουν εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία και την εξαθλίωση. Ετοιμάζουν στην ΕΕ τη νέα μοιρασιά δισεκατομμυρίων, για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, και μας καλούν να ζήσουμε με επιδόματα ψίχουλα».
Το Σωματείο διεκδικεί πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων – πανηγυριών με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, και στο χορό. 534 ευρώ για όσους έχουν από 1/1/2019 έως σήμερα 5 ένσημα μουσικού. Εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβρη με 5 ένσημα για το 2019. Επιδότηση όλων των ανέργων. Κατάργηση δημοτικών τελών και για ρεύμα – νερό στον κλάδο. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΦΠΑ στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών. Αποζημίωση όλων των εργαζομένων από το κράτος σε περίπτωση ακύρωσης προγραμματισμένων εκδηλώσεων με κρατική εντολή.
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Μουσικών Ιωαννίνων «Η Αλληλοβοήθεια» για διεκδίκηση αμέσων μέτρων επιβίωσης. «Η κυβέρνηση αντί να καλύψει τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και ΜΕΘ, απαγορεύει τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις, καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους του πολιτισμού στην ανεργία. Την ίδια ώρα παζαρεύουν στην Ε.Ε. τη μοιρασιά δισεκατομμυρίων για την ανάκαμψη των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κληθεί πάλι να πληρώσει ο λαός με νέα μέτρα. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη, τη συλλογική διεκδίκηση και την πάλη των εργαζομένων απέναντι στην πολιτική που μας καταδικάζει στη φτώχεια και την ανέχεια» αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση.
Δηλώσεις
Την αντίθεσή τους και τον προβληματισμό τους για την απαγόρευση των πανηγυριών, κατάθέτουν με δηλώσεις τους και οι μεγάλες φίρμες που ξεσηκώνουν τον κόσμο με τις εμφανίσεις τους. Γωγώ Τσαμπά, Γιώτα Γρίβα, Γιάννης Καψάλης και Γιώργος Βελισάρης, σε δηλώσεις τους επισημαίνουν πως οι καλλιτέχνες και οι μουσικοί δέχονται πλήγμα απ’ τις απαγορεύσεις.
Κατά της απαγόρευσης των πανηγυριών τάχθηκε η τραγουδίστρια Γωγώ Τσαμπά, τονίζοντας ότι ο κλάδος τους πλήττεται καθώς δεν πληρώνονται με «μηνιάτικο» όπως οι υπόλοιποι υπάλληλοι.
Η Γωγώ Τσαμπά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παραδέχτηκε ότι σε ένα πανηγύρι είναι δύσκολο να μην χορέψεις ή να μην χαιρετήσεις τους γνωστούς σου. «Είναι δύσκολο να πας στο πανηγύρι και να μην χορέψεις ή να μην χαιρετήσεις φίλους και γνωστούς» δήλωσε. Ωστόσο, όπως είπε, δεν πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τους. Εξήγησε πως αν και είχε προγραμματίσει αρκετές δουλειές, πλέον έχει μείνει μόνο με 25! «Είναι πολλοί συνάδελφοι που πεινάνε και εγώ στο τετράμηνο πήρα 1.330 ευρώ, 800 και 534 προχτές» ανέφερε. Πρόσθεσε πως εάν θέλουν να σταματήσουν τα πανηγύρια, θα πρέπει να χορηγηθεί και στους εργαζόμενους του κλάδου ένα μηνιάτικο.
Καταλήγοντας, η λαϊκή τραγουδίστρια εξήγησε ότι πανηγύρι μπορεί να γίνει και με μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.
Επίσης ο Γιάννης Καψάλης και η Γιώτα Γρίβα, δύο καλλιτέχνες που δίνουν άλλη διάσταση σε αυτό που ονομάζουμε ελληνικό πανηγύρι ,μίλησαν στην εκπομπή του alpha “Εκτός Γραμμής “εκφράζοντας τη δική τους θέση ύστερα από την απόφαση περί απαγόρευσης των πανηγυριών . Μιλώντας στον Τάκη Χατζή ο Γιάννης .Καψάλης σημείωσε πως πρόκειται για μια απόφαση που αδικεί όλους εκείνους που περιμένουν το καλοκαίρι για να ζήσουν από αυτές τις εκδηλώσεις . Όπως εξήγησε ο καταξιωμένος τραγουδιστής πολύς είναι ο κόσμος που μένει άνεργος ενώ “Πολύς κόσμος που υπηρετεί τον πολιτισμό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση εδώ και πέντε μήνες Μας κλείνουν ξανά και δεν ξέρουμε αν θα δουλέψουμε τον Αύγουστο και ας μας πει κάποιος τι θα κάνει όλος αυτός ο κόσμος και οι οικογένειες που στηρίζονται σε αυτό το μεροκάματο αφού και ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται δύσκολος .Πόσο υπομονή να κάνουμε ,πόσο να καθίσουμε στα σπίτια μας και με τι λεφτά να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας” αναρωτήθηκε η κ. Γρίβα .
Ο τραγουδιστής Γιώργος Βελισσάρης, δηλώνει σοκαρισμένος από την απόφαση για την εκ νέου απαγόρευση των πανηγυριών. «Ήταν κάτι ξαφνικό, δεν το περιμέναμε… Είδαμε πριν από λίγες ημέρες, συγκέντρωση με 1000 άτομα που υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα», λέει ο Γιώργος Βελισσάρης, που θεωρεί άδικη την απαγόρευση. Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τον κόσμο των πανηγυριών, αφού πολλοί επαγγελματίες είχαν πάρει προκαταβολές για εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί. Ακόμα και για τον ίδιο, οι συνέπειες είναι σοβαρές, αφού είχε κλείσει εμφανίσεις για όλες τις ημέρες του καλοκαιριού. «Υπάρχει μεγάλη αλυσίδα επαγγελματιών που ζει από τα πανηγύρια. Φυσικά πάνω απ΄όλα είναι η υγεία, γιατί και εμείς ως καλλιτέχνες είμαστε οι πιο εκτεθειμένοι, αλλά πρέπει με κάποιο τρόπο να λειτουργήσει και η οικονομία».
Πάντως προς το παρόν τα πράγματα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα περάσει «βουβό» και χωρίς χορούς.