Αντί για τρία, Δύο Τμήματα Στο Μουσικό Σχολείο

Ακατανόητη η εισήγηση της Διευθύντριας Δ.Ε. Άρτας

Έντονη Αντίδραση των γονέων των μαθητών

«Ποιος θα είναι αυτός που θα κόψει τα φτερά τους ;;;;»

Ζητούν αλλαγή της απόφασης Περιφερειακής Δ/νσης Ηπείρου

Έντονη είναι η αντίδραση γονέων μαθητών που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, καθώς με μια ακατανόητη για πολλούς εισήγηση από την Διευθύντρια της Δ/νσης Δ.Ε. Αρτας, να μην γίνουν τρία Τμήματα στην Α’ τάξη του Μουσικού Σχψολείου, η Περιφερειακή Δ/νση Π. & Δ. Εκπ/σης Ηπείρου απεφάνθη τον καθορισμό και τη λειτουργία δύο τμημάτων στην Α’ τάξη του Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Αρτας.
Σε ανακοίνωση διαμαρτυρία οι γονείς αναφέρουν τα εξής: «Το Μουσικό Σχολείο Άρτας αποτελεί για την πόλη μας, αναμφισβήτητα, ένα στολίδι, μια μικρή κοιτίδα πολιτισμού, καθώς καλλιεργεί το μουσικό πνεύμα και όχι μόνο, των παιδιών που εισάγονται να φοιτήσουν σε αυτό, με αντίκτυπο στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου μας. Έχει πολλαπλές δράσεις εντός και εκτός του νομού μας με βραβεύσεις και αναγνωρίσεις των μαθητών του, γεγονός που συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών της Α Γυμνασίου στο Μουσικό σχολείο, κατόπιν αιτήσεώς τους. Κατά το σχολικό έτος 2023- 2024 οι αιτήσεις των μαθητών για την εισαγωγή τους στην Α Γυμνασίου ξεπέρασαν τις 80. Τα παιδιά αυτά λοιπόν θέλουν να περπατήσουν σε αυτόν τον όμορφο δρόμο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους στερήσει αυτή τους την επιλογή.
Το Μουσικό Γυμνάσιο Άρτας με πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων πρότεινε, αφού υπήρξε μεγάλος αριθμός αιτήσεων για την φοίτηση των παιδιών στην Α Γυμνασίου, και εφόσον πληρούνται και οι προϋποθέσεις που τάσσει το σχετικό ΦΕΚ, να δημιουργηθούν τρία τμήματα, προκειμένου να εισαχθούν τα περισσότερα από τα παιδιά που θα επιτύχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Α Γυμνασίου. Πλην όμως η Περιφερειακή Δ/νση Π. & Δ. Εκπ/σης Ηπείρου με το με αριθ. Πρωτ. Φ.19/4099/8-6-2023, αφού έλαβε υπ’ οψιν την υπ’ αριθ. 5119/2-6-2023 εισήγηση της Διευθύντριας της Δ/νσης Δ.Ε. Αρτας με συνημμένη την αριθ. 746/01-06-2023 πρόταση και την αριθ. 73η /01-06-2023 πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Αρτας απεφάνθη τον καθορισμό και τη λειτουργία δύο τμημάτων στην Α’ τάξη του Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Αρτας.

Μεγάλη, ως ήταν αναμενόμενο ήταν η αντίδραση των γονέων των υποψηφίων εισακτέων μαθητών της Α Γυμνασίου του Μουσικού σχολείου Αρτας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν άμεσα αποστέλλοντας σχετική αίτηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αρτας, στην Περιφερειακή Δ/νση Π.&Δ. Εκπ/σης Ηπείρου, καθώς και προς το Υπουργείο Παιδείας, με την οποία ζητούν την τροποποίηση της ανωτέρω απόφασης και την λειτουργία τριών τμημάτων της Α Τάξης Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Αρτας σύμφωνα με την πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Αρτας.
Ποιος αποφασίζει λοιπόν για την τύχη των παιδιών μας;;;;; Ποιος θα ανακοινώσει σε αυτά τα παιδιά ότι δεν μπορούνε να ακολουθήσουν τα όνειρά τους;;; Ποιος θα είναι αυτός που θα κόψει τα φτερά τους ;;;;
Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Αφήστε τα να ονειρεύονται, να ελπίζουν, να έχουν το δικαίωμα της επιλογής..!!!!!!»

Το αίτημα
Να σημειωθεί πως οι γονείς υποψηφίων εισακτέων μαθητών της Α’ Γυμνασίου του Μ.Σ. Άρτας για το σχολικό έτος 2023-2023 απέστειλαν στις 19-06-2023 προς
1) Δ/ΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΑΡΤΑΣ
2) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.& Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
3) Κύριο Ανδρέα Νιγιάννη Προϊστάμενο Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΙΤΗΣΗ στην οποία αναφέρουν:
Κατόπιν της υπ. Αρ 73/1-06-2023 πρότασης του συλλόγου διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Άρτας για τον ορισμό του αριθμού των τμημάτων της Α’ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2023-2024 με αρ. πρ. 749/1-06-2023, της υπ. Αρ. 5119/2-06-2023 εισήγησης της Διευθύντριας Δ.Ε. Άρτας εξεδόθη η με αρ. πρ Φ.19/4099/8-06-2023 απόφαση της Π.Δ.Ε Ηπείρου δυνάμει της οποίας αποφασίστηκε ο καθορισμός δύο τμημάτων στην Α’ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2023-2024.

Πλην όμως ο σύλλογος διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Άρτας με την υπ. Αρ 73/1-06-2023 πράξη του, την οποία απηύθυνε προς τη Δ.Δ.Ε Άρτας παρακαλώντας για τη σύμφωνη εισήγησή της προς την Π.Δ.Ε ΗΠΕΙΡΟΥ, πρότεινε τη δημιουργία τριών τμημάτων στην Α’ Γυμνασίου καθώς πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις του σχετικού ΦΕΚ.
Δυνάμει των ανωτέρω παρακαλούμε όπως χορηγήσετε σε εμάς αντίγραφο της εισήγησής σας στην Π.Δ.Ε. Ηπείρου και αιτούμαστε τροποποίηση της απόφασης και έγκριση της δημιουργίας των τριών τμημάτων όπως αρχικώς είχε αιτηθεί σύννομα ο σύλλογος διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Άρτας.
Άλλως πως και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας θα προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια.

Η Υπουργική απόφαση
Η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 20923/Δ2/2021 ΦΕΚ 878/Β/5-3-2021 σχετικά με τη Λειτουργία Μουσικών Σχολείων για την εισαγωγή μαθητών στην Α’ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ των ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ αναφέρει τα εξής:

1.Στην Α’ τάξη των Μουσικών Γυμνασίων εγγράφονται μαθητές, απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων, ύστερα από επιλογή. Η διαδικασία επιλογής διενεργείται κατά το χρονικό διάστημα από 15 μέχρι 30 Ιουνίου κάθε σχολικού έτους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον οι εξετάσεις δεν πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Συλλόγου διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου και εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

2.Ο αριθμός των τμημάτων καθορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εκδίδεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ύστερα από πρόταση του Συλλόγου διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου και εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα κριτήρια για τον καθορισμό του αριθμού των τμημάτων είναι: η κτηριακή υποδομή του σχολείου, το υπάρχον μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ο αριθμός των υποψηφίων και γενικότερα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη
λειτουργία του. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα γενικής παιδείας είναι εικοσιτέσσερις (24) μαθητές. Η κατανομή των μαθητών στα τμήματα γενικής παιδείας, όταν η τάξη λειτουργεί με δύο ή περισσότερα τμήματα, καθορίζεται με βάση την αλφαβητική σειρά των μαθητών. Για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε Μουσικά Σχολεία και την κατανομή τους σε τμήματα ισχύει το άρθρο 11 του ν. 4452/2017 (Α’ 17). Γ ια την εφαρμογή του ανωτέρω άρθρου ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι εικοσιτέσσερις (24) μαθητές.

3.Οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής υποβάλλουν μόνο μία αίτηση κατά το χρονικό διάστημα από 2 μέχρι 31 Μαΐου κάθε έτους, στο Μουσικό Σχολείο του Νομού όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους ή στο Μουσικό Σχολείο που ανήκουν χωροταξικά στην περίπτωση που στο νομό, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους, λειτουργούν περισσότερα του ενός Μουσικά Σχολεία. Η συμμετοχή των υποψηφίων μαθητών στην επιλογή για φοίτηση σε Μουσικό Σχολείο δεν στερεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης για συμμετοχή στις διαδικασίες εισαγωγής σε άλλο Πρότυπο Γυμνάσιο, Πειραματικό Γυμνάσιο ή Καλλιτεχνικό Σχολείο.
Κατόπιν όλων αυτών κάποιος αρμόδιος θα πρέπει να παρέμβει για να τακτοποιηθεί το θέμα που προέκυψε χωρίς λόγο και είναι εις βάρος των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους.