Απαίτηση της ΚΕΔΕ για την επιλογή προϊσταμένων

Την απαίτησή της να επανενεργοποιηθούν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για την επιλογή των προϊσταμένων Διευθύνσεων κυρίως, ζητά με απόφασή της η ΚΕΔΕ ύστερα από εισήγηση του Α’ Αντιπροέδρου και Δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου. Οπως τόνισε ο κ. Κυρίζογλου το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν τα Υπηρεσιακά συμβούλια εδώ και πάρα πολύ καιρό και αυτό συνιστά όπως είπε χαρακτηριστικά Θεσμική αταξία.

Έχει περάσει σημείωσε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τις πρώτες και τελευταίες Ολοκληρωμένες διαδικασίες κρίσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους δήμους με επιλογή από Υπηρεσιακό Συμβούλιο και εν συνεχεία τοποθέτηση του από το αρμόδιο όργανο που είναι ο δήμαρχος σύμφωνα με διατάξεις του νόμου 3839/10.
Ο Α αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι έχουν ψηφιστεί διάφορες διατάξεις από τότε, η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλοι οι προϊστάμενοι διευθύνσεων ή τμημάτων που αποκαλούνται αναπληρωτές δεν έχουν κριθεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Υπογράμμισε δε ότι ο διευθυντής που είναι ο αρχαιότερος προϊστάμενος τμήματος μιας διεύθυνσης κρατάει και τμήμα και αναρωτήθηκε τι είδους εποπτεία μπορεί να ασκήσει ένας προϊστάμενος που θα έχει και το τμήμα του και ολόκληρη διεύθυνση.

Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι μπορεί αυτή η κατάσταση να βολεύει ορισμένους να παίζουνε με αυτές τι θέσεις αλλά δεν είναι καλό πράγμα αυτό και τόνισε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοκρατία και η τάξη με την λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και να κάνουν αιτήσεις όσοι θέλουν να κριθούν και εν συνεχεία να τοποθετηθούν.
Τέλος ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες με μια τροπολογία που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει την επανεκκίνηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων όμως σημείωσε παράλληλα ότι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο.
Έτσι η ΚΕΔΕ ομόφωνα ζητάει την επανεκκίνηση της διαδικασίας.