Αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην Πέρα Καλεντίνη

Άμεσα ανταποκρίθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου στο αίτημα του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη για αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου στην Πέρα Καλεντίνη.
Λίγες μόνο μέρες μετά την επί τόπου επίσκεψη του Περιφερειάρχη μας Αλέξανδρου Καχριμάνη ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης της διέλευσης των οχημάτων και κατασκευής προστατευτικών σαρζανέτ.
«Σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή και σε χρόνια εξαιρετικά δύσκολα η δύναμη της συνεργασίας και το πνεύμα κατανόησης που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται στα γεωγραφικά όρια του ορεινού Δήμου μας» δηλώνει ο Δήμαρχος Περικλής Μίγδος.

Πράσινοι: Όχι ανεμογεννήτριες στην Οίτη
Ολιστική προσέγγιση για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση
Για την χωροθέτηση αιολικών σταθμών σε περιοχές όπως στη μυθική Οίτη, με την πλούσια και άγρια φυσική ομορφιά, με τα φαράγγια και τις πηγές της, διαμαρτύρονται οι Πράσινοι που σε ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα, όμως αυτή δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της βιοποικιλότητας, των προστατευόμενων περιοχών και της βιωσιμότητας. Γι’ αυτό και
η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης, με τη διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης και πλατειών, την αποψίλωση δάσους, τις βάσεις από σκυρόδεμα, τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, τα δίκτυα μεταφοράς και τις άλλες υποδομές, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura και στον γειτονικό Εθνικό Δρυμό. Θα κατακερματίσει τα οικοσυστήματα, θα προκαλέσει διάβρωση των εδαφών λόγω των μεγάλων κλίσεων, θα αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Επιπλέον, η κακοποίηση του τοπίου θα ματαιώσει την προοπτική ανάπτυξης του οικοτουρισμού στην περιοχή.

«Υποστηρίζουμε τη δίκαιη μετάβαση σε οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα ως τα μέσα του αιώνα. Ωστόσο αυτός ο στόχος από μόνος του δεν είναι αρκετός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ούτε μπορεί να επιτευχθεί θυσιάζοντας τη φύση και την κοινωνική συνοχή», δηλώνει ο συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Ευάγγελος Αστυρακάκης – Ασλάνης. «Υποστηρίζουμε γενναίες αλλαγές του σημερινού οικονομικού συστήματος, που καταναλώνει όλο και ταχύτερα τους φυσικούς πόρους και τα ενεργειακά αποθέματα για να μεγεθύνεται και να αναπαράγεται. Η πιο καθαρή πηγή ενέργειας, βεβαίως, παραμένει αυτή που δεν έχουμε καταναλώσει».
Οι Πράσινοι υποστηρίζουν μια ολιστική προσέγγιση, με μέτρο και στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην απανθρακοποίηση. Αυτή περιλαμβάνει και το πάγωμα της εγκατάστασης ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας στις περιοχές Natura και νέα χωροθέτησή τους στις περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι απειλές στα προτατευτέα είδη και στις προστατευόμενες περιοχές. Άλλωστε η προστασία της βιοποικιλότητας, η διατήρηση των φυσικών περιοχών της χώρας μας και η βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου είναι απαραίτητες συνθήκες και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Καββαδάς: «Η Λευκάδα τιμά τους γείτονές της και τους περιμένει για να τους προσφέρει μοναδικές στιγμές φιλοξενίας»
«Η Λευκάδα τιμά τους γείτονές της και τους περιμένει για να τους προσφέρει μοναδικές στιγμές φιλοξενίας» , δηλώνει ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς. Αναλυτικά, ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς αναφέρει τα εξής:
Η Λευκάδα είναι ένα φιλόξενο νησί, ανοιχτό σε όλους και οι Λευκαδίτες άνθρωποι με κουλτούρα που έχει σμιλευτεί μέσα από αιώνες συνύπαρξης με γείτονες και συμπολίτες, αλλά και με ξένους κάθε προέλευσης. Ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τους ανθρώπους που πέρασαν από το νησί μας, οι Αιτωλοακαρνάνες και οι Ηπειρώτες έχουν μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία, αλλά κυρίως στην καθημερινότητα της Λευκάδας.
Με πολλούς από αυτούς ζούμε αρμονικά στο νησί μας εδώ και χρόνια. Άλλους τους υποδεχόμαστε τα σαββατοκύριακα ως επισκέπτες, τους θερινούς μήνες ως τουρίστες, με χιλιάδες άλλους συνεργαζόμαστε στις δουλειές και στις επιχειρήσεις μας – και όχι μόνο: ακόμα και σε θεσμικό επίπεδο, συνεργαζόμαστε για την ύδρευση του νησιού μας, για τη διάθεση των απορριμμάτων μας, και πολλά άλλα.

Αισθάνομαι την ανάγκη να στείλω ένα θετικό μήνυμα προς όλους. Ένα μήνυμα σεβασμού και εκτίμησης απέναντι στους γείτονές μας και όλους όσους επιλέγουν το νησί μας ως τουριστικό προορισμό.
Οι φυσικές ομορφιές της Λευκάδας, οι μοναδικές παραλίες της αλλά και οι φιλόξενοι άνθρωποι της και οι έμπειροι επαγγελματίες του τουρισμού, περιμένουν τους γείτονες μας από την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο αλλά και τους επισκέπτες μας από όλο τον κόσμο για να τους προσφέρουν μοναδικές στιγμές φιλοξενίας και αξέχαστες διακοπές. Σας προσκαλούμε και σας καλωσορίζουμε.

Αριθμός επιβατών για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί 
Οι κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύουν και σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης με οδηγό.
Τα μέτρα προστασίας είναι:
– Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών, πλέον του οδηγού.
– Για επιβατηγά οχήματα οκτώ (8) ή (9) θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012, επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών πλέον του οδηγού.
– Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.
– Για τις περιπτώσεις των Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, τόσο από τους επιβάτες, όσο και από τον οδηγό.
– Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα ευρώ (150 €), τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.