Αποκαλυπτικό δημοσίευμα για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στο Αυλάκι

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωμοδοτεί θετικά για τη Μ.Π.Ε. !!!

Αναρμόδιος είχε δηλώσει ο ΥφυπΑΑΝ Γιώργος Στύλιος πριν 3 μήνες

Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το epiruspost.gr δείχνει την ανακολουθία των κυβερνητικών παραγόντων της περιοχής μας και ειδικά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Άρτας Γιώργου Στύλιου σχετικά με την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στο Αυλάκι του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, στην κοιλάδα του Αχελώου.
Πρόκειται για ένα έργο που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής, Συλλόγους και Φορείς, τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάνθηκε αρνητικά, αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου που επίσης αποφάνθηκε αρνητικά.
Αρνητικά τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, που μάλιστα είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία μεταξύ των οποίων και το Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο είναι Υφυπουργός ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, ο οποίος σε προσωπικό επίπεδο δεν πήρε θέση.
Όμως από τη θέση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του epiruspost.gr, ο κ. Στύλιος απάντησε στον ερωτώντα βουλευτή Άρτας Χρήστο Γκόκα, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι «αναρμόδιο» να απαντήσει για το θέμα αυτό.
«Σας πληροφορούμε ότι τα διαλαμβανόμενα της εν λόγω ερώτησης εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» ανέφερε στην απάντηση ο κ. Στύλιος!!!
Όμως τελικά αποδεικνύεται πως όχι μόνο είναι «αναρμόδιο» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά γνωμοδότησε ΘΕΤΙΚΑ, στην κατασκευή του Φράγματος!!!
Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 11 Μαΐου έρχεται και γνωμοδοτεί θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους «ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για την κατασκευή του έργου» σύμφωνα με το epiruspost.gr!

Το σκεπτικό
Το πλέον εξοργιστικό στην υπόθεση είναι πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο σκεπτικό της θετικής γνωμοδότησης σημειώνει πως «Η κυριότερη – και μάλλον και μόνη – επίπτωση στο αγρο-περιβάλλον (που αρχίζει βέβαια με την έναρξη κατασκευής, αλλά καθώς θα είναι μόνιμη αφορά κυρίως τη φάση λειτουργίας) είναι οι εκτάσεις που κατακλύζονται, στις οποίες περιλαμβάνονται κατοικίες (λίγες όμως εξ΄ αυτών είναι πρώτη / μόνιμη κατοικία), γεωργοκτηνοτροφικές χρήσεις, υποδομές….» και πως «Οι κάτοικοι – που θα αποζημιωθούν – θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν και να αρχίσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ή ένα διαφορετικό επάγγελμα, όμως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απαραιτήτως δυσμενής. Ενδέχεται ο νέος τρόπος ζωής να είναι περισσότερο ελκυστικός και προσοδοφόρος, μιας και η συγκεκριμένη περιοχή στερείται βασικών υποδομών και ο τοπικός πληθυσμός αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ότι αφορά τον βιοπορισμό, την απασχόληση και τον κοινωνικό, προνοιακό, τον εκπαιδευτικό τομέα»!!!!
Δηλαδή το Υπουργείο στο οποίο υπηρετεί ως Υφυπουργός ο Αρτινός βουλευτής, θεωρεί του κατοίκους της περιοχής τόσο φτωχούς, που η μετακίνησή τους, θα τους κάνει πλουσιότερους!!!
Το θέμα είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει ξανά τους κατοίκους και του Φορείς της περιοχής και της Άρτας, όμως ο βουλευτής Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους για την θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου του.

Το δημοσίευμα
Το epiruspost.gr, στο δημοσίευμα με τίτλο «Πολιτικός εμπαιγμός με το Αυλάκι… Εκτεθειμένος ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- Έγγραφα» αναφέρει τα εξής:
«Μόλις δυόμισι γραμμές χρειάστηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος προκειμένου να απαντήσει σε ερώτηση του Αρτινού βουλευτή Χρήστου Γκόκα για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στο Αυλάκι του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, στην κοιλάδα του Αχελώου.
«Σας πληροφορούμε ότι τα διαλαμβανόμενα της εν λόγω ερώτησης εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» αναφέρει ο κ. Στύλιος, αποφεύγοντας έτσι να πάρει οποιαδήποτε θέση για το συγκεκριμένο έργο, όπως δεν το έχει πράξει εδώ και μήνες που το θέμα ταλανίζει την περιοχή και τους φορείς της Άρτας.
Η ερώτηση του κ. Γκόκα αναφερόταν εκτενώς στα προβλήματα που προκαλεί το συγκεκριμένο έργο στην ευρύτερη περιοχή, στην στάση των φορέων και ζητούσε από τα αρμόδια υπουργεία να δημοσιοποιήσουν τις ενέργειές τους για την μη έγκριση και αδειοδότηση της κατασκευής.
Ένας από τους αποδέκτες ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για λογαριασμό του οποίου απάντησε ο κ. Στύλιος δηλώνοντας… αναρμοδιότητα! Όχι προσωπική αλλά του Υπουργείου.

Η απάντηση του κ. Στύλιου δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Το Υπουργείο χρειάστηκε λιγότερους από τρεις μήνες για να τον «αδειάσει» και να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα και μάλιστα στους συντοπίτες του.
Κι αυτό γιατί μόλις πριν λίγες μέρες, στις 11 Μαΐου έρχεται και γνωμοδοτεί θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για την κατασκευή του έργου!
Ένα έργο που κατακλύζει οικισμούς, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτική γη. Για το Υπουργείο όμως αυτά είναι ένα… τίποτα αφού θα δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους που θα ξεσπιτωθούν και θα χάσουν την περιουσία τους, να μετακινηθούν, να κάνουν ένα άλλο επάγγελμα και να έχουν έναν νέο τρόπο ζωής!
Αυτά αναφέρει το Υπουργείο υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία της ΤΕΡΝΑ που θέλει να σβήσει οικισμούς από τον χάρτη για ένα υδροηλεκτρικό!
«Η κυριότερη – και μάλλον και μόνη – επίπτωση στο αγρο-περιβάλλον (που αρχίζει βέβαια με την έναρξη κατασκευής, αλλά καθώς θα είναι μόνιμη αφορά κυρίως τη φάση λειτουργίας) είναι οι εκτάσεις που κατακλύζονται, στις οποίες περιλαμβάνονται κατοικίες (λίγες όμως εξ΄ αυτών είναι πρώτη / μόνιμη κατοικία), γεωργοκτηνοτροφικές χρήσεις, υποδομές. Λόγω της κατάκλυσης θα πληγεί ο πρωτογενής τομέας της τοπικής οικονομίας, καθώς κατακλύζονται περίπου 3.387στρ γεωργικής γης και 395 κτίσματα γεωργοκτηνοτροφικών υποδομών (αποθήκες, στάβλοι, βοηθητικά κτίσματα), όμως αυτοί οι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά ενεργές εκμεταλλεύσεις, καθ΄ ότι ανάμεσα τους υπάρχουν και εγκαταλελλειμένες υποδομές.

Η γεωργική γη αφορά ως επί το πλείστον καλλιέργεια ζωοτροφών, ενώ η κτηνοτροφία γίνεται σε εκτατική μορφή, οι δε εγκαταστάσεις (στάβλοι – αποθήκες) αφορούν κυρίως παλαιότερες κατασκευές χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Το εισόδημα από την κτηνοτροφία (κύρια απασχόληση των κατοίκων) είναι ιδιαίτερα χαμηλό, λόγω της έλλειψης υποδομών και σύνδεσης με μονάδες επεξεργασίας. Οι κάτοικοι – που θα αποζημιωθούν – θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν και να αρχίσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ή ένα διαφορετικό επάγγελμα, όμως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απαραιτήτως δυσμενής. Ενδέχεται ο νέος τρόπος ζωής να είναι περισσότερο ελκυστικός και προσοδοφόρος, μιας και η συγκεκριμένη περιοχή στερείται βασικών υποδομών και ο τοπικός πληθυσμός αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ότι αφορά τον βιοπορισμό, την απασχόληση και τον κοινωνικό, προνοιακό, τον εκπαιδευτικό τομέα.
(Απόρροια αυτών των δυσχερειών, είναι η αυξανόμενη εγκατάλειψη των οικισμών, η γήρανση του πληθυσμού και η μεγάλη δημογραφική ύφεση.) Θεωρώντας την συνολική επίπτωση στη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα από την απώλεια των εκτάσεων αυτών (που δεν συνιστούν γη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας) εκτιμάται εν γένει ότι αυτή θα είναι πολύ μικρή, ειδικά δε αν συγκριθεί και με τις δυνατότητες ανάπτυξης σε άλλους τομείς.
Πλην όμως, υπαρκτό είναι το ζήτημα την αναγκαστικής μετεγκατάστασης στην οποία θα υποχρεωθούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που διατηρούν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην περιοχή κατάκλισης. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί θα υποβληθούν σε ένα επιπλέον έξοδο για τη μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεών τους σε άλλη περιοχή. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στο ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν.

Η αποζημίωση αυτή δεν πρέπει να περιορίζεται στην αξία του ακινήτου που αποτελεί την κτηνοτροφική εγκατάσταση αλλά να περιλαμβάνει και το κόστος μετεγκατάστασης της κτηνοτροφικής μονάδας σε άλλη περιοχή. Για το λόγο αυτό πρέπει στην ΑΕΠΟ του έργου να περιληφθεί όρος ως εξής: «Οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που θα υποχρεωθούν λόγω της κατασκευής του έργου να εγκαταλείψουν αυτές και να μετεγκαταστήσουν την κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση σε άλλη περιοχή, θα αποζημιωθούν πλέον της αξίας του ακινήτου τους που εγκαταλείπουν και με ένα επιπλέον ποσό που θα αντιστοιχεί στο κόστος μετεγκατάστασης. Το κόστος αυτό θα καθορίζεται κατά περίπτωση και σε συμφωνία με τον κτηνοτρόφο.».
Το τελευταίο αποτελεί και τον μοναδικό όρο που θέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην απόφαση γνωμοδότησης.
Η οργή των κατοίκων στα χωριά της Κοιλάδας του Αχελώου ξεχειλίζει καθώς πίσω από όλα αυτά βλέπουν και τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί από τον τοπικό Υφυπουργό» σημειώνει το epiruspost.gr.

Η ερώτηση του Χρήστου Γκόκα
Η ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Άρτας Χρήστος Γκόκας, προς τους κ. Υπουργούς: Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λ. Μενδώνη, Τουρισμού, κ. Β. Κικίλια, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωγιάδη με Θέμα: « Κατασκευή του Υδροηλεκτρικού φράγματος Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου» μεταξύ άλλων περιλέμβανε και τα εξής:
Κύριοι Υπουργοί,
Το τελευταίο διάστημα, απασχολεί έντονα του πολίτες και τους φορείς της Άρτας, και ιδιαίτερα της περιοχής Δ.Ε. Τετραφυλίας του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, η προωθούμενη κατασκευή του έργου «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Αυλακίου» στην Κοιλάδα του Αχελώου, ισχύος 83,60MW. Ιδιαίτερα με αφορμή και στα πλαίσια της διαδικασίας Έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου.
Πρόκειται για έργο, που προβλέπει την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, ύψους περίπου 90 μέτρων, στην περιοχή Αυλακίου – Μεσοπύργου, στα όρια δηλ. των Νομών Άρτας
– Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας.

Το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί στην ονομαζόμενη Κοιλάδα Αχελώου, η οποία θα κατακλυσθεί, και η οποία είναι σήμερα μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.
Οι κάτοικοι της περιοχής, οι φορείς της περιοχής, τα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων που θίγονται άμεσα , τα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων Δήμων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με τα Υπομνήματά τους και τις Αποφάσεις τους, είναι αντίθετοι στην προοπτική της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου. (…)
Το έργο αυτό, ανατρέπει τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ζωής, και των κατοίκων της περιοχής, και των δραστηριοτήτων τους, αλλά και την εξέλιξη μιας σοβαρής προσπάθειας των τελευταίων ετών, για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σκοπό την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη, με συνδυασμό δράσεων και έργων, για μια ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον. Η προσπάθεια αυτή ήδη έχει φέρει τα πρώτα θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η περιοχή αποτελεί προορισμό εναλλακτικού τουρισμού με συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, ενώ παράλληλα προχωρούν ή σχεδιάζονται ανάλογες υποδομές από το Δήμο και την Περιφέρεια. (…)

Με βάση όλα τα ανωτέρω, και με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος της κατασκευής του ΥΗΕ Αυλακίου, στην Κοιλάδα του Αχελώου, ερωτάσθε:
1. Προτίθεσθε να λάβετε υπ’ όψη σας τη γνώμη των τοπικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού για την μη έγκριση και αδειοδότηση κατασκευής του Έργου «Κατασκευή ΥΗΕ Αυλακίου» ; Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν για το έργο αυτό, σκοπεύετε οι Αποφάσεις σας να είναι οι ανάλογες, για τη διακοπή της
διαδικασίας της κατασκευής του έργου;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Κοιλάδας του Αχελώου, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές της και με βάση τους σχεδιασμούς και τις ενέργειες των κατοίκων, των φορέων, αλλά και των Δήμων και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων της περιοχής; Θα ενταχθούν οι
σχεδιασμοί αυτοί σε αντίστοιχα προγράμματα για χρηματοδότηση;
3. Είναι στις προθέσεις σας η Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και ο προσδιορισμός πλαισίου με κριτήρια και περιορισμούς, για την ορθότερη και ισόρροπη κατανομή για την αποφυγή υπερσυγκέντρωσης έργων ΑΠΕ μεγάλης ισχύος; Θα θεσπισθεί ένα πλαίσιο για τις ΑΠΕ που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και τις ανάγκες κάθε περιοχής;
4. Πότε πρόκειται να λειτουργήσει το ΥΗΕ της Μεσοχώρας; Πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο του Φράγματος Συκιάς;»