Απέραντη λίμνη οι κάμποι της Θεσπρωτίας από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά
Παρέμβαση Προέδρων ΤΟΕΒ και παρακαλάμιων κοινοτήτων
Πλημμύρισε ο Καλαμάς τους κάμπους της Κορύτιανης, Βρυσσέλας και Παραποτάμου με αποτέλεσμα χιλιάδες ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σπίτια να βρίσκονται μέσα σε λίμνη. Οι όγκοι του νερού που έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας στα Ιωάννινα φτάνουν μέσω του Καλαμά στη Θεσπρωτία. Σύμφωνα με δημοσίευμα από το thespro. οι μετρήσεις του εργαστηρίου μετεωρολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δείχνουν πως 100 χιλιοστά νερού έπεσαν σε μία νύχτα όταν ο μέσος όρος του Ιανουαρίου είναι τα 124 χιλιοστά. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι κάτοικοι των παράκαλαμιων περιοχών θεωρούν πως τα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργούνται εξαιτίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου πού βρίσκεται στο φράγμα του Καλαμά στην περιοχή του Ραγίου.
Το φαινόμενο επιτείνουν εκατοντάδες κορμοί νεκρών πλατάνων από τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους που παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του ποταμού και δημιουργούν φράγματα σε διάφορα σημεία του, ενώ οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ και των Κοινοτήτων απευθύνουν έκκληση για λήψη μέτρων. Παράλληλα, τη σύσταση συντονιστικού οργάνου με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα προχωρούν πρόεδροι ΤΟΕΒ και παρακαλάμιων κοινοτήτων.
Το σχετικό ψήφισμα υπογράφουν οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ρίζιανης- Κορύτιανης, Βρυσέλλας, Φιλιατών, Σκάλας Φιλιατών και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Βρυσέλλας, Σίδερης, Κυπαρίσσου, Αετού, Παλαιοχωρίου, Παλιοεκκλησίου, Γολά, Αχλαδιάς, Γεροπλάτανου, Κορύτιανης, Δράμεσης, Κοκκινιάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παραποτάμου Απόστολος Τζώρτζης. Το ψήφισμα κοινοποιείται στους βουλευτές, την Περιφέρεια, τους δημάρχους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλους και μεταξύ άλλων αναφέρει:
« Είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους και μη φορείς πως εδώ και χρόνια με τις πρώτες μεγάλες βροχές στην Ήπειρο ο ποταμός Καλαμάς θα πλημμυρήσει άνωθεν του φράγματος Ραγίου και θα παρασύρει στο διάβα του ολόκληρες καλλιέργειες και περιουσίες, δρόμους κλπ. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει καλλιέργειες εσπεριδοειδών ή ακτινιδίων να χάνονται υπό τη στάθμη του ποταμού με ανυπολόγιστες συνέπειες, καλλιέργειες μηδικής για παράδειγμα να καταστρέφονται εν μια νυκτί, ζώα να πνίγονται και να χάνονται κτηνοτροφικά κεφάλαια, ακόμη και ολόκληρα χωριά να αποκόπτονται από την κυκλοφορία λόγω των πλημμυρών του Ποταμού που φτάνει έως και να κλείνει το οδικό δίκτυο. (…)
Απευθυνόμαστε σε όλους του πολιτικούς φορείς της Θεσπρωτίας όπου και θα κοινοποιηθεί το παρόν:
-υπάρχει έλεγχος στη λειτουργία του φράγματος όσον αφορά τα θυροφράγματα;
-Ποιος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία αυτή; -ποιος έχει την ευθύνη καθαρισμών της κοίτης του ποταμού;
-υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο φράγμα; Εάν ναι ποιοι φορείς καρπώνονται και γιατί; Τα αξιοποιούν; Πώς;
-υπάρχει συντονισμός μεταξύ των φορέων σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και της λίμνης Παμβώτιδας για να αποτρέπονται τα πλυμμηρικά φαινόμενα ή είναι αναποτελεσματικός;