Στην ημερίδα για βιώσιμες κτηνοτροφικές μονάδες ο Δημήτρης Πετανίτης

Στην Ημερίδα με θέμα «Τεχνολογίες και στρατηγικές για βιώσιμες κτηνοτροφικές μονάδες» μίλησε ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Δημήτρη Πετανίτης.
Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , το Τμήμα Γεωπονίας / Πανεπιστήμιο ΙωαννίνωνΙωαννίνων και το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας / Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης(ΙΒΟ/ΕΚΕΤΑ ) και τελούσε υπό την αιγίδα του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Κοτόπουλα Άρτας και του Επιμελητήριο Άρτας .
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Δημήτρης Πετανίτης αναφέρθηκε στις παρούσες συγκυρίες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Πτηνοτροφίας και ιδιαίτερα στις δυσκολίες τόσο στην εξεύρεση πρώτων υλών όσο και στο κόστος διατροφής αλλά και την αύξηση της ενέργειας, καθώς και στα αιτήματα του κλάδου προς τη κυβέρνηση.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος που αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Και ο Χρήστος Γκόκας στην Ημερίδα 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στον Χαιρετισμό του κατά την έναρξη της Ημερίδας που συνδιοργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας, με θέμα «Τεχνολογία και στρατηγικές για βιώσιμες κτηνοτροφικές μονάδες», απευθυνόμενος κατ΄ αρχάς στους συνδιοργανωτές, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την Εκδήλωση αυτή και σημείωσε ότι το επίκαιρο και ιδιαίτερα σημαντικό αυτό ζήτημα, για τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, αφορά ιδιαίτερα την περιοχής της Άρτας.
Ειδικότερα, τόνισε ότι ο κτηνοτροφικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες, ωστόσο, έχει και πολύ σοβαρά προβλήματα, αντιμετωπίζει οικονομικά αδιέξοδα, όπως το κόστος παραγωγής, με τις τιμές των ζωοτροφών, την ενέργεια, τα καύσιμα, που βρίσκονται στα ύψη, αλλά και οι τιμές διάθεσης των κτηνοτροφικών προϊόντων, με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν ή σκέπτονται να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους.

Αναφέρθηκε επίσης και στην πτηνοτροφία, που είναι ίσως ο πιο ανεπτυγμένος κλάδος στην περιοχή μας, και που μέχρι πρόσφατα δεν είχε καμία ενίσχυση, παρά μόνο την ενίσχυση για ζωοτροφές στο 2%, και αυτή δόθηκε με πολλά προβλήματα, και με πολλούς πτηνοτρόφους να μένουν εκτός, όπως και άλλοι κτηνοτρόφοι, αλλά και στην χοιροτροφία, όπου και εκεί υπήρξαν αποκλεισμοί του 30% των παραγωγών. Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, που θα μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χρησιμοποιώντας συστήματα ενέργειας χαμηλής κατανάλωσης, κατασκευάζοντας κτίρια με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, τοποθετώντας επίσης σύγχρονα συστήματα αερισμού και αυτοματισμού, με αντικατάσταση των ορυκτών καύσιμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας.
Με αυτό τον τρόπο μπορούν να λειτουργούν βιώσιμες κτηνοτροφικές μονάδες, με βελτίωση της ποιότητας και πράσινη παραγωγή κρέατος και με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Κλείνοντας τόνισε ότι η Ημερίδα αυτή, επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία της σύνδεσης του Πανεπιστημίου στην Άρτα, ιδιαίτερα του Τμήματος Γεωπονίας, με την τοπική παραγωγή, την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Με την εφαρμογή στην πράξη της έρευνας και των τεχνολογικών – επιστημονικών εξελίξεων, μέσα από τη συνεχή και ακούραστη συνεργασία και παροχή της αντίστοιχης υποστήριξης από το τμήμα Γεωπονίας στις Τοπικές και όχι μόνο, Μονάδες Παραγωγής.
Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας, με την προσδοκία, μέσα από όμοιες δραστηριότητες, όπως αυτή, να αναπτυχθούν νέες συνεργασίες αλλά και δίαυλοι επικοινωνίας με τη τοπική κοινωνία, τη βιομηχανία και τον κλάδο του εμπορίου, ώστε να γίνει εφικτή η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής από όλους.