Αντιδράσεις για αύξηση ιχθυοκαλλιεργειών στον κόλπο του Αμβρακικού

Οικολογική Δυτικής Ελλάδας
Έντονη είναι η αντίδραση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας για την αύξηση των ιχθυοκαλλιεργειών μέσα στον κλειστό κόλπο του Αμβρακικού, τη στιγμή που αυτός βρίσκεται, όπως αναφέρει σχετικά, σε οριακό επίπεδο, λόγω του τεράστιου οργανικού φορτίου που επιφέρουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις γύρω περιοχές.
Αυτή η κατάσταση, επισημαίνει η Οργάνωση, απειλεί όχι μόνο την άγρια ζωή, αλλά και την παραδοσιακή φυσική αλιεία στον κόλπο και στις λιμνοθάλασσες – μια δραστηριότητα που στηρίζει πολύ περισσότερες οικογένειες από ό,τι οι κλωβοί.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση λύση, ήταν η μείωση και αντ’ αυτού, επιλέχθηκε η σημαντική αύξηση της δυναμικότητας κατά τουλάχιστον 40% και ο υπερδιπλασιασμός της έκτασης (από 465 σε >1.000 στρέμματα). «Η Επιτροπή Περιβάλλοντος τη περιφέρειας ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Αμβρακικό Κόλπο, που σηματοδοτεί την αύξηση της επιβάρυνσης του Κόλπου» υπογραμμίζει η Οικολογική Δυτική Ελλάδα και προσθέτει: «Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού απέρριψε τη ΣΜΠΕ, κρίνοντας ότι, με εξαίρεση την καλλιέργεια οστράκων, ο κόλπος δεν μπορεί να ανεχτεί περαιτέρω επιβάρυνση (αναφέρει ότι ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του Κόλπου είναι μια “Νεκρή Ζώνη”).

Για «εξαφάνιση» 2.000 αιτούντων άσυλο από τη Μόρια, κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ
Για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα 2.000 αιτούντες άσυλο – φαντάσματα σιτίζονταν στις ουρές της Μόριας, έκανε λόγο ο Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, που επεσήμανε πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, παραδέχτηκε πως 2.000 εγκλωβισμένοι στη Μόρια απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους από το νησί της Λέσβου. Το αποκάλυψε η φωτιά που έκαψε το ΚΥΤ της Μόριας.
«Οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο δεν κατάφεραν να τους αποτρέψουν, αλλά είτε δεν αντιλήφθηκαν την απουσία τους, είτε τη συγκάλυψαν. Κανείς δεν γνωρίζει αν έφυγαν πρόσφατα, πριν μήνες ή χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται σήμερα. Κανείς δεν γνωρίζει αν συμβαίνει το ίδιο και στα υπόλοιπα ΚΥΤ του Αιγαίου» υπογράμμισε το ΚΙΝΑΛ.
Σε κάθε περίπτωση, «2.000 αιτούντες άσυλο – φαντάσματα ‘σιτίζονταν’ στις ουρές της Μόριας για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα και μέχρι πρόσφατα. Εκατοντάδες (;) χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν για την ημερήσια σίτιση ανύπαρκτων ανθρώπων» υποστήριξε το ΚΙΝΑΛ που ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να καταγράψει άμεσα και να ανακοινώσει τον πληθυσμό των εγκλωβισμένων σε όλα τα νησιά, καθώς θεωρεί πως «αυτό που συνέβη ήταν εξευτελιστικό για την ελληνική κυβέρνηση. Η έρευνα για το τι ακριβώς έγινε στη Λέσβο και για το πού και αν πρέπει να καταλογιστούν περαιτέρω ευθύνες αφορά τη δικαιοσύνη» σημείωσε το Κίνημα Αλλαγής.

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: με κατάτμηση παρακάμπτουν την περιβαλλοντική δανειοδότηση
Με κοινή τους επιστολή προς τη ΡΑΕ, η Ορνιθολογική Εταιρεία, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Ασπροποτάμου, το Δίκτυο Πολιτών και Φορέων για την Προστασία των Αγράφων και οι Ορειβατικοί Σύλλογοι (ΕΟΣ) Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας ζητούν, την άμεση ανάκληση της απόφασης της ΡΑΕ και τη μη τροποποίηση της αρχικής άδειας παραγωγής του ΑΣΠΗΕ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ΚΟΡΦΟΥΛΑ» πριν την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του έργου.
Όπως καταγγέλλει, η Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε απόφαση (Βεβαίωση Παραγωγού) για την εταιρεία «ABO Wind Aktiengesellschaft» και τον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 5,0 MW στη θέση «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» στον ορεινό όγκο του Λάκμου, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου ΑΣΠΗΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό αξιολόγηση από τις υπηρεσίες της Διοίκησης, παρότι έχει ήδη λάβει ήδη αρνητική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και το Δασαρχείο Ιωαννίνων.
Από τον Γεωπληφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ διαπιστώνεται πως η άδεια παραγωγής για τον ΑΣΠΗΕ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» 21,35 MW έχει πλέον «σπάσει» σε δύο τμήματα: σε έναν ΑΣΠΗΕ εγκατεστημένης ισχύος 5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW, που έλαβε ήδη Βεβαίωση Παραγωγού, και έναν φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 9,994600 (!) MW, η αίτηση για τον οποίο βρίσκεται σε αξιολόγηση.

Αχτσιόγλου: “Στον αέρα η πρώτη κατοικία”
Σε δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρονται τα εξής: «Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα ανακοίνωσε την παράταση για έναν μήνα των αιτήσεων για το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”.
Κάνοντας ότι δεν βλέπει τον ελέφαντα στο δωμάτιο δεν ανέφερε λέξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο λόγος είναι απλός και κυνικός: Διότι κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πολλάκις με στόμφο αυτή την προστασία έως 31/12/2020, ουδέποτε νομοθέτησε κάποια σχετική ρύθμιση με αποτέλεσμα ήδη να πραγματοποιούνται κανονικά πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Μάλιστα, σχετική τροπολογία για οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., απορρίφθηκε ασυζητητί από τη ΝΔ.
Το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” δεν συνιστά πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, παρά προσωρινή επιδότηση των πληγέντων από τον κορονοϊό.
Η διαφήμιση προγραμμάτων που δεν έχουν σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και οι άνευ αντικειμένου στομφώδεις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορούν να θολώσουν τα νερά της ωμής πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες της χώρας, την ώρα που πλήττονται από την ακραία υφεσιακή πολιτική της κυβέρνησης».

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Δήμου Ηγουμενίτσας
Παράδοση ηλεκτρικού ποδηλάτου στον νικητή της κλήρωσης 
Παραδόθηκε σήμερα το ηλεκτρικό ποδήλατο στον κ. Ευάγγελο Στράτο, νικητή της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας (αριθμός τυχερού λαχνού 00839).
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, αφού συνεχάρη το νικητή, που ανέδειξε η κλήρωση, μεταξύ των άλλων δήλωσε:
«Μέσα από μια συλλογική προσπάθεια με κοινό σκοπό την προαγωγή εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει πλέον εδραιωθεί ως θεσμός στην πόλη μας.
Η ενίσχυση της πεζής μετακίνησης και της χρήσης του ποδηλάτου – μεταξύ άλλων – δίνει και τη δυνατότητα για αποδέσμευση πολύτιμου δημόσιου χώρου για την ανάπτυξη πρασίνου και ποικίλων δραστηριοτήτων.
Ευχαριστώ θερμά τους συνδημότες μου, που κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι, ενισχύουν την επιθυμία μας για αλλαγή κουλτούρας στην αστική μετακίνηση».